characters characters

Asociatia SAMAS celebreaza Simfonia Alaptarii

02 august 2021    |   424 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

SAMAS Saptamana Mondiala a Alaptarii
Asociatia SAMAS celebreaza anul acesta Saptamana Mondiala a Alaptarii prin muzica. Intre 1-7 august, in 5 maternitati din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Pitesti, 5 artiste lirice vor interpreta a capella compozitiile ''Mille cherubini in coro" de Alois Melichar si liedul "Cantec de leagan" (Wiegenlied) de Franz Schubert.

Momentele artistice sustinute de sopranele Crina Vezentan, Andreea Vlaicu, Andra Bivol Costea, Lavinia Bocu, Angelica Solomon si Andreea Stoica, care marcheaza astfel Saptamana Mondiala a Alaptarii, vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociatiei SAMAS.

Evenimentele vor respecta toate conditiile de siguranta impuse de fiecare spital, siguranta mamelor si a nou-nascutilor fiind prioritatea absoluta a Asociatiei SAMAS.

„Saptamana Alaptarii este un eveniment special in fiecare an, cand facem tot ce stim mai bine ca sa celebram acest dar unic de nutritie, protectie si sanatate pentru bebelus. Incurajam mamele sa alapteze, instruim cadrele medicale, ca sa sprijine activ alaptarea si comunicam mesaje de normalizare a alaptarii pentru societatea romaneasca. In 2021, Saptamana Alaptarii este cu atat mai mult o ocazie pentru sarbatoare, deoarece noi, Asociatia SAMAS, am reusit sa implementam cel mai util si eficient program national pentru alaptarea in siguranta a bebelusilor nascuti de mame cu Covid-19: ''SAMAS la Bine si la Greu''. A fost un an in care am realizat inca o data, ca pentru a reusi, alaptarea are nevoie de sustinerea tuturor. De aceea, mama si bebelusul trebuie inconjurati cu dragoste, sprijin, indrumare si intelegere de cadre medicale, familie, comunitate si societate, intocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai daca toti artistii, de la soprana la ultimul clopotel, lucreaza impreuna. De aici, ideea de a sarbatori alaptarea prin muzica anul acesta." ꟷ declara Ana Maita, reprezentant al Asociatiei SAMAS si consilier pentru drepturile mamelor.

Nu intamplator compozitiile interpretate de artistele invitate de Asociatia SAMAS sa celebreze Saptamana Mondiala a Alaptarii sunt cantece de leagan.

„Aceste cantece alimenteaza apropierea emotionala si ajuta la formarea asocierilor dintre muzica, pe de o parte, si confort si securitate, pe de alta parte” ꟷ explica psihologul Lavinia Bratu. Numeroase studii, derulate in unitati de ingrijire a nou-nascutilor, au dovedit ca sunetele cantecelor de leagan ajuta la imbunatatirea somnului copilului, a semnelor vitale, sustin luarea in greutate, scad stresul si anxietatea si reduc semnificativ perioada de spitalizare.

Pe langa functia de linistire si adormire, cantecele de leagan au si o functie educationala, ajutand la stimularea limbajului si a dezvoltarii cognitive. Cantecul este un mijloc foarte natural si eficient de a familiariza copiii cu sunetele si cuvintele din limba materna” ꟷ adauga psihologul.

In fiecare picatura de lapte matern, mii de molecule diferite actioneaza asemenea instrumentistilor dintr-o orchestra, creand o compozitie perfecta: hrana ideala pentru bebelus ꟷ laptele matern. Alaptarea insasi este o opera impresionanta, al carei succes depinde atat de decizia mamei de a oferi bebelusului acest dar unic, facut din dragostea, trupul si timpul ei, cat si de implicarea celorlalti membri ai „orchestrei”. Familia care-i ofera mamei sustinerea, cadrele medicale care o ajuta sa alapteze fara probleme si comunitatea care accepta si incurajeaza alaptarea in toate contextele reale de viata sunt cei care creeaza impreuna cu mama si bebelusul Simfonia Alaptarii.

PROGRAM Simfonia Alaptarii

1 august, ora 12.00, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

Artist: Andra Bivol Costea

A absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Conservatorul Superior din Paris (masteratul). Andra Bivol Costea este laureata a multor concursuri nationale si internationale, este doctor in interpretare muzicala, fost profesor colaborator la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, mama si o sustinatoare a alaptarii, alaptandu-si copilul pana la 2 ani.

2 august, ora 11.00, Spitalul Gynia, Cluj

Artist: Lavinia Bocu

Mezzosoprana Lavinia Bocu a urmat traditia muzicala a familiei initiata de marii artisti lirici, tenorii Mihai si Augustin Almasan, devenind o voce extrem de apreciata. Este directoarea si fondatoarea Opera Lounge Music Management. Anul trecut, artista a donat Spitalului Judetean de Urgenta toate incasarile generate de piesa interpretata in limba romana, „Rinasceró, rinascerai”.

Un clip video cu piesele interpretate de artista, realizat in colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, va rula in reteaua TV din spital in saptamana 1-7 august.

3 august, ora 12.00, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Bucuresti ꟷ eveniment realizat in parteneriat cu ASSMB

Artist: Andreea Stoica

A luat prima lectie de pian la 5 ani, iar un an mai tarziu, studia deja la Liceul George Enescu din Bucuresti. La varsta de 12 ani, Andreea Stoica si-a facut debutul pe scena alaturi de Orchestra Filarmonica. Este absolventa a Universitatii de Muzica din Bucuresti si a Conservatorului din Amsterdam si a sustinut turnee in intreaga Europa, cu un program original, care combina compozitii muzicale populare si bijuterii ale muzicii clasice.

4 august, ora 11.00, Clinica Bega, Timisoara

Artist: Crina Vezentan

Solist vocal la Opera Nationala din Timisoara inca din anul 2004, Crina Vezentan a fost si bursiera a CEE Musikteatre Viena si Deutsche Bank. A colaborat cu Filarmonica din Satu Mare, Arad si Timisoara, sustinand turnee artistice in Olanda, Germania, Belgia si SUA. A cantat sub bagheta unor importanti maestri si alaturi de nume de prestigiu ale liricii mondiale.

5 august, ora 16.00, Spital Clinic de Obstetrica-Ginecologie ”Elena Doamna”, Iasi

Artist: Angelica Solomon

Soprana Angelica Solomon, de la Opera Nationala Romana din Iasi, a cantat in corul Liceului Pedagogic inainte de a face o pasiune pentru muzica clasica si a-si incerca sansa la Conservator. De cand a debutat, in 2011, cu rolul Donna Elvira din "Don Giovanni” considera ca „scena e sfanta”.

6 august, 18.00, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

Artist: Andreea Vlaicu

Studenta la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Andreea Vlaicu a participat deja la numeroase concursuri nationale si internationale de canto si pian, castigand premii si trofee importante.

Alte activitati ale Asociatiei SAMAS in Saptamana Mondiala a Alaptarii:

Pitesti / 3 august, ora 18:00 / 5 august, ora 10:30

Viorica Neata si Ioana Homeghiu, educatori perinatali SAMAS si consilieri in alaptare, le dau intalnire mamelor in parcul Lunca Argesului (la fantani), unde vor raspunde la intrebari despre alaptare si cum sa depaseasca anumite probleme care pot aparea.

Filiasi, 5 august, ora 10:00

Paula Pasare, educator perinatal SAMAS si asistent medical, raspunde intrebarilor despre alaptare si discuta despre rezolvarea problemelor pe care mamele care alapteaza le pot intampina. La eveniment, care are loc in parcul Filiasi, sunt invitati si un paramedic si un medic de planning familial, care vor vorbi despre tehnici de prim ajutor pentru copii si, respectiv, despre contraceptie dupa nastere.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu