characters characters

Narcisismul la copii

Cum risti sa cresti un copil narcisist

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 aprilie 2015    |   2293 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiica
Cand spui “narcisism”, probabil nu ai asocia aceasta trasatura cu personalitatea unui copil. Dar exista studii care arata ca pot aparea comportamente narcisiste chiar si la copil, iar parintii pot avea o mare contributie in aparitia lor.

“Parintii care spun in permanenta copiilor ca sunt speciali le induc acestora un comportament narcisist”, este concluzia unui studiu care a urmarit relatia dintre 500 de copii si parintii lor, realizat in Olanda.

Narcisismul si stima de sine: care este diferenta

Copiii carora li s-a spus frecvent ca sunt iubiti de catre parinti au mai multe sansa sa aiba o stima de sine ridicata decat sa devina narcisisti.

Copiii cu stima de sine ridicata nu se considera speciali sau superiori celorlalti, dar sunt fericiti si impacati cu ei insisi, acceptandu-se asa cum sunt. Ei se considera la fel de buni ca ceilalti copii, in timp ce copiii cu tendinte narcisiste se considera superiori.

“Copiii cred intr-adevar ca sunt mai speciali decat altii, daca asta le spun parintii. Acest lucru nu este bun pentru societate. Caldura si incurajarea parinteasca pot fi strategii mai benefice decat lauda exagerata.”, sustine psihologul Brad Bushman.

Greselile parintilor si aparitia narcisismului

Supraevaluarea copilului, lauda exagerata sau afirmarea repetata a faptului ca este “special” si ca merita lucruri speciale poate incuraja aparitia narcisismului.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca exista si alti factori care duc la narcisism, precum temperamentul si alte trasaturi mostenite genetic.

“E important sa exprimam caldura si incurajare fata de copiie nostri pentru ca ii ajutam sa isi creasca stima de sine, insa a-i supraevalua inseamna a promova narcisismul. (...) Sincer cred ca una din cele mai periculoase credinte ale oamenilor este aceea ca pot fi superiori altora. Atunci cand te consideri superior, incepi sa te comporti urat. E mult mai bine sa tratezi pe toata lumea ca pe un egal fiindca cu totii facem parte din marea familie numita "oameni" si meritam respect”, concluzioneaza Bushman.

Exprimarea iubirii fata de copil, laudarea efortului depus si nu a calitatilor sale personale, explicarea faptului ca fiecare dintre noi avem calitati diferite sunt modalitati prin care poti creste un copil cu stima de sine ridicata, dar fara tendinte narcisiste:).

Cum se manifesta narcisismul in cazul copiilor?

Specialistii sustin ca la varste mici, un copil narcisist poate fi recunoscut prin grandomanie si relatii sociale disfunctionale.

Grandomania se reflecta prin credinte precum: “Sunt cel mai talentat copil.”, “Sunt cel mai destept.”, “Sunt superior celorlalti.”.

Copilul se considera mai bun decat ceilalti, mai important si nu manifesta empatie fata de restul copiilor.

Are impresia ca lumea se invarte in jurul lui datorita unicitatii sale.

Copilul poate refuza sa coopereze sau sa astepte sa ii vina randul, de exemplu. De asemenea, daca apare riscul unui esec, copilul renunta la activitate.

Fiindca se considera superiori, micii narcisisti intampina dificultati in a relationa social pentru ca ei nu pot sa admita daca au gresit intr-o anumita situatie. Copilul narcisist refuza sa isi asume responsabilitatea actiunilor si nu prezinta remuscari daca din vina lui, altcineva este pedepsit.

Deseori incearca sa modifice regulile jocului pentru a-i fi favorabile, se infurie daca nu castiga si se poate retrage din joc daca observa ca pierde.

Asadar, iubirea si sprijinul acordat copilului il ajuta sa fie fericit mai mult decat lauda exagerata. Astfel, data viitoare cand ai tendinta sa spui copilului “Esti special!”, opteaza sa spui “Te iubesc foarte mult!”:).


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/30800139@N04/3879111346

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    10.04.2015 - 11:14
    Narcisismul vine si din lipsa incurajarilor fie in mediul scolar sau familial.Cand copilul nu simte ca este valoros in mediul scolar,cand nu a fost apreciat in timp,nu prin note sau calificative,ci prin atitudinea unui cadru didactic,atunci isi pierde stima de sine si increderea in el.Si atunci iti revine tie responsabilitatea sa indrepti lucrurile.Chiar daca asta presupune sa ii spui uneori ca este special pentru tine,ca este un copil bun si ca ai incredere in potentialul lui.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe