Socializarea copilului
Primul pas spre cunoasterea copilului tau este foarte importanta. A-i vorbi, a-l plimba, juca, culca si manca impreuna cu el nu este suficient. El are nevoie si de colegi / prieteni de varsta lui sau apropiata varstei lui. Cauta sa-l lasi cu alti copii pentru a-i vedea reactia din timpul jocului si felul lui de-a se comporta cu cei din jur.
Jocul de unul singur este frumos, dar nu tine mult timp; de aceea, atunci cand are posibilitatea, este bine sa se joace cu cei cu care vine in contact. Daca nu-i face placere sa puna mana pe jucariile lui si alti copii i se va spune ca nu va avea toate jucariile si ele se pot imprumuta pentru scurt timp, iar jocul este mai frumos cu mai multi copii. E bine sa fie el primul care ofera jucaria pentru a se juca colegul de langa el sau sa ceara frumos jucaria de la alt copil fara a o strica, multumindu-i la inapoiere.
Jocul impreuna cu prietenul il antreneaza si-l pune in diferite ipostaze. Daca jocul decurge frumos, fara incidente si accepta regulile, inseamna ca a pornit pe drumul cel bun si isi va face usor prieteni.
Joc si placere. Stand la bloc si avand spatiu de miscare mic, recomandat este sa se frecventeze un parc sau un loc special amenajat unde copiii se intalnesc si se joaca impreuna. Il urmariti si indrumati deoarece este la inceput de drum si asa se formeaza. Important este sa-si doreasca sa mai fie dus acolo si frica fata de anumite aparate de la locul de joaca va disparea. In acest fel, va pierde din energia acumulata, face miscare, va dori sa fie printre copii si nu in fata televizorului sau calculatorului.
Integrarea copilului in colectiv intr-o institutie se va realiza usor daca a fost pregatit din timp si ai parcurs pasii mentionati mai sus. Inainte de a-l inscrie intr-o gradinita e bine sa vizitezi institutia. Asa ai posibilitatea sa vezi reactia lui. Va fi atras de jucarii, de copii, de spatiu, vezi ce-i place mai mult, cat sta, daca doreste sa mai ramana sau te trage sa pleci mai repede acasa. Daca doreste sa plece perioada de acomodare va fi mai mare, iar pentru a preveni acest lucreu mai faci doua - trei vizite scurte la institutia unde l-ai inscris si fa-l sa-i placa ceva acolo. Copilul care se joaca unde il duci fara sa tina seama de tine se va acomoda foarte usor in colectiv.
Pentru reusita in socializare a copilului tau este bine sa:
- il ajuti sa se poarte frumos cu cel cu care vine in contact.
- ii lauzi fapta buna, iar daca a gresit (lovit, stricat, vorbit urat) ii spui atunci de ce esti suparat pe el.
- nu-i critici munca comparand-o cu cea a altor copii; se va simti jignit, va refuza sa mai lucreze sau nu va mai manifesta interes, va intra in conflict cu unii copii.
- il incurajezi si ajuti cand are nevoie.
- daca copilul necesita o perioada mai mare de acomodare in gradinita urmeaza sfatul celui care primeste copilul. Daca vei sta langa el, perioada de acomodare va fi mai mare. La unii copii se va face program special in primele doua/trei saptamani, in special la copiii de 3 ani (vor fi luati cu ½ sau 1 ora mai devreme). Daca nu vi se cere, aveti incredere in personalul unitatii. Lasati numarul de telefon pentru a fi contactat in caz de nevoie.
-sa nu alegeti dumnevoastra prietenii copilului. Va veti mira poate unii pe cine a ales ca partener de joaca. Nu va ingrijorati, ci doar urmariti-i progresele si modul de comportare si interveniti numai daca e nevoie.
-sa luati masuri cand vi se aduce la cunostinta ca unele fapte se repeta (musca, bate, loveste…) daca nu le stopati la timp, devin automatisme si greu se mai pot corecta.
- nu e rau sa impuneti anumite reguli, incurajati-l cand credeti ca a facut fapte laudabile oferindu-i ceva ce i-ati promis.
- invatati-l sa-si recunoasca vina / fapta imediat si nu-l certati, altfel nu va mai spune niciodata ( am varsat apa, am spart ceasca…); uneori il puteti ajuta in alta directie spunandu-i ,,cred ca ti-a tremurat mana ca nu ai mancat si de aceea ai scapat ceasca jos’’.
Socializarea este primul pas important din viata copilului. Daca il realizam, urcusul pe treptele care urmeaza se ve reliaza mult mai usor.
Autor: Elena Macovei
Institutor I (educatoare)
Gradinita Nr. 10, Vaslui
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
-
Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)
Adauga tu primul comentariu: