characters characters

Testarea PISA 2012 la matematica s-a desfasurat in conditii normale

22 martie 2012    |   820 vizualizări
Testarea elevilor de 15 ani in cadrul proiectului OECD-PISA 2012 organizata astazi, 21 martie, in 178 de scoli din tara s-a desfasurat in conditii normale. Lista scolilor in care s-a desfasurat testarea este anexata acestui comunicat de presa. Scolile participante au fost selectate de catre Consortiul PISA, conform procedurilor de esantionare internationale, iar elevii au fost selectati aleatoriu, cu ajutorul unui program dedicat (KeyQuest), astfel incat esantionul national sa fie reprezentativ pentru reteaua scolara, potrivit cerintelor PISA.

Reamintim faptul ca in ciclul de testare 2012, domeniul principal al evaluarii este matematica. Au fost evaluati peste 5.200 de elevi de gimnaziu si liceu, subiectele continand itemi ce vizeaza competentele de matematica si rezolvare de probleme in situatii autentice ce pot fi intalnite in viata adulta (75%), cat si itemi de citire/lectura (15%) si stiinte (10%).

Urmatoarea etapa presupune corectarea/codificarea brosurilor si a chestionarelor administrate. Pentru a asigura transparenta acestui proces, Centrul National de Evaluare si Examinare a publicat un apel pentru selectia de corectori externi, independenti de scolile in care a fost administrata testarea. Procesul de evaluare nu va avea ca rezultat o nota in catalog, ci coduri in functie de raspunsul elevilor. Selectia corectorilor se va incheia in data de 30 martie, iar formarea lor, pe baza manualelor corespunzatoare asigurate de OECD-PISA, va fi asigurata de catre Centrul National PISA.

Programul OECD-PISA evalueaza masura in care elevii aflati spre finalul educatiei obligatorii detin unele dintre competentele-cheie, cunostintele si deprinderile de baza esentiale pentru continuarea studiilor, participarea deplina la viata sociala sau pentru integrarea pe piata muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externa scolilor, fiind realizata de coordonatori de scoala formati la nivel national, pe baza unui manual propriu de proceduri  La nivel international, in testarea din acest an sunt implicate 67 de tari OECD si tari partenere. Primele rezultate vor fi facute publice in decembrie 2013 de catre OECD. Raportul national va fi disponibil in luna martie a anului 2014.

Informatii despre proiectul PISA in Romania pot fi gasite pe site-urile http://www.edu.ro/ si http://www.rocnee.eu/, iar pentru programul international pe http://www.pisa.oecd.org/.

Sursa: Edu.ro


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu