characters characters

Cum il convingi pe copil sa se spele pe dinti

10 octombrie 2013    |   1211 vizualizări
Greselile parintilor in educatia copiilor. Cum sa nu repeti greselile parintilor taiMulti copii, mai ales prescolari, refuza sa se spele pe dinti, oricat de mult ar insista parintii si oricat de creative ar fi incercarile de a-i convinge. Iata ce poti face pentru a-l convinge pe copil sa se spele pe dinti.

Cel mai usor il poti invata pe copil sa se spele pe dinti lasandu-l sa te observe pe tine facand acest lucru si explicandu-i de ce este important acest lucru. Dupa ce mancati impreuna, anunta-l ca e timpul sa se spele pe dinti: „Dupa masa trebuie sa  ne spalam pe dinti pentru a preveni aparitia cariilor. Vii cu mine?”. In mod normal, copiii isi doresc sa imite adultii, asa ca ii poti propune sa faca si el acelasi lucru. Este foarte eficient cand parintii  sunt entuziasmati de aceasta activitate si o prezinta ca pe un lucru normal, pe care toti copiii si adultii il fac. Daca va simti ca esti ingrijorat sau daca insisti prea mult inca de la inceput, va fi tentat sa refuze.

Motivele cele mai frecvente pentru care copiii refuza sa se spele pe dinti:
- li se pare plictisitor
- procesul este neplacut – periuta de dinti poate fi prea dura pentru gingiile lor sau pot avea dinti sensibili
-nu le place gustul pastei de dinti
- din spirit de opozitie:) de la 2, 3 ani, copiii descopera ca pot spune „Nu” atunci cand parintii le cer ceva

Daca strategia initiala, de invatare prin imitare, nu a functionat in cazul tau, poti incerca alte cateva modalitati de a-l convinge pe copil sa se spele pe dinti.
1. Descopera care este motivul pentru care refuza. Intreaba-l ce anume il deranjeaza, daca ar prefera alta periuta sau alta pasta de dinti.
2. Lasa-l sa aleaga el periuta – exista modele pentru copii foarte atractive, care pot face periajul mai distractiv si mai interesant.
3. Asociaza in fiecare zi spalatul pe dinti cu un eveniment placut pentru copil. De exemplu, cere-i sa se spele pe dinti inainte de a va juca impreuna, de a se uita la desene animate sau inainte de a iesi la joaca in parc. Copilul se va concentra mai mult asupra evenimentului placut care urmeaza si va fi mai dispus sa coopereze.
4. Vorbeste-i copilului despre dantura, despre cum apar cariile, incurajeaza-l sa isi observe propriii dinti in oglinda, vorbeste-i despre cum resturile de alimente ramase dupa masa intre dinti pot provoca placa dentara si apoi cariile. Plansele speciale pentru copii te pot ajuta sa ii oferi copilului mai multe informatii prezentate intr-o maniera usor de inteles pentru el.
5. Spalati-va impreuna pe dinti si transforma momentul intr-o competitie: cine se spala mai mult timp pe dinti?
6. Vorbeste-i despre importanta sociala a unei igiene orale corecte. Oamenilor le plac copiii cu dinti sanatosi si zambet frumos:).
7. Vizita la dentist o data la sase luni trebuie devina un obicei in familia voastra. Este de preferat sa il duci la un stomatolog care sa fie deschis la comunicarea cu copiii si sa fie apropiat si creativ in abordarea lor.   


Tu cum l-ai convins pe copilul tau sa se spele pe dinti?

SFAT MEDIC

Sigilarea dintilor


Dintii permanenti laterali, cunoscuti ca “masele”, au un relief foarte accentuat in momentul in care erup. Santurile si gropitele arata ca niste vai adanci, in care sunt retinute resturile alimentare, uneori invizibile cu ochiul liber. Aceste resturi alimentare pot fi indepartate cu periuta si pasta de dinti  sau cu , cu alte metode adjuvante cum ar fi apa de gura sau guma de mestecat. Daca nu sunt indepartate dintre ditnit, resturile alimentare pot determina aparitia cariilor, uneori foarte devreme, imediat dupa aparitia dintilor pe arcada.
Sigilarea consta in demineralizarea suprafetei maselelor cu un acid si aplicarea unui material fluid care patrunde in santuri si gropite, acoperindu-le complet. Astfel, microbii nu mai patrund in aceste locuri si, ca urmare, nu se mai formeaza carii.
Aceasta metoda este recomandata copiilor cu varste intre 6 si 9 anisori, cand se va sigila primul molar definitiv si intre 11 si 14 ani, pentru cel de-al doilea molar permanent. Bineinteles, si dintisorii de lapte pot fi sigilati, mai ales cand relieful lor este foarte accentuat. Copilul trebuie sa viziteze cabinetul dentar periodic, o data la sase luni, pentru a se verifica sigilarea.

Sigilarea dintilor reprezinta una dintre metodele de prevenire a cariei dentare, alaturi de florizare, igiena zilnica realizata cu periuta si pasta de dinti si cu mijloacele auxiliare: apa de gura, ata dentara si guma de mestecat fara zahar, care contine o substabta carioprotectoare numita xylitol.

NU UITA!
Daca esti cu copilul tau  in parc si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si  consuma alimente sau bauturi fara a-si  putea  peria dintii ulterior, ofera-i guma de mestecat fara zahar pentru copii.
Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata.
Prin mestecarea gumei,  saliva secretata va realiza o autocuratire a intregii guri a copilului protejandu-l de carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum  sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a te asigura ca  are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei!

 

 Greselile parintilor in educatia copiilor. Cum sa nu repeti greselile parintilor taiPentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu