characters characters

Ce inseamna metodologia de parenting Parent’s Toolshop

20 februarie 2014    |   814 vizualizări
Ce inseamna metodologia de parenting Parent’s ToolshopParintii afirma, in unanimitate: copiii de acum sunt altfel. Si da, sunt, si asta nu numai pentru ca sunt expusi de mici televizorului, calculatoarelor sau informatiei, de tot felul. Din ceea ce cunostem noi despre istorie, niciodata pana acum oamenii nu au fost atat de preocupati de dezvoltare personala, de invatare, de depasirea propriilor limite.

Tehnologia informatiei ne-a adunat pe toti intr-o retea globala de informatie. Copiii de acum sunt diferiti, pentru ca se nasc cu aceasta informatie, la care omenirea are acces de cateva zeci de ani. E suficient sa-i dai unui copil de 3 ani un smartphone, si vei intelege ce vreau sa spun. Niciodata in istorie stiinta si religia nu au fuzionat mai mult (unii cred ca mai putin, dar fizica cuantica explica stiintific ceea ce budismul a scris acum mii de ani). Nicicand in istorie nu s-au investit sume atat de mari in cercetare, oameni de stiinta si experti in diverse domenii lucrand impreuna la nivel global, pentru a explica si raspunde intrebarilor pe care omenirea si le adreseaza de mii de ani. Poate cel mai important este faptul ca este prima data in istorie cand ne putem preocupa de dezvoltarea personala interioara, nu doar supunandu-ne unei autoritati religioase sau politice, sau pentru ca ne-am saturat de suferinta si ignoranta, ci pentru ca aceasta directie a dezvoltarii este sustinuta de un volum coerent de cunostinte si date.

Conform studiilor ELLI (2010), (www.elli.org) din punctul de vedere al indexului care evalueaza calitatea invatarii de-a lungul vietii, Romania este pe ultimul loc din 24 de tari din Uniunea Europeana. Monumentalul „merge si asa”, ne-a fortat sa ramanem ultimii la acumularea de informatie si dobandirea de abilitati, refuzand constant si continuu sa schimbam paradigmele. Studiul PISA 2012 a evaluat peste 510.000 elevi din 65 de tari si economii la Matematica, Lectura si Stiinte. (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16124454-publicat-rezultatele-testelor-pisa-2012-romania-ocupa-locul-45-matematica.htm).

Suntem pe ultimele locuri... Dar cel mai trist mi se pare ca 73% dintre elevii romani chestionati au raspuns: "Ma simt singur la scoala"…In ceea ce priveste elevii care spun ca sunt fericiti la scoala, si aici Romania se afla pe ultimele locuri, sub media OECD.

Studiul mai arata ca elevii romani sunt cel mai putin motivati dintre copiii care au luat parte la cercetare, la mare distanta de toti ceilalti. Ce inseamna asta, pentru viitorii adulti? O totala lipsa de interes pentru invatarea continua, lipsa de incredere in fortele proprii si in ei insisi si lacune serioase nu numai in cunostinte, dar si in verticalitatea coloanei vertebrale.

Ce legatura are asta cu parentingul? As spune ca una uriasa, din cateva motive: In primul rand (stiu, e un truism, dar este un motiv), parintii sunt modele pentru copiii lor. Majoritatea adultilor nu mai citesc, nu mai participa la cursuri si declara: de ce-ar trebui sa ma invete cineva sa-mi educ copilul? Pe mama n-a invatat-o nimeni si eu sunt ok. In al doilea rand, adultii de maine au nevoie de un set de abilitati, atitudini, convingeri pe care noi si parintii nostri nu le avem, prin urmare nu stim sa le dam mai departe. In al treilea rand, sistemul educational din Romania nu ne ajuta, ba chiar ne impiedica, in a creste adulti responsabili, cu incredere in ei, care gandesc.


Parent’s Toolshop este o metodologie de parenting gandita pentru copilul de astazi, in contextul lumii in care va trai, adica e gandita pentru viitor, pentru termen lung. Ii ajuta pe parinti sa constientizeze care sunt convingerile lor si in ce fel acestea impiedica dezvoltarea independenta, armonioasa, a viitorului adult. Care este comportamentul lor acum, fata de copii, si care este impactul acestuia, pe termen lung. Cele  100 de tehnici pe care metodologia le propune construiesc (prin aplicare consistenta, iubire neconditionata si schimbarea convingerilor parintilor) stima de sine la copil (toate studiile demonstreaza ca adultii au scoruri mici la stima de sine, care este ingredientul minune pentru reusita in viata), Independenta si responsabilitatea copilului (felul in care gandeste pentru el si cum ia decizii si face alegeri), Dezvoltarea motivatiei interne (felul in care cooperam cu copilul in locul obtinerii obedientei), Dezvoltarea inteligentei emotionale si gestionarea propriilor emotii, Agresivitatea si alte comportamente indezirabile – ce se afla in spatele lor, care sunt nevoile nesatisfacute ale copilului, cum putem sa ne schimbam comportamentul, in asa fel incat si el, copilul, sa si-l modifice pe al sau. Disciplina si autodisciplina (alte doua abilitati extrem de importante pentru viitorul adult si care au, din nou, o mare importanta pentru reusita lui in viata).

Parent’sToolshop este bazata pe cercetare, din care 10 ani documentata. Jody Johnston Pawel, invitata mea la Conferinta Parenting prin ochii copilului din 22 februarie de la Crystal Palace Ballroom,  a pus laolalta cele mai eficiente tehnici de parenting dezvoltate de ea insasi si de experti, metodologia functionand organic, ca un puzzle bine gandit. Fiecare tehnica se sprijina pe o alta si se hranesc reciproc. Este o stiinta a comunicarii cu copilul, a intelegerii felului in care copiii gandesc – si de ce gandesc asa, a intelegerii nevoilor lor si atentiei fata de unicitatea copilului, in unicul scop de a-i ajuta sa-si atinga potentialul maxim, in non-competitivitate si non-egoism. Mai exact, nu e important atat ca noi ne dorim sa ne facem copilul medic, e important daca are aptitudini native pentru asta si, mai mult decat orice, daca isi doreste el. Nu este un o practica pentru dresat copiii, cum multi parinti percep in mod extrem de eronat parentingul. Nu este despre cum sa-i facem sa faca ce vrem noi, ci despre cum le devenim sprijin, modele si sursa de iubire neconditionata, oferindu-le ceea ce au nevoie, cand au nevoie, invatandu-i totodata sa le pese de ceilalti, sa contribuie, sa aiba spirit comunitar, sa fie responsabili pentru ei si pentru ceilalti, sa gandeasca pentru ei si sa faca alegeri constiente.


Poate ca ai nevoie de un imbold, pentru a fi convins, ca parinte, ca poti face lucrurile mai bine decat le faci acum. Vino si convinge-te, inainte de a refuza, la fel ca majoritatea romanilor, ca poti invata (si sa fii parinte). Participa la una dintre conferintele pe care le sustin, cum este cea din 22 Februarie „Parenting prin ochii copilului” sau inscrie-te direct la un workshop. Copilul tau iti va multumi, mai tarziu!

Urania Cremene, Expert Parent’s Toolshop Romania

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu