characters characters

Cum ajuta vacantele la dezvoltarea creierului copiilor

18 februarie 2020    |   2321 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

vacantele ajuta la dezvoltarea creierului copilului
Te afli in situatia de a face un cadou copilului tau si nu stii ce anume sa ii iei? Daca te gandesti la o jucarie sau un obiect, e bine sa iei in considerare si ideea unei excursii sau a unei vacante. De ce este mai bine pentru copil sa investesti in excursii si vacante decat in obiecte si jucarii? Iata ce spun specialistii in neurostiinte.

Citeste si:

Spatiile verzi ajuta la dezvoltarea atentiei copiilor

Timpul petrecut in natura duce la rezultate scolare mai bune


Vacantele petrecute in familie sunt ocazii pentru parinti si copii sa se joace si sa se bucure impreuna, consolidand relatia de atasament dintre ei. Excursiile si vacantele in familie transmit copiilor un mesaj important pentru stima lor de sine: „Ai toata atentia mea. Imi place sa petrec timp cu tine.”. Statisticile arata ca viata de zi cu zi in familie pare destul de stresanta, atat pentru copii, cat si pentru parinti:

  • doua treimi din conversatiile din familie sunt legate de rutina zilnica
  • 65% dintre parinti declara ca se joaca ocazional cu copiii lor
  • 1 din 6 tati declara ca nu stiu cum sa se joace cu copiii lor si o treime spun ca nu au timp sa se joace cu copiii lor
  • un sfert dintre copii spun ca vorbesc cu parintii lor despre ceva important mai mult de o data pe saptamana

Cum ajuta vacantele si excursiile la dezvoltarea creierului copiilor

Jaak Pankseep, profesor de neurostiinte la Universitatea din Washington, vorbeste despre importanta a doua circuite din creier, denumite in engleza PLAY (joaca) si SEEKING (explorare), importante pentru dezvoltarea creierului copiilor, care pot ramane insuficient activate atunci cand petrecem timpul acasa. Sistemul sau circuitul PLAY e activat in momentele in care realizam activitati doar de dragul relaxarii si amuzamentului: cand il porti in spate pe copil, cand te joci pe plaja cu el sau cand construiti un castel de nisip. Sistemul de explorare e activat atunci cand descoperim locuri si lucruri noi: cand mergem la plimbare in padure, cand mergem intr-o excursie intr-un oras nou etc.

Activarea acestor sisteme duce la eliberarea de substante care ne ajuta sa ne simtim bine, sa reducem stresul si sa ne simtim apropiati emotional de cei din jur. In plus, cu cat activam aceste stari emotionale mai frecvent, cu atat ele devin mai stabile, devenind trasaturi de personalitate. Acest lucru inseamna ca, la maturitate, un copil care a explorat si s-a jucat destul, va fi capabil sa exploreze noi domenii de cunoastere si sa se „joace” in mod creativ cu ideile, abilitati care sunt esentiale pentru succes.

Un alt efect benefic al activarii acestor sisteme este dezvoltarea neuronala din lobii frontali, acea parte a creierului implicata in functionarea cognitiva, in inteligenta sociala si in gestionarea comportamentelor orientate catre scop (autodisciplina si autocontrol).

Sursa: Telegraph.co.uk


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu