characters characters

Conferinta internationala si lansarea de proiect "Filme pentru liceeni"

30 iunie 2015    |   604 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Filme pentru liceeni
Asociatia Culturala Macondo in parteneriat cu asociatia elvetiana Lanterna Magica anunta lansarea proiectului „Filme pentru liceeni”, ce propune utilizarea filmuluica metoda alternativa de educatie.

Conferinta internationala organizata de cele doua asociatii va avea loc la Bucuresti, in perioada 21-23 iulie si reuneste experti in educatie cinematografica, membri ai industriei cinematografice si ONG-uri specializate in educatie non-formala, cadre didactice si reprezentanti ai institutiilor de invatamant, pentru schimburi de bune practici. Discutiile vor viza sistemul de educatie romanesc si european si beneficiile utilizarii filmului ca metoda de predare.

Publicul larg este invitat pe 22 iulie la un studiu de caz sustinut de expertii Raphaël Chevalley si Raphaëlle Pralong despre educatia cinematografica in Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magica, un club international pentru copii fondat in Elvetia, cu experienta de peste 20 de ani in derularea de activitati de educatie pentru tineri. Toti cei interesati de metodele aplicate de asociatia lor in numeroase tari din jurul lumii, precum Elvetia, Franta, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina sau Mexic, sunt asteptati sa participe la prezentare.

Pe 23 iulie, ziua este dedicata cadrelor didactice de liceu din localitatile de implementare a proiectului: Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu. Profesorii de liceu sunt asteptati sa discute cu invitati precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film si al cinematografului Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Sustine Cultura in Educatie), Delia Lungu (psiholog Suntparinte.ro- Intuitext), Ileana Birsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu). Tot pe 23 iulie, expertii elvetieni vor sustine un workshop introductiv despre educatia cinematografica si vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmeaza sa fie propusa in cadrul proiectului “Filme pentru Liceeni”.

Inscrierile la studiul de caz din 22 iulie si inscrierile pentru cadrele didactice invitate in ziua de 23 iulie se realizeaza pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferinta este gratuit, in baza inscrierii si confirmarii primite din partea Asociatiei Culturale Macondo, intrucat locurile sunt limitate.

”Filmele bune se cunosc din scoala”

Proiectul isi propune sa demonstreze cum filmul poate fi utilizat in implicarea tinerilor in activitati prin care isi pot dezvolta abilitatile critice si creative pe teme sociale si culturale. Noutatea proiectului este dezvoltarea unei metodologii educationale prin film, care va contribui la inovarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste cuprinse intre 14-18 ani, din Romania. Acest scop va fi indeplinit prin facilitarea predarii si dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtona, cu ajutorul filmelor. Planul de lectii inovator este completat de o selectie de sase filme europene care vor fi vizionate in perioada octombrie 2015 - iunie 2016 de 10.000 de liceeni si de sase sesiuni de formari pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul este sustinut de Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Bucuresti si Casa Corpului Didactic Bucuresti.

Despre organizatori:

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi. In perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente in Elvetia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distributia de filme de arta pe piata din Romania.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu