characters characters

CRJ cauta intervievati pentru proiectul: Participarea copiilor in procedurile judiciare

03 iulie 2014    |   362 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ensh/6204837462


Centrul de Resurse Juridice (CRJ) intervieveaza copii si tineri care au trecut prin proceduri
judiciare in calitate de victime/martori in proceduri penale sau parte in proceduri civile.
Interviurile contribuie la realizarea unei cercetari privind participarea copiilor in proceduri
judiciare pe care CRJ o realizeaza in calitate de punct focal national al Agentiei UE pentru
Drepturi Fundamentale (FRA) in Romania.

Avem nevoie de ajutor in identificarea de copii care au fost audiati, si care ar putea fi potentiali intervievati. Scopul interviurilor este saaflam cum sunt tratati copiii atunci cand sunt implicati in proceduri judiciare, si cat de potrivit este acest tratament pentru nevoile copiilor, dorind sa imbunatatim situatia pentru copii. Astfel, obiectivul final e ca acei copii care vor trebui la randul lor sa ia contact cu sistemul de justitie in viitor sa aiba parte de un tratament mai prietenos.

Despre cercetare

Aceasta cercetare analizeaza practicile si procedurile privitoare la modul in care sunt tratati copiii cand sunt implicati in proceduri judiciare, pentru a obtine informatii primare, ce urmeaza sa fie utilizate pentru a face sistemele de justitie mai potrivite nevoilor copiilor.

FRA prin CRJ in Romania, a incheiat in 2012 prima faza a proiectului ‘Participarea copiilor in justitie’, in cadrul careia au fost intervievati profesionisti din domeniile social si legal care lucreaza cu copiii implicati in proceduri judiciare. Rezultatele vor fi publicate in 2014. In vreme ce prima faza a proiectului s-a concentrat pe intervievarea adultilor, a doua faza a proiectului, aflata in prezent in derulare, se concentreaza pe intervievarea copiilor.

Cercetarile cu copii necesita o atentie particulara si consideratii etice. In colectarea datelor prin intermediul interviurilor cu copii vor fi asigurate in mod particular trei aspecte: confidentialitatesi protectie, acordul copiilor/tinerilor si o relatie echilibrata si de incredere intre copil si cercetator si alti adulti implicati. FRA si partenerii sai au dezvoltat un ghid si o metodologie de cercetare adecvate ce trebuie urmate in momentul in care sunt implicati copii in proiecte de cercetare (disponibila la: http://fra.europa.eu/en/theme/rights-child).

Copiii si tinerii intervievati

Copiii pe care dorim sa-i intervievam trebuie:
- sa aiba cel putin 12 ani la acest moment;
- sa fi luat contact cu sistemul de justitie (sa fi fost audiati) in calitate de victime sau martori in proceduri penale sau parte in proceduri civile;
- sa nu fi trecut mai mult de 4 ani de la data audierii;
- sa fie din judetele Brasov, Bucuresti, Iasi sau Timis.

Cel mai important insa este ca acesti copii si tineri sa vrea sa ne dea interviul. In acest sens, intervievatorii se vor intalni cu copiii si tinerii si reprezentantii lor legali pentru a le oferi toate informatiile despre studiu si felul in care va fi respectata confidentialitatea si protejate datele lor cu caracter personal, etc.; raspunzand totodata oricaror intrebari ale copiilor/tinerilor si reprezentantilor legali. Acestia vor avea apoi cateva zile pentru a se decide daca doresc sa dea interviul in conditiile precizate. Avem nevoie si de consimtamantul informat parintelui/reprezentantului legal/tutorelui si de acordul informat al copilului.

Pentru a asigura confortul copiilor si derularea cat mai adecvata a interviurilor, CRJ lucreaza cu intervievatori care au pregatire in domeniul psihologiei.

Interviurile se vor derula pana in luna august 2014 inclusiv. Numarul de interviuri pe care le putem derula este limitat (40 de interviuri). Daca acest numar va fi realizat inainte de luna august 2014, vom posta un anunt in acest sens pe pagina de internet a CRJ: www.crj.ro.

Date de contact: Delia Nita, Manager program, 0728033480, interviuri@crj.ro

Gasiti la http://www.crj.ro/userfiles/editor/files/Flyer.pdf un fluturas de informare a copiilor si tinerilor despre acest proiect.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu