characters characters

Scolarul dezordonat

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2012    |   7695 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

scolarul dezordonatO data cu inceperea scolii, organizarea devine mai importanta pentru copii si parinti.  O camera curata, in care gasesti cu usurinta rechizitele si hainele, rutina de dimineata sau de seara pot face diferenta dintre succes si insucces scolar. De aceea, multi parinti incep sa ii invete pe copii sa fie mai ordonati in aceasta perioada.

Cum il inveti pe scolar sa fie ordonat?

Iata cateva situatii in care poate sa apara comportamentul dezordonat si cateva recomandari pentru a-l depasi:

1. Are o camera dezordonata. Patul nefacut, sertare intredeschise din care mai iese cate o haina, pe jos- jucarii, pe masa de lucru- rechizite imprastiate. In concluzie, nimic nu e la locul lui.
Recomandare. Introdu in camera copilului rafturi si cutii de marimi si culori diferite pentru a depozita toate obiectele. Observa care sunt lucrurile pe care le lasa raspandite prin camera cel mai frecvent si gaseste un loc pentru ele impreuna cu copilul. Ii poti veni in ajutor in a-si sorta cartile si caietele de care are nevoie, jucariile cu care se joaca de obicei si cele pe care deja nu le mai foloseste. In plus, o data pe luna sau la doua luni, poti sa-l ajuti sa-si faca curatenie in dulap si sa decida care sunt hainele pe care nu le mai vrea. De asemenea, nu uita ca atunci cand au prea multe lucruri, copiii se plictisesc repede si nu le mai folosesc, tinzand sa le lase abandonate prin camera.

2. Isi uita mereu cate ceva acasa atunci cand merge la scoala. Isi uita frecvent carnetul de note, penarul, stiloul sau vreun caiet. Uneori din cauza lipsei dezorganizarii, copiii ajung sa fie mustrati la ora sau pot lua calificative mai mici la lucrari pentru ca nu reusesc sa se organizeze in timp util.
Recomandare. Seara, inainte de a merge la culcare, formeaza-i copilului tau obisnuinta de a-si verifica dupa orar, caietele si manualele necesare. In plus, dimineata inainte de a iesi din casa, cere-i sa faca acelasi lucru. La inceput, supravegheaza-l si apoi lasa aceasta sarcina in grija lui.

3. Mereu se afla in criza de timp. Intotdeauna spune ca va intarzia la scoala si mereu e pe fuga. Pentru ca mereu se grabeste, tinde sa fie dezordonat din mai multe puncte de vedere: nu are timp sa faca ordine in camera inainte de a pleca, isi lasa hainele sau alte obiecte in alte locuri decat trebuie etc.
Recomandare. Foloseste un orar din carton cu tot felul de imagini care sa vina in ajutorul copilului tau atunci cand e vorba de organizarea timpului. Mai are azi ore de tenis sau de pian? Toate acestea pot fi memorate mai usor daca exista un orar bine pus la punct. Il poate avea in format mare, pe un perete din camera sau il poate avea in miniatura, in ghiozdanul sau.

4. Are un scris dezordonat. Este normal ca in perioada in care invata sa scrie, paginile copilului sa nu fie exemplu de caligrafie. Dar, pe parcurs, copilul isi formeaza un anumit scris. Atunci cand este foarte dezordonat, il poate afecta pe copil la lucrarile scrise si, mai tarziu, la examene, pentru ca poate deveni indescifrabil. Scrisul dezordonat inseamna nerespectarea alineatului atunci cand e cazul, scrierea notitelor pe marginea caietului, realizarea diverselor desene pe paginile caietelor atunci cand copilul s-a plictisit la ore etc.
Recomandare. Pentru a-l invata sa scrie ordonat, ii poti recomanda copilului sa foloseasca ciorne atunci cand isi face temele si sa copieze apoi exercitiile pe caietul de teme. De asemenea, ii poti da cateva exercitii de scriere si ii poti sugera ce modificari sa incerce sa faca in scris (la ce litere trebuie sa fie mai atent, cat spatiu sa lase intre cuvinte si litere, ce postura sa aiba atunci cand scrie etc.)

5. Isi uita lucrurile la scoala. Cate caciuli, stilouri sau fulare a trebuit sa cumperi pentru ca cel mic le uita la scoala si nu le mai recupereaza?
Recomandare: In functie de circumstante, il poti invata pe copil o „rutina” pe care sa o respecte atunci cand pleaca de la scoala, pentru a se asigura ca nu uita nimic.  Primul pas ar putea fi strangerea obiectelor de pe banca si introducerea lor in ghiozdan, urmat de imbracare si verificarea daca a uitat ceva in cuier sau in banca. De asemenea, il poti invata sa verifice daca are tot ce ii trebuie in ghiozdan: carti, caiete, chei etc. Poti realiza impreuna cu copilul tau o lista cu obiectele pe care trebuie sa verifice daca le-a luat cu el inainte de a pleca, in functie de circumstante (anotimp, orarul de la scoala etc.) De asemenea, la inceput o poti ruga pe doamna invatatoare sa le aminteasca elevilor sa verifice daca au uitat ceva- problema este intalnita la foarte multi copii si probabil si alti parinti ar fi recunoscatoriSmile.
 
Afla cum se manifesta dezordinea la varste mai mici, citind despre prescolarul dezordonat, dar si despre dezordinea in etapele urmatoare de viata: preadolescenta si adolescenta.
 

In ce situatii este dezordonat copilul tau?

 

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    27.01.2012 - 11:46
    @vili: Este posibil ca dificultatile copilului tau de a se incadra in timp sa se datoreze anxietatii pe care el o poate resimti. Anxietatea, ca teama fara un obiect anume, poate fi prezenta in aceste momente, din diferite motive: poate ca cel mic a fost de cateva ori in criza de timp si acum aceasta teama apare in toate situatiile in care el crede ca timpul este limitat, poate ca exista o anxietate de performanta la el, sau poate aceasta anxietate are alta origine - un eveniment care l-a perturbat (in familie sau la scoala - si inceperea scolii poate fi un factor care genereaza astfel de stari, copilul avand nevoie de timp sa se acomodeze). In aceste situatii, este nevoie sa creati o atmosfera relaxata, fara presiune, sa-i explicati copilului ce are de facut cu o zi inainte si sa isi pregateasca aceste activitati din timp, si de asemenea sa vorbiti cu el pentru a intelege ce traieste si cum se simte el.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    25.01.2012 - 12:25
    @vili: daca problema copilului tau este una legata de managementul timpului, iti recomandam un articol pe aceasta tema: http://www.suntparinte.ro/comportament-si-educatie/72-primar/573-cum-il-invatam-pe-copil-managementul-timpului De asemenea, poti descarca gratuit Ghidul Timpului, care cuprinde recomandari despre managementul timpului pentru toate varstele:http://www.suntparinte.ro/ghid-timpul-si-copilul-tau Mult succes!:)
  • Utilizator Anonim
    vili    25.01.2012 - 08:52
    Sunt cu totul de acord, atat cu articolul, cat si cu comentariile, dar,(of, daca n-ar fi atatea "daruri")cum procedezi atunci,cand un copil de dor 7 ani si jumatate, intotdeauna este cu "gandul" in alta parte? Cum procedezi atunci, cand nu are "spor" cu efectuarea obligatiilor sale (temele de la programul scolar,atat la scoala cat si acasa ),intrand mereu in criza de timp, simtinduse mereu in criza de timp, pana si la masa, copilul fiind foarte inteligent,majoritatea lucrurilor pe care le invata la program le stie deja (nu aprofundat),dupa parerea mea,ar trebui sa-i fie mai usor.Cred ca' atunci cand simte "presiunea" timpului si tocmai din acest motiv devine dezordonat("uituc" si superficial). CUM scapam de "criza de timp"? Doresc foarte mult sa-l ajut.
  • Utilizator Anonim
    Ciuca Mihaela    21.01.2012 - 07:25
    Acordati-le copiilor mai multa atentie!Comunicarea si jocurile didactice fac minuni.Jocul este pasiunea copiilor de toate varstele.Copiii nu suporta ideea impunerii unui anumit lucru,dar de obicei regulile unui joc le respecta cu strictete.Incercati si veti avea parte doar de reusite!
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    17.01.2012 - 19:37
    Un scolar dezordonat are de cele mai multe ori parinti dezordonati, care nu îi acorda timp suficient sau mult prea permisivi. Copilul e foarte receptiv, poate deveni ordonat doar daca familia si scoala conlucreaza in acest sens. Nu trebuie sa ne temem de disciplina si reguli. Prezentate sub forma unui joc, toate acestea dau rezultate rapide si de durata. Parintele nu poate impune reguli in privinta ideii de ordine, daca el insusi e un model de dezordine si de dezorganizare.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    06.01.2012 - 09:15
    Organizarea cred ca merge mana in mana cu disciplina. Desi nu suna placut pentru multi dintre noi, disciplina este importanta pentru atingerea obiectivelor. Asadar, este bine sa il ajutam pe copil sa fie si disciplinat in activitatile sale si cu timpul, va deveni si mai ordonat. Evident, este mai greu la varste mici, dar nu imposibil:).

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copilul dezorganizat
    Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
    14 septembrie 2022   

    Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.

  • Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    01 februarie 2022   

    Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.

  • Dezordinea si performanta scolara a copiilor
    Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
    04 martie 2021   

    Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.

Mai multe