characters characters

Competitia Minimest, ateliere intensive de animatie si alte cateva surprize rezervate copiilor la Animest.17

21 septembrie 2022    |   369 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Minimest 2022Finalul vacantei nu i-a descurajat niciodata pe copiii indragostiti de filmele de animatie. În fiecare toamna, distractia continua la Animest, evenimentul international care include la fiecare editie un amplu program dezvoltat special pentru ei. Anul acesta, intre 7 si 16 octombrie, sectiunea Minimest revine pe marile ecrane din Bucuresti cu o selectie impresionanta de filme pentru intreaga familie, dar si cu un program variat din care nu vor lipsi atelierele sustinute de creatori de top din domeniu si evenimentele speciale dedicate elevilor si profesorilor. Sectiunea Minimest este prezentata in 2022 in parteneriat cu Groupama.

Programul complet al celei de-a 17-a editii a Festivalului International de Film de Animatie Animest va fi disponibil in urmatoarele zile pe www.animest.ro.

Competitia de scurtmetraje Minimest, jurizata de copii

24 de scurtmetraje concureaza anul acesta in sectiunea dedicata filmelor pentru copii. Surprinzatoare si educative, filmele sunt realizate printr-o varietate de tehnici de animatie (desen 2D, stop motion, animatie 3D, cgi, colaj, puppet animation, pictura pe sticla, lana) si abordeaza teme atractive pentru copiii de azi: preocuparea pentru un mediu curat si protejarea acestuia, importanta alimentatiei sanatoase, puterea comunitatii, prietenia, relatia dintre generatii, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai putin placute, acceptarea diversitatii si solidaritatea fata de cei mai putin norocosi.

Create de profesionisti cu experienta, dar si de studenti in animatie la scoli de prestigiu din Europa, scurtmetrajele Minimest se adreseaza mai ales copiilor cu varste intre 4 si 12 ani, dar pot fi vizionate cu placere si de catre adulti. Ca in fiecare an, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi votat de un juriu format din trei copii si va fi anuntat in cadrul Galei de decernare a premiilor Animest. Surpriza editiei vine cu o provocare pentru copiii care-si doresc sa faca parte din juriul Minimest. Între 26 si 30 septembrie, ascultatorii Radio Itsy Bitsy cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani pot participa la concursul organizat in emisiunea ItsyBitsyNeata, povestind despre filmele lor de animatie preferate. Mai multe detalii vor fi disponibile in curand pe pagina de Facebook Itsy Bitsy.

Proiectii speciale pentru intreaga familie, in sectiune Minimest

Iubirea este tema celei de-a 17-a editii a festivalului, iar selectia de lungmetraje Minimest nu putea rata sansa de a le oferi celor mici cateva dintre cele mai frumoase povesti care s-o celebreze. Fie ca exploreaza conexiunile indestructibile pe care le avem cu parintii si bunicii, fie ca urmaresc relatiile de prietenie sau primii fiori ai dragostei, filmele prezentate in diminetile de weekend la Animest vor face deliciul copiilor si adolescentilor iubitori de animatie.
Yuku si floarea de pe Hymalaya

În varful celor mai inalti munti de pe Pamant creste o floare care aduce lumina vesnica. Curajos si foarte motivat, protagonistul filmului Yuku si floarea din Himalaya (r. Rémi Durin, Arnaud Demuynck) porneste intr-o adevarata aventura, in cautarea plantei care l-ar putea ajuta sa o tina pentru totdeauna aproape pe bunica sa. Filmul care s-a bucurat de o proiectie speciala la Annecy va rula pe marele ecran in ambele weekend-uri de festival, la fel ca Da-mi o imbratisare (r. Anna Błaszczyk) – o poveste potrivita pentru cei mai mici dintre spectatori, in care ursuletul Teddy si tatal sau se aventureaza intr-o calatorie care-i va invata sa aiba mereu incredere unul in celalalt.

Sambata, pe 15 octombrie, Minimest ii invita pe copii sa-l cunoasca pe Icar (r. Carlo Vogele), tanarul care va lega o prietenie legendara cu minotaurul care traieste ascuns in palatul regal al Regelui Minos. În ultima zi de festival, Lu Over the Wall, unul dintre cele mai cunoscute filme ale artistului japonez Masaaki Yuasa – invitat special la Animest.17, va aduce pe marele ecran povestea adolescentului singuratic care traieste o adevarata transformare dupa ce se indragosteste de o sirena.

Ateliere creative pentru cei mici, sustinute de profesionisti din lumea animatiei

Șase ateliere dedicate copiilor interesati sa descopere procesul de creatie din spatele filmelor de animatie preferate vor imbogati programul zilelor de weekend, oferindu-le celor mici sansa de a studia alaturi de profesionisti de top. Numarul locurilor disponibile va fi limitat la 10 participanti/ atelier, iar biletele vor fi disponibile in curand pe platforma Eventbook.

Participarea la ateliere le garanteaza micilor artisti un bilet la una dintre proiectiile din acel weekend, dar si un cadou special din partea Editurii Arthur, partenerii Animest in organizarea atelierelor.

În prima saptamana de festival, pe 8 si 9 octombrie, intre orele 10:00 si 12:00, artista Agata Tabacu va sustine doua ateliere intensive de animatie stop motion, la finalul carora cei mici se vor putea mandri cu primul lor film animat. Pornind de la aventurile Micului Nicolas si folosind hartie si plastilina, copiii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani vor invata sa dezvolte scenarii, sa modeleze personaje si sa creeze fundaluri, iar la final vor invata cum sa puna cap la cap imaginile in miscare.

Zilele de 15 si 16 octombrie vor debuta la Refugiu Urban cu doua ateliere de stop motion bazate pe hartie, piese de LEGO si plastilina, sustinute de regizorul si animatorul Damian Groves, intre orele 10:00 si 12:00. Sub indrumarea sa, copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani vor invata cum sa creeze personaje si cum sa spuna povesti prin imagini, isi vor dezvolta gandirea vizuala si isi vor antrena abilitatile de colaboreze cu alti copii. Copiii vor primi la final seturi de piese LEGO din partea Magazinelor certificate LEGO, pentru a continua explorarea animatiei stop-motion si acasa.

Între orele 13:00 si 15:00, micii artisti cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani vor deveni co-autorii unei carti de benzi desenate, pe care o vor putea include in propria biblioteca la finalul editiei. Sub indrumarea artistului Mihai Ionut Grajdeanu, participantii vor patrunde in universul benzii desenate universale, dar si al celei romanesti si vor descoperi diferite stiluri si genuri de publicatii BD.

Academia Minimest da tonul discutiilor la clasa pentru elevii din Bucuresti

Academia Minimest, proiectul educativ lansat toamna trecuta, revine. Intentia este de a integra filmul de animatie in scoala, oferindu-le profesorilor si parintilor resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani sa ia contact cu primele notiuni de cultura cinematografica, dar si prin care sa-si insuseasca mai usor notiuni la mai multe materii scolare, in mod transdisciplinar.

Parte din acest proiect, o selectie speciala de filme Minimest va fi proiectata la Cinemateca Eforie, intre 10 si 14 octombrie. Accesul va fi posibil doar in grup organizat (elevi insotiti de profesor), in urma unei rezervari efectuare printr-un email la edu@animest.ro. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe https://www.animest.ro/academia-minimest-2022.

Etapa finala a Incubatorului de animatie

Zilele de festival vor marca si ultima etapa a Incubatorului de animatie, proiectul Animest ce isi propune sa le ofere liceenilor din Romania si Republica Moldova resursele necesare pentru a-si transforma inclinatiile artistice in aptitudini necesare pentru dezvoltarea filmelor de animatie. Cei 10 finalisti selectati in urma procesului de mentorat sustinut de regizorul si animatorul Paul Muresan sunt: Miriam Arvunescu, Ana-Maria Boban, Marta Cretu, Lara Matei, Ariana Alexandrina Moldovan, Patricia Iris Naidin, Kamy-Teodora Paraschiv, Mara Pop, Yujin Ana Shin si Andreea Stoleru.

Urmatoarea provocare va presupune crearea unei secvente animate, sub ghidajul animatorilor Laura Pop si Cristian Radu. Animatiile vor avea la baza lucrarile dezvoltate in prima etapa, inspirate de tema ‘Pasari de noapte’. Prin acest demers, Animest isi continua misiunea de a forma si de a sustine noi generatii de artisti animatori, oferindu-le contextul si instrumentele necesare dezvoltarii aptitudinilor creative.

Programul complet al editiei va fi disponibil in curand pe animest.ro, iar pentru a savura experienta completa de festival, iubitorii de film de animatie isi pot achizitiona deja abonamentele Animest.17 de pe https://eventbook.ro/festival/animest.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, co-finantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Roman.

Animest.17 este un proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti afectiv” 2022. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB, puteti accesa www.arcub.ro Parteneri: Groupama Asigurari, McDonald’s, Domeniile Samburesti, Kafune, Studioset, ArtHub, Urban DADA, Editura Arthur, Magazine Certificate LEGO, Ogilvy.

Parteneri institutionali: Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Maghiar, Instituto Cervantes, Ambasada Japoniei, Japan Foundation, UNATC „I.L. Caragiale”.

Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Itsy Bitsy, Radio Romania Cultural, IQads, Smark, Vice, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Observator Cultural, Film Menu, Movie News, LiterNet, Sunt Parinte, Cinefilia, Proanimatie.ro, Cinefan, All About Romanian Cinema – aac.ro, AIVImedia.hub, Munteanu

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu