characters characters

Bauturile energizante si sanatatea copiilor

28 aprilie 2015    |   301 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

bauturi energizante
Popularitatea crescuta a bauturilor energizante in randul adolescentilor (intre 10-19 ani) si chiar a adultilor tineri ridica o multime de atentionari din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Un studiu recent realizat arata ca un consum de bauturi energizante are efecte serioase asupra sanatatii inimii. Se estimeaza ca 31% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani consuma in mod regulat bauturi energizante.

Acestea contin pe langa o serie de substante daunatoare si cantitati ridicate de cafeina. Guarana, substanta trecuta pe ambalajul cutiilor este tot o forma de cafeina “mascata”. A adauga guarana bauturii energizante, alaturi de ginseng si taurina inseamna cantitati uriase de cafeina pe care le ingereaza organismul tinerilor. Frecvent apar cazuri de supradoza, iar in SUA, in 2007, peste 46% din adolescentii consumatori de bauturi energizante au ajuns la spital ca urmare a supradozei de cafeina.

Iata ce trebuie sa stii despre consumul bauturilor energizante:

  • Consumul acestor bauturi inainte sau in timpul practicarii unor activitati sportive ar trebui evitat
  • Adolescentii cu sanatate precara ar trebui sa isi consulte medicul de familie si medicul cardiolog inainte de a consuma chiar si o cantitate foarte mica de bautura energizanta
  • Consumul excesiv de bauturi energizante impreuna cu alcool sau droguri poate avea efecte adverse grave si chiar duce la deces.

Autorul studiului arata ca medicii de familie ar trebui sa se informeze daca pacientii lor adolescenti consuma bauturi energizante, sa aiba in vedere simptomele supradozei de bauturi energizante si sa discute cu acestia pericolele pe care le presupune consumul de bauturi energizante combinate cu alcool. Atat parintii, cat si medicii trebuie sa-i informeze pe adolescenti despre riscurile pe care le presupune consumul de cafeina, printre care se numara declansarea aritmiilor cardiace si a tulburarilor de anxietate.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/tambako/2361526167

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu