characters characters

Cum il ajuti pe adolescent sa gaseasca un scop in viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 august 2016    |   2629 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Scopul in viata la adolescentiCercetarile arata ca majoritatea elevilor din prezent (mai exact, 65% dintre ei) vor avea ocupatii profesionale care inca nu exista. Progresul tehnologc duce la disparitia multor profesii si la aparitia rapida a multor abilitati in domenii care tocmai acum iau nastere.

Astfel, sarcina profesorilor devina una extrem de dificila: de a-i pregati pe copii sa rezolve probleme cu care nu s-au mai intalnit niciodata in viata lor.

In acest context, daca ai un adolescent care nu isi doreste sa urmeze o cariera cu cerinte inca destul de clare (precum cea de medic, avocat sau profesor), cum il poti ajuta sa aleaga domeniul profesional potrivit?

William Damon, director al Centrului pentru Adolescenti Standford defineste scopul ca fiind „o intentie stabila si generalizata de a indeplini ceva ce este in acelasi timp semnificativ pentru sine si cu consecinte pentru restul lumii”. Cercetarile lui Damon arata ca elevii se impart in patru categorii: visatorii, amatorii, nepasatorii si cei care au un scop (fiecare din aceste categorii reprezinta o patrime din totalul elevilor participanti la studiu). Elevii care stiu exact ceea ce vor si care este scopul lor in viata sunt cei care au nivele ridicate de perseverenta, sunt mereu plini de resurse, rezilienti si au o capacitate foarte buna de asumare a riscului in mod sanatos.

Kendall Cotton Bronk, psiholog in domeniul dezvoltarii, sustine ca scopul in viata trebuie sa cuprinda 4 elemente: angajament, semnificatie personala, obiective clar directionate si o viziune asupra sinelui. Ce poti sa faci insa ca parinte sau cadru didactic pentru a-ti ajuta adolescentul sa isi gaseasca scopul in viata?

Invata-l sa prioritizeze motivatia interna. Notele pot scadea foarte mult motivatia intrinseca a copiilor. Cei mai multi elevi invata pentru a lua note mari si nu pentru ca au un scop anume. Elevii care insa isi formeaza o idee despre scopul lor in viata isi dezvolta o motivatie intrinseca, astfel ca vor invata din placere si din curiozitate.

Promoveaza colaborarea. Specialistii sustin ca adolescentii ar reusi sa isi formeze mai rapid un scop in viata daca ar fi invatati de la varste mici cum anume sa colaboreze si nu cum sa intre in competitie cu ceilalti. Competitia excesiva poate fi daunatoare, in timp ce colaborarea inseamna dezvoltarea de abilitati precum munca in echipa si altruismul. In plus, colaborand cu adolescenti cu aceleasi interese sau cu motivatii puternice, adolescentul tau poate fi inspirat sa isi construiasca propriul proiect sau sa inceapa unul impreuna cu alti adolescenti.

Ajuta-l pe copil sa isi vada profesorii drept antrenori. Oamenii inspira alti oameni, iar profesorii au si acest rol in relatia lor cu elevii. In relatia cu profesorii care isi asuma si rolul de a inspira elevii, incurajeaza-l pe copil sa ii vada pe acestia ca pe niste antrenori care ii pregatesc pentru viata de adult.

Vorbeste-i despre esecuri si importanta acestora. Esecurile sunt esentiale pentru a-i forma adolescentului tau abilitatile necesare pentru a fi un adult de succes. Este mai bine pentru copii sa traiasca esecuri atunci cand consecintele lor nu sunt foarte grave si sa isi formeze de la varste mici abilitatea de a invata din ele si de a le depasi. De multe ori, perseverenta este cea care asigura obtinerea unui rezultat dorit. Iar in timp ce unii copii au tendinta naturala de a fi perseverenti si de a nu se lasa descurajati, altii au nevoie de sprijin pentru a-si forma aceasta trasatura.

Ce poti sa faci ca parinte sau cadru didactic? Incepe cu intrebarea „de ce?”. Elevii au nevoie sa stie de ce trebuie sa invete anumite materii, de ce trebuie sa se documenteze cu privire la anumite subiecte. Daca ei nu inteleg acest „de ce”, nu vor gasi niciun scop in ceea ce invata si nicio placere. Atunci cand elevilor li se explica de ce trebuie sa invete anumite lucruri si li se ofera un mediu placut de invatare, se vor implica in activitati, vor depune mai mult efort, iar capacitatea lor atentionala va fi mai mare.

In lumea adultilor, la intrebarea „Care este visul tau?”, majoritatea raspund ca visul lor inseamna sa aiba o viata cu impliniri nenumarate, de pe urma carora sa gaseasca sensul si semnificatia rostului lor in lume. Totusi, putini sunt cei care stiu si cum anume sa obtina aceasta viata.

Iata cinci elemente care, odata identificate, pot sa il ajute pe adolescent sa isi gaseasca scopul in viata:

Pasiune - inseamna sa faci ceea ce iubesti, ceea ce esti bun sa faci

Misiune - inseamna sa faci ceea ce iubesti sa faci si ceea ce lumea are nevoie ca tu sa faci

Profesie - inseamna sa faci ceea ce esti bun sa faci si ceea ce poti face in schimbul unui salariu

Vocatie - inseamna sa faci ceea ce lumea are nevoie ca tu sa faci si ceea ce poti sa faci in schimbul unui salariu

Acolo unde cele patru elemente se intersecteaza, adolescentul tau poate gasi scopul sau in viata :).

Pentru adolescentul tau ce anume inseamna pasiunea, misiunea, profesia si vocatia?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe