characters characters

Centrul pentru Jurnalism Independent si UNICEF, parteneri pentru educatia media a copiilor si adolescentilor din Romania

17 martie 2021    |   545 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

educatie media UNICEF si Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si UNICEF in Romania anunta demararea unui parteneriat prin intermediul caruia copiii si adolescentii din Romania vor dobandi competente media care sa sustina dezvoltarea acestora si a unei generatii de cetateni care participa activ la viata civica. Demersul este parte a Programului de Educatie Media al CJI, care abordeaza o forma de educatie esentiala si urgenta pentru tineri, mai ales in contextul pandemiei de COVID-19, cand informatiile falsificate si dezinformarea au atins cote alarmante.

UNICEF sprijina CJI in dezvoltarea unui model complex pentru cresterea competentelor de educatie media ale elevilor si ale profesorilor prin module de instruire dedicate si materiale de invatare si predare create special pentru acest program. Educatia media este esentiala pentru reducerea dezinformarii in crestere, care ameninta progresele castigate cu greu de societate.

De asemenea, UNICEF sprijina, alaturi de Romanian-American Foundation, CJI in dezvoltarea, in premiera, a unui modul pentru includerea elementelor de educatie media in formarea initiala a viitorilor profesori, studenti in programul de masterat „Didactici ale disciplinelor filologice” la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti.

Printre componentele parteneriatului se numara si organizarea unei activitati didactice de educatie media pentru elevi si profesori, pe modelul World's Largest Lesson, implementat cu succes de UNICEF in ultimii ani, cu zeci de mii de elevi si mii de profesori beneficiari. Zeci de mii de copii si tinerii din Romania vor intelege, prin organizarea acestei activitati, importanta informarii corecte si felul in care pot sa interactioneze critic si responsabil cu media, creand o imunitate partiala la efectele dezinformarii.

In perioada urmatoare, CJI si UNICEF vor desfasura activitati de instruire in zona educatiei media a membrilor Consiliului National al Elevilor si a celor din Boardul Copiilor din Romania – grup informal constituit la initiativa UNICEF. Tinerii formati vor disemina informatii despre educatia media catre colegii lor.

In mai 2021, CJI, cu sprijinul Romanian-American Foundation si UNICEF, va organiza o conferinta nationala de educatie media, destinata profesorilor, elevilor, precum si altor actori din societatea civila. Evenimentul urmareste cresterea nivelului de informare cu privire la rolul educatiei media in stimularea participarii civice a copiilor si tinerilor, dar si cresterea nivelului de constientizare asupra modelelor de buna practica in educatie media la nivel national si international, care pot fi aplicate in contexte educationale formale si non-formale.

In cadrul aceluiasi parteneriat, CJI si UNICEF vor organiza sesiuni de discutie privind evolutia educatiei media cu inspectorii scolari pentru limba si literatura romana.

„Siguranta si sanatatea copiilor nu tin doar de asigurarea nevoilor de baza. Mediul online devine o parte dominanta a vietii lor si aduce cu sine o serie de vulnerabilitati, intre care dezinformarea, cyberbullying-ul si excluziunea. Este crucial ca ei sa obtina competente care sa ii ajute sa descifreze ecuatiile dezinformarii, sa recunoasca greselile din gramatica urii si sa stie ca au dreptul sa ceara ajutor si aparare”, a declarat Cristina Lupu, director executiv al CJI.

„Dupa un an in care pandemia de COVID-19 a facut ravagii, e mai clar ca niciodata ca este nevoie de educatie media pentru copii si tineri, de actiune pentru a preveni raspandirea informatiilor false si a promova diseminarea rapida a informatiilor fundamentate stiintific”, a declarat Reprezentantul UNICEF in Romania, Pieter Bult. „Trebuie sa actionam acum pentru a opri pandemia de informatii false care, pentru ca afecteaza increderea in medicina si stiinta, pun in pericol sanatatea si vietile copiilor”.

Potrivit unui studiu CJI privind abilitatile de interactiune si de utilizare media ale tinerilor (14-19 ani), majoritatea (90%) utilizeaza Internetul ca sursa primara de informatii. Tinerii cred informatiile care sunt clare si usor de inteles (77%), daca vin dintr-o sursa de incredere (75%), provin de pe Internet (50%) si daca nu le contrazic convingerile (69%).

Pentru informatii suplimentare despre Programul de Educatie Media, va rugam sa o contactati pe Cristina Jamschek, Director de programe CJI, la e-mail: cristina.mastacan@cji.ro sau la telefon 0745 539 412.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu