characters characters

Copiii controlati excesiv de parinti au dificultati in a deveni independenti

10 noiembrie 2014    |   761 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

familie cu adolescente in natura
Pentru adolescenti poate fi dificil sa dezvolte relatii de prietenie si in acelasi timp sa isi pastreze independenta, deoarece trebuie sa faca fata presiunii grupului. Felul in care adolescentii rezolva acest conflict depinde si de nivelul de control pe care l-au exercitat parintii asupra lor.

Adolescentii care la 13 ani au fost controlati de catre parinti aveau probleme in stabilirea relatiilor de prietenie si romantice, atat in adolescenta, cat si la maturitate.

Aceste descoperiri au fost realizate in cadrul unui studiu publicat de Societatea de Cercetare din domeniul Dezvoltarii Copilului, publicat in octombrie, anul curent.

Parintii care folosesc un nivel ridicat de control asupra adolescentilor, ii fac sa se simta vinovati, sunt afectuosi doar atunci cand adolescentii ii asculta sau incearca sa ii manipuleze isi predispun copiii la anxietate si depresie, la maturitate.

La studiu au participat 184 adolescenti, care, la varstele de 13 si 18 ani, au declarat nivelul de control pe care il exercitau parintii asupra lor. De exemplu, unii parinti isi controleaza psihologic copii spunand „Daca ai tine la mine cu adevarat, nu ai face lucruri care ma ingrijoreaza.” sau comportandu-se mai putin afectuos cu adolescentii atunci cand acestia aveau pareri diferite. Studiul a masurat autonomia adolescentilor (cat de usor isi exprima argumentele, raman ei insisi si manifesta incredere in sine) si capacitatea de a-si exprima afectiunea si de a se apropia de prieteni si de partenerii de cuplu.

„Aceste tactici pun mare presiune asupra initiativei de a lua decizii ale copiilor. Fara sansa de a exersa luarea deciziilor in mod independent, adolescentii nu vor reusi sa stabileasca singuri raporturi sociale corecte si sanatoase”, sustin cercetatorii studiului. „Parintii se tem deseori de consecintele negative pe care le poate avea grupul social asupra vietii adolescentilor. Studiul nostru demonstreaza ca a submina abilitatea copiilor de a-si satisface propriile dorinte si a lua decizii personale influenteaza in mod negativ modul in care adolescentii devin independenti, cum isi aleg prietenii si partenerii romantici”, mai adauga cercetatorii.

Studiul de fata scoate in evidenta importanta incurajarii unei relatii sanatoase intre parinti si adolescenti. Prieteniile si relatiile lor romantice trebuie intelese de catre adulti in primul rand ca oportunitati de invatare si formare a relatiilor sociale benefice

Sursa: ScienceDaily.com


*Credit foto: https://www.flickr.com/photos/photosavvy/4029837980

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu