Conferinta Locala a Tinerilor privind Schimbarile Climatice, organizata in Romania si in peste 100 de tari global
Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate si Consiliul Tineretului din Romania, cu sprijinul UNICEF, organizeaza in perioada 24-28 iulie primul eveniment din cadrul Conferintei Locale a Tinerilor privind Schimbarile Climatice din 2024 (LCOY) in Romania, initiativa ce se desfasoara la nivel mondial. Acest eveniment va continua cu alte sesiuni de consultare, informare si formare, ce se vor desfasura in perioada septembrie-octombrie 2024.
Evenimentul isi propune sa ofere o platforma copiilor si tinerilor din Romania pentru a se implica activ in discutii despre schimbarile climatice, a-si impartasi ideile si a contribui la gasirea de solutii durabile.
Local Conferences of Youth sunt o serie de conferinte organizate la nivel global de catre tineri pentru tineri, de catre YOUNGO, grupul oficial de tineri al UNFCCC (Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice), sub egida ONU. Scopul acestora este de a facilita discutii si actiuni concrete cu privire la schimbarile climatice la nivel local, national si regional, in contextul mai larg al negocierilor UNFCCC.
De ce este important si necesar acest eveniment?
La nivel global, copii si tinerii sunt din ce in ce mai implicati in procesele decizionale privind schimbarile climatice. Anuna De Wever din Belgia a influentat politicile nationale de mediu la doar 17 ani, determinand guvernul sa adopte masuri mai ambitioase pentru reducerea emisiilor de carbon. Greta Thunberg (21 de ani) din Suedia a colaborat cu lideri globali, promovand acorduri internationale si politici stricte de mediu. Luisa Neubauer (28 de ani) din Germania a contribuit la adoptarea Legii Climei, stabilind obiective stricte de reducere a emisiilor pana in 2030.
În Europa, tinerii sunt recunoscuti drept actori-cheie in combaterea schimbarilor climatice. Un sondaj Eurobarometru arata ca 77% dintre tinerii europeni considera schimbarile climatice o problema foarte serioasa si doresc masuri urgente. UE a integrat opiniile tinerilor in politicile de mediu, sprijinind initiativele lor prin programe de finantare si parteneriate cu organizatii non-guvernamentale.
În Romania, tinerii sunt constienti de impactul schimbarilor climatice, dar simt ca informatiile pe care le primesc sunt insuficiente. Doar 50% recunosc definitia corecta a schimbarilor climatice, conform unui studiu dezvoltat de Institutul European din Romania (IER).
De asemenea, conform U-Report din 2022, aproximativ 80% dintre copiii din Romania sunt preocupati de schimbarile climatice si majoritatea tinerilor romani considera ca educatia privind schimbarile climatice in scoala este esentiala pentru implicarea lor in actiuni climatice, inspirand speranta pentru un viitor sustenabil. Studiile arata si ca guvernul si organizatiile internationale trebuie sa fie mai active in educarea si implicarea tinerilor, similar cu practicile europene.
În cadrul Conferintei internationale a partilor privind schimbarile climatice (COP) s-au luat unele dintre cele mai importante decizii globale privind schimbarile climatice, cu impact semnificativ si asupra Romaniei. Țara noastra participa la COP si isi transmite pozitia pe temele relevante ca parte a pozitiei comune europene la masa negocierilor, similar cu celelalte state membre ale UE. Anul acesta, COP se va desfasura in Baku, Azerbaidjan in perioada 11-22 noiembrie 2024, fiind cea de a 29-a conferinta globala privind schimbarile climatice (COP29).
La nivel global, tinerii sunt foarte activi in domeniul schimbarilor climatice deoarece inteleg importanta acestuia si beneficiaza de oportunitati de a ocupa pozitii semnificative in societate ca factori generatori ai schimbarii. COY (Conferinta globala dedicata tinerilor privind schimbarile climatice) si LCOY ofera un context anual inainte de COP, unde tinerii se pot intalni, invata si discuta despre problemele si solutiile din tarile si regiunile lor. Aceasta le permite sa se pregateasca si sa influenteze discutiile si deciziile la nivel global. În Romania, miscarea tinerilor in acest domeniu este la inceput, oferind o oportunitate extraordinara de a se implica si de a contribui la modelarea viitorului climatic al tarii.
La ce vor avea acces copiii si tinerii in aceasta etapa a evenimentului, in mod gratuit?
La LCOY Romania 2024, in cadrul primei parti a evenimentului din iulie, se vor aborda de catre specialisti in domeniu o gama larga de subiecte sub forma unui curs online.
Programul evenimentului pentru perioada 24-28 iulie include:
- COP: Un ghid pentru incepatori & cum am ajuns aici?; facilitator: Mara Ghilan, Youth Climate Advocate
- Procese de negociere - Cum se desfasoara o conferinta COP; facilitator: Laurentiu Radu, Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS)
- Vocea viitorului - Cum pot copiii si tinerii influenta politicile climatice; facilitator: Raluca Dinu-Paicu, UNICEF Romania
- Conferinta Partilor - COP & Sinergii; facilitator: Mihaela Ștefanescu, Expert Economie Circulara & Schimbari Climatice
- COP: Cum sa comunicam eficient despre criza climatica; facilitator: Eliza Vas, Institutul European din Romania (IER)
- Agenda COP29: Prioritati, obiective si asteptari; facilitator: Elena-Alexandra Miron, Fondator Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS).
Participantii la LCOY Romania 2024 vor avea sansa de a invata despre procesele climatice ale Natiunilor Unite, face parte din retele de tineri dedicati schimbarii, contribui activ la deciziile implicate in negocierile climatice si, totodata, vor obtine o diploma de participare daca participa la min. 3 sesiuni.
Înscrierile sunt deschise! Formularul de inscriere online poate fi completat accesand urmatorul link: https://forms.gle/LjWLbY53iaC2u6Qp9.
Contributiile tinerilor de la acest eveniment se vor sinteza in Declaratia Globala a Tinerilor (Global Youth Statement), document ce prezinta anual propunerile colective de politici climatice ale tinerilor din intreaga lume, primind recunoastere formala la summit-urile globale privind schimbarile climatice. În 2023, in urma Conferintelor Locale si Regionale ale Tinerilor, precum si prin peste 50 de hackathoane de politici tematice, Declaratia Globala a Tinerilor (Global Youth Statement) a reunit mai mult de 700.000 de contributii si voci ale tinerilor din 150 de tari din intreaga lume. Procesul Global Youth Statement 2024 este in plina desfasurare, urmand ca declaratia sa fie prezentata liderilor globali in Noiembrie la COP29, in Baku.
Declaratia Globala a Tineretului reprezinta un apel la actiune adresat liderilor mondiali, evidentiind nevoia urgenta de politici si actiuni eficiente pentru combaterea schimbarilor climatice si protejarea drepturilor omului. Suntem ultima generatie care poate lua masuri decisive pentru a mentine incalzirea globala sub 1,5°C si pentru a pastra planeta intr-un echilibru sigur si echitabil pentru generatiile prezente si viitoare.
Declaratia Nationala a Tinerilor (Local Youth Statement)
Declaratia Nationala a Tinerilor privind Schimbarile Climatice (Local Youth Statement) va fi unul dintre cele mai notabile rezultate ale LCOY 2024. Aceasta va contine propuneri concrete pentru politicile relevante (mediu, tineret, educatie, participare, energie, transport etc.), elaborate de participantii la conferinta, impartasind o viziune coerenta asupra schimbarilor pe care generatia tanara le considera necesare.
Declaratia o sa fie adaptata contextului national, prezentand solutii de atenuare si adaptare la nivel local, propuneri pentru a creste participarea tinerilor in mecanismele decizionale, si o perspectiva clara asupra modului in care tara noastra poate contribui la eforturile globale privind criza climatica.
LCOY Romania 2024 isi propune sa fie un catalizator al schimbarii, oferind o platforma copiilor si tinerilor din Romania pentru a se implica activ in combaterea schimbarilor climatice. Prin participarea lor la discutii, dezbateri si ateliere de lucru, tinerii vor avea sansa de a-si consolida cunostintele, de a-si dezvolta abilitatile de leadership si de a contribui la formularea de solutii concrete pentru un viitor mai sustenabil.
Adauga tu primul comentariu: