characters characters

Sfaturi pentru prima zi de gradinita

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 august 2013    |   7097 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Primele zile de gradinita sunt dificile pentru orice parinte si orice copil. Separarea de parinte este una dintre primele probleme care apare, precum si teama de locuri si oameni noi cu care copilul este lasat pentru cateva ore. Unii copii trec prin aceste momente cu teroare si spaima, plansete si tipete, altii cu greu se dezlipesc de bratele parintelui, in timp ce altii copii se acomodeaza destul de repede. Inceperea gradinitei este un pas mare pentru cei mici, iar anxietatea traita este o stare naturala in acest proces de dezvoltare.

Totusi exista cateva modalitati, actiuni pe care daca le intreprinzi, poti face aceasta tranzitie mai usoara. Iata cateva solutii:

1. Viziteaza gradinita cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar impreuna cu copilul tau. Arata-i unde se afla sala de baie, sala de mese- daca este cazul si alte locuri importante din gradinita.

2. Intalniti-va cu doamna educatoarea/educatorul copilului si daca se poate intrati in sala de grupa pentru a-l familiariza pe cel mic cu incaperea si restul obiectelor existente (mai ales daca grupa e impartita pe laboratoare/centre de joaca).

3. Obtine regulamentul gradinitei si al grupei in care va intra copilul tau. Astfel vei sti la ce sa te astepti daca pe parcurs copilul tau se va afla intr-o situatie aparte.

4. Discuta cu cadrul didactic pentru a afla ce rechizite  sunt necesare copiilor din grupa si cumpara-le impreuna cu copilul rechizitele necesare pentru gradinita. Lasa-l pe elcopil sa aleaga modelele si culorile pe care le prefera. Ajunsi acasa, le puteti personaliza impreuna, prin etichete create manual si desene realizate impreuna cu copilul tau.

5. Petrece timp cu copilul tau povestind despre gradinita, ce se va intampla acolo, ce lucruri va invata si ce reguli va trebui sa respecte.

6. Invata-ti copilul sa se acomodeze si cu alte persoane in absenta ta, pentru a-l pregati pentru cele cateva ore pe zi pe care le va petrece departe de tine. O noapte petrecuta la bunici sau la alte rude este un bun exercitiu care poate preveni sau reduce anxietatea de separare - teama copilului de a ramane in prezenta altor oameni fara tine.

7. Daca observi ca cel mic este nelinistit cu privire la inceperea gradinitei, puteti juca impreuna jocuri de rol pentru a exersa ce se va intampla in prima zi de gradinita. Poti juca rolul educatoarei, vorbind cu el si realizand impreuna activitati de arta si indemanare.

8. Daca l-ai invatat pe copil cateva litere si numere, repeta-le impreuna cu el si realizati activitati de sortare si aranjare a obiectelor dupa diferite criterii (culori, forma, marime), intr-o maniera relaxata si distractiva. Nu este obligatoriu sa le stie cand incepe gradinita, dar cateva cunostinte de acest fel il ajuta sa se adapteze mai usor.

9. Daca cunosti stii si alti parinti care isi inscriu copiii in aceeasi grupa cu copilul tau, invita-i impreuna cu copiii lor pe la tine acasa sau in parc, pentru ca cei mici sa aiba ocazia sa se imprieteneasca inainte de inceperea gradinitei. Poti pastra legatura cu parintii din grupa copilului tau folosind aplicatia Grupul Clasei.

10. Explica-i celui mic cat de important este sa aiba incredere si sa asculte cadrul didactic, la fel cum se intampla acasa, cand e in preajma ta.

Pentru a-l pregati pe cel mic de primele zile de gradinita, iata si un scurt desen animat pe care-l puteti viziona impreuna: https://www.youtube.com/watch?v=rxuGGC7RIxY  
Tu cum il pregatesti pe copil pentru prima zi de gradinita?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Oana    14.09.2013 - 05:06
    Aceste indicatii pshopedagogice/sunt deosebit de utile pt copiii care incep un nou an de gradinita atat pt copii cat si pt educatoare,intotdeauna va exista ceva nou.Multumim mult.








    Aceste indicatii psihopedagogice/sunt deosebit de utile atat pt parinti cat si pt educatoare,intotdeauna vom avea de invatat ceva nou si util.Multumesc frumos

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe