characters characters

Comunicarea cu copilul

Cum comunicam cu baietii, cum comunicam cu fetele

03 august 2017    |   945 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

mama si fiu
De la cele mai mici varste, baietii sunt incurajati sa nu planga, sa nu se teama si in general sa fie mai curajosi, pentru simplul motiv ca sunt baieti. Rezultatele nu sunt intotdeauna cele dorite, reprimarea emotiilor avand efecte negative asupra sanatatii emotionale a copiilor. Din acest motiv, e important sa ii lasam pe baieti sa experimenteze emotii, fara a-i judeca si sa lasam fetele sa ia initiative si sa fie independente.

Insa acest lucru nu se intampla in general. Studiile arata de fiecare data diferente intre felul in care parintii interactioneaza si comunica in relatia cu fiicele si fiii lor.

Un studiu din 2014 arata ca mamele vorbesc mai frecvent cu fetele, decat cu baietii lor, in primele luni de viata ale micutilor. In plus, mamele tind sa foloseasca mai multe cuvinte emotionale cu fetele lor de 4 ani, decat cu baietii de aceeasi varsta. De asemenea, studiul arata ca fetitele reusesc sa vorbeasca mai deschis decat baietii despre emotiile lor, atunci cand povestesc tatilor lor despre situatii din trecut. Iar tatii, la randul lor, tind sa foloseasca mai multe cuvinte despre emotii atunci cand vorbesc cu fiicele lor decat cu fiii lor.

Un studiu de anul acesta arata ca tatii tind sa zambeasca mai mult si sa cante mai des fetelor decat baietilor. De asemenea, tatii tind sa foloseasca mai multe cuvinte analitice si sa recunoasca mai des tristetea fiicelor decat a baietilor. In schimb, cu fiii lor, tatii folosesc mai des cuvinte care se refera la performanta, precum „a castiga” sau „mandru (de tine)”.

Pe de alta parte, fetele sunt mai des incurajate sa fie prudente atunci cand sunt la locul de joaca si li se ofera mai multe explicatii despre activitati noi (de exemplu, cum sa se urce pe o scara) decat baietilor. In schimb, baietii sunt indrumati la locul de joaca prin directive scurte.

Care sunt consecintele acestor diferente intre felul in care comunicam cu fetele si cu baietii?

Unii specialisti arata ca abilitatile de citire si scris ale baietilor pot fi afectate de comunicarea concisa pe care parintii o au cu ei. In multe societati, talentul sau preocuparile literare sunt considerate specific feminine, nefiind incurajate in randul baietilor.

In plus, reprimarea emotiilor nu are efectul dorit (de a-i face pe baieti mai puternici), ci dimpotriva, ii afecteaza din punctul de vedere ale rezilientei si echilibrului emotional.

Cum putem schimba aceste diferente in felul in care vorbim baietilor si fetitelor? „Permiteti baietilor sa isi traiasca emotiile, fara a-i judeca. Emotiile nu sunt toate bune sau toate gresite. Emotiile nu sunt mai mari decat ar trebui sa fie si nici ceva de care sa ne fie frica. Spuneti baietilor Vad ca esti suparat. Cum te simti? Nu e nevoie de un plan maret pentru a face schimbari. E nevoie doar sa vorbim. Arata copilului tau ca esti dispus sa il asculti.”, recomanda specialistii.

Sursa: NYTimes.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Tatii interactioneaza diferit cu fiicele decat cu fiii


Baietii in albastru, fetitele in roz. Stereotipurile de gen in cresterea copiilor

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu