Respectul fata de parinti
Cum il faci pe copil sa te asculte
Respectul este una din cele mai de dorit atitudini si sentimente de apreciere pe care o persoana le poate arata altei persoane. Respectul sta la baza oricarei familii, chiar daca actiunile copiilor si parintilor nu sunt intotdeauna dictate de acesta.
Este normal ca uneori sa apara conflicte intre tine si copil, ca uneori copilul tau sa ridice vocea sau sa aiba un comportament dictat de emotii puternice, precum furia sau frustrarea. Atunci cand se confrunta cu revolta copiilor, multi parinti se tem ca isi pierd autoritatea in fata celor mici, ca acestia nu ii vor mai “asculta” niciodata si iau masuri drastice, de la pedepse pana la violenta verbala sau fizica.
In asemenea momente, cea mai buna solutie este sa dai dovada de calm, sa spui copilului care sunt limitele pe care le accepti atunci cand comunicati si sa reluati discutia cand s-au linistit apele.
Citeste mai multe despre acest subiect:
Cum interactionezi cu un copil care nu te asculta
Respectul copiilor fata de parinti
Pe parcursul relatiei dintre tine si copilul tau, vei putea consolida respectul pe care ti-l arata copilul tau prin actiuni mai putin agresive.
1. Respecta-ti copilul. Porneste in interactiunea cu el de la premisa ca are nevoi, dorinte si preferinte diferite de ale tale. Fa diferenta dintre a-i ghida comportamentul si a-i controla comportamentul.
2. Analizeaza-ti nivelul de respect de sine. Invata sa iti respecti propriile nevoie, dorinte si preferinte si incearca sa le implinesti in aceeasi masura in care incerci sa le implinesti pe cele ale celor din jur. A-l iubi pe copilul tau nu inseamna a renunta la propriile tale nevoi de fiecare data si nici a face sacrificii.
3. Respecta-ti partenerul de viata. Relatia dintre parinti da tonul dinamicii din familie. Cand copiii sunt martori ai lipsei respectului intre parinti, au toate motivele sa imite comportamentul. Invata sa abordezi constructiv conflictele de cuplu.
4. Fii consecvent. Copiii trebuie sa stie la ce anume sa se astepte si vor accepta in cele din urma un refuz daca este mentinut de catre parinti de suficient de multe ori. Pare mai greu decat este cu adevarat. Propune-ti sa stabilesti reguli consecvente in privinta lucrurilor cu adevarat importante si nu renunta in fata insistentelor copilului. Inconsecventa parintilor nu ii face pe copii doar sa nu ii asculte pe acestia, ci si sa nu aiba incredere in ei.
5. Fii autentic. Invata sa spui adevarul si sa iti mentii credibilitatea in fata copiilor, indiferent de situatie.
6. Petrece mai mult timp folosindu-te de iubire pentru a-ti creste copilul si mai putin de autoritate. Arata-i copilului care sunt calitatile pe care le apreciezi la el, arata-i ca il iubesti neconditionat si acorda atentie limbajului iubirii preferat de cel mic.
7. Traieste-ti viata cu integritate. Copiii sunt foarte buni observatori. Invata-i despre etica, despre generozitate, ajuta-i sa gandeasca si sa actioneze pozitiv. In acest fel, respectul copilului fata de tine va veni indirect, fara a fi nevoit sa apelezi la autoritate.
8. Nu incerca sa fii prietenul copilului. Nu-ti fie frica daca esti perceput mai intai ca parinte si abia apoi ca prieten. Asa si trebuie sa fii. Fa ceea ce e mai bine pentru copilul tau, chiar daca, temporar, acest lucru il va intrista, infuria sau dezamagi pe copilul tau.
Copilaria dicteaza cum anume se vede copilul pe el, pe cei din jur si intreaga lume. De aceea e important sa iti lasi copilul sa treaca prin toata momentele oferite de copilarie. Atunci cand spui „da” unor actiuni rezonabile, oferi copilului sansa de a creste. Atunci cand spui „nu” fara o explicatie, ii negi sansa de a se bucura de placerile copilariei. Invata sa gasesti echilibrul intre cele doua.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 comportamente pe care este bine sa le corectezi imediat
Copiii testeaza limitele parintilor si invata despre lume inca de la cele mai mici varste, iar interventia imediata a parintelui ii ajuta sa se formeze din toate punctele de vedere.
-
Lipsa de respect la copii. 5 lucruri pe care sa le eviti
Iata cinci lucruri pe care sa le eviti daca observi un comportament lipsit de respect la copilul tau.
-
Sapte replici de evitat in disciplina copilului
Sapte replici pe care este bine sa le eviti cand incerci sa corectezi comportamentul copilului tau.
Adauga tu primul comentariu: