characters characters

Comunitatea de Idei

20 septembrie 2013    |   242 vizualizări

Ce inseamna Comunitatea de Idei?

Comunitatea de Idei este un proiect care isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani la luarea deciziilor in comunitatile in care traiesc. Proiectul este derulat in municipiul si zona metropolitana Cluj-Napoca (Aiton, Apahida, Baciu, Bontida, Borsa, Caianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Floresti, Garbau, Gilau, Jucu, Petrestii de Jos, Sanpaul, Savadisla, Tureni, Vultureni) si in judetul Iasi, in comunele Dolhesti, Ceplenita, Motca.

100 de adolescenti se vor implica activ in viata comunitatii din care fac parte pentru a transforma ideile lor in proiecte reale ce vor aduce o schimbare in viata lor si a celor din jur.

Ideile propuse trebuie sa aiba impact asupra tuturor adolescentilor, in special a celor vulnerabili. Domeniile de interes sunt: educatia (idei care sustin copii din medii defavorizate sa mearga la scoala in mod regulat si sa aiba rezultate bune la cursuri), sanatatea (idei care promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza comportamentul responsabil al adolescentilor) si dezvoltarea comunitara (idei care sa imbunatateasca comunitatea din care adolescentii fac parte,  folosind resursele comunitatii).

Programul Comunitatii de Idei

In prima faza, adolescenti au fost invitati sa  trimita idei de schimbare a comunitatii din care fac parte. Ideile vor fi analizate si 100 de adolescenti vor trece in urmatoarea etapa (60 din zona Iasiului si 40 din zona Cluj).

A doua faza este una de cunoastere si formare.  Timp de trei zile, prin  jocuri, schimb de experiente si povesti, adolescentii au primit de la profesionisti informatiile necesare dezvoltarii ideii cu care au intrat in program. La finalul acestei faze, 30 de adolescenti (10 adolescenti din Cluj si 20 din Iasi) au intrat in etapa de mentorat si dezvoltare a ideii de proiect.

In a treia faza, mentoratul, se lucreaza direct pe ideea de proiect pana cand aceasta prinde contur. Timpul alocat acestei etape este de doua  zile.

La finalul celor cinci zile de program, cinci propuneri de proiect au primit finantare pentru a fi implementate in cadrul comunitatii de unde vine adolescentul/a.

In ultima etapa, adolescentul/a va primi suport in implementarea proiectului. Intreg programul este creat pentru a sprijni adolescentii din zonele unde sunt implementate proiectele in a-si transforma visele pentru o viata mai buna in realitate.

Cine suntem noi?

UNICEF este cea mai mare organizatie pentru copii, promovand drepturile copilului la nivel global si fiind cea mai puternica voce pentru copii. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi este principala institutie publica, la nivelul judetului Iasi care coordondeaza si pune in practica masuri de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

ALIAT este o organizatie non-guvernamentala care ofera servicii de prevenire, asistenta si tratament  persoanelor in domeniul consumului de substante (alcool si droguri) si care in 20 de ani de activitate a ajuns in 85 de comunitati, lucrand direct cu peste 17.000 de beneficiari.
Support for Youth Development este o asociatie din Cluj dedicata in totalitate dezvoltarii tinerilor. Scopul acesteia este de a stimula si sustine participarea activa, civica si responsabila a tinerilor la viata educationala, sociala, culturala si economica a comunitatilor in care traiesc. Activitatile in jurul carora asociatia isi concentreaza eforturile vizeaza obiective clare, precum dezvoltarea, sustinerea si intarirea procesului de consiliere, informare si formare a tinerilor in context european, crearea unui mediu favorabil cresterii performantelor personale si profesionale ale acestora in cadrul comunitatilor in care traiesc.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu