characters characters

Sentimentele contradictorii la copii. “Mami, acum nu te mai iubesc!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2015    |   2672 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

portret baiat
„Mami, te iubesc, dar nu imi place de tine cand nu imi dai bomboane.” Putini copii reusesc de la varste mici sa exprime sentimente contradictorii, de cele mai multe ori trecand foarte repede de la o stare emotionala la alta.

Aceste treceri rapide de la iubire la ura, de la calm la furie se manifesta nu doar fata de parinti, ci si fata de profesori, prieteni sau alte persoane care au autoritate in fata copiilor. Psihologii numesc acest fenomen ambivalenta emotionala.

Cum reactionezi cand copilul are sentimente contradictorii?

Oglindirea emotiilor. In momentele in care apare copilul tau manifesta ambivalenta emotionala, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru el e sa il ajuti sa inteleaga ce simte:

  • „Se pare ca sunt momente in care iti place de doamna educatoare, dar si momente in care nu iti place absolut deloc.”.
  • „Mi se pare ca fata de fratele tau ai mai multe sentimente: il admiri, dar in acelasi timp, esti si invidios pe el”.
  • „Te afli intr-un impas: ai vrea sa mergi in excursie, dar ti-ar placea si sa mergi la ziua de nastere a colegului de clasa”.

De ce este bine sa oglindesti sentimentele copilului

  • Confirmarea calma si lipsita de critica asupra ambivalentei emotionale a copilului il ajuta sa inteleaga ca a avea emotii contradictorii este normal.
  • Copilul invata sa recunoasca propriile emotii, iar acesta este primul pas catre inteligenta emotionala.
  • Copilul nu se va simti vinovat pentru ca are emotii contradictorii sau negative.
  • Copilul se va simti inteles si acceptat.


Identificarea originii emotiilor
. Pasul urmator poate fi sa il ajuti pe copil sa inteleaga de unde au aparut sentimentele contradictorii. Uneori, acestea se datoreaza unei actiuni pe care persoana respectiva a facut-o: parintele ii interzice copilului sa se uite la televizor, asa ca cel mic va simti furie. In aceasta situatie ii poti vorbi copilului despre diferenta dintre persoana si comportament: doar pentru ca uneori o persoana are comportamente cu care nu suntem de acord, nu inseamna ca nu ne place persoana respectiva.


Alteori, sentimentele contradictorii se datoreaza faptului ca mai multe variante de actiune prezinta acelasi grad de atractie: copilul nu poate alege intre o iesire in parc sau un joc pe calculator.

Ce sa nu spui:

Evita replici de genul: „Esti nehotarat de-a binelea. Acum vrei sa mergi si cu cinci minute in urma imi spuneai ca nu vrei” sau „Esti un indecis, habar n-ai ce vrei”. Realitatea umana ne cere sa intelegem ca acolo unde exista iubire, deseori exista si ura, unde exista admiratie, isi face aparitia si invidia, iar unde e devotamentul se gaseste si ostilitatea. E nevoie de o mare intelepciune pentru a realiza ca toate emotiile noastre sunt legitime: atat cele pozitive, negative, cat si cele ambivalente.

Nu oferi solutii sau emite judecati. Cand spui copilului „Nu te mai stresa atat, mai bine rezolvi problema cum spun eu.” sau „Nu mai plange, nu e nimic grav, mereu exagerezi!”, mesajul pe care ei il inteleg este: „Esti prea mic pentru a sti ce sa faci sau ce sa simti.”.

La fel ca si in cazul adultilor, atunci cand copiii traiesc emotii puternice, ei au nevoie de persoane care sa ii asculte si sa ii inteleaga.

Atunci cand oferim timp si compasiune pentru a ne intelege copilul, ii transmitem un alt fel de mesaj: „Esti important pentru mine. Vreau sa iti inteleg emotiile”. In plus, a-i da asigurari copiilor este esential: „Incearca sa fii calm si vei gasi solutiile cele mai bune.”.

Tu ce ii spui coplului atunci cand are sentimente contradictorii?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/suzettesuzette/4623910054

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe