Stilul de atasament evitant
Se stie ca modul in care parintii interactioneaza cu copiii lor in primele luni de viata ale acestora determina in mare, tipul de atasament care se va forma intre ei. Relatia de atasament dintre parinte si copil poate fi caracterizata de siguranta si incredere, de anxietate, dezorganizare sau evitare, iar aceasta caracteristica ii influenteaza intreaga viata a copilului.
Atunci cand parintii sunt foarte sensibili la nevoile copilului, se dezvolta un atasament de tip securizant, cu numeroase beneficii pentru copil. Copiii crescuti cu un stil de atasament sigur vor reusi sa isi regleze mult mai bine propriile emotii, se vor simti mai increzatori in a explora mediul din jur si vor fi mai empatici, spre deosebire de copiii cu un atasament lipsit de siguranta.
Citeste si:
Teoria atasamentului – tipurile de relatie dintre parinte si copil
De ce relatia cu copilul tau depinde de relatia cu parintii tai
Stilul de atasament evitant - cum se formeaza
Cand parintii sunt distanti sau prea intruzivi, cand il resping pe copil sau nu ii inteleg nevoile, se formeaza un stil de atasament nesigur: evitant, dezorganizat sau ambivalent. Aceste stiluri de atasament se caracterizeaza prin mecanisme de aparare impotriva stresului emotional, frustrarii si durerii cauzate de o relatie nesatisfacatoare cu parintele.
Stilul de atasament evitant este un stil nesigur de atasament, care apare atunci cand parintii sunt in mare parte a timpului indisponibili pentru copil, mai ales din punct de vedere emotional. Pot sa descurajeze plansul sau emotiile copilului, incurajandu-i o independenta prematura. Copiii cu un stil de atasament evitant invata de la varste mici sa nu isi exprime emotiile, sa nu ceara ajutorul parintelui si sa se bazeze doar pe ei insisi cand vine vorba de propriile nevoi.
Stilul de atasament evitant – cum il recunosti
Copilul cu un stil evitant de atasament:
- Refuza ajutorul celor din jur sau nu il cere atunci cand are nevoie.
- Cand se afla intr-o situatie noua sau necunoscuta, in loc sa se orienteze catre parinte, se concentreaza mai mult asupra jucariilor si a mediului.
- Nu isi manifesta emotiile si sentimentele fata de parinte si respinge deseori contactul fizic cu parintele.
- Se abtine sa planga, chiar si in momentele in care simte nevoia sa faca asta.
- Este independent si invata sa se descurce singur de la varste mici.
Stilul de atasament evitant – consecinte pe termen lung
La maturitate, persoanele cu acest stil de atasament pot evita sa isi formeze relatii romantice pentru a evita respingerea sau esecul. De asemenea, pot ajunge sa isi concentreze atentia doar asupra propriilor nevoi, neglijand preferintele si nevoile altor persoane apropiate. In situatiile stresante sau conflictuale, persoanele cu acest stil de atasament tind sa devina distanti sau retrasi. Acest stil de atasament creste si riscul tendintelor narcisiste, care pot ingreuna mult relatiile sociale si echilibrul emotional al adultului.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: