Promisiuni pe care le poti face ca parinte la inceputul noului an scolar
Relatia parinte-copil este unul dintre factorii mai putin discutati cand vine vorba de succesul scolar si adaptarea copilului la scoala. Cu cat ai o relatie mai apropiata si mai sigura cu copilul tau, cu atat mai usor ii va fi acestuia sa iti ceara ajutorul in noul an scolar, sa iti vorbeasca despre dificultati sau sperante si, in general, sa se simta in siguranta in familie.
Citeste si:
7 schimbari pe care le pot face copiii in programul zilnic in noul an scolar
5 obiective pe care le poti propune copilului in noul an scolar
Promisiuni pe care le poti face copilului in noul an scolar
Iata cateva promisiuni pe care le poti face copilului tau la inceput de an scolar, pentru a-l sprijini din punct de vedere emotional.
Voi fi mai interesat de progresul tau in invatare decat de note sau calificative.
Curiozitatea, interesul pentru cunoastere, efortul consecvent si disciplina sunt calitati pe care copilul tau le poate cultiva la scoala si care ii vor fi utile pentru intreaga sa viata. Notele sau calificativele, desi sunt utile in anumite situatii de evaluare, reflecta doar performanta copilului surprinsa intr-un anumit moment.
Iti voi cere permisiunea inainte sa public fotografii sau informatii despre tine pe retelele sociale.
Mandria de parinte, bucuria unei reusite sau entuziasmul pentru performanta copiilor nostri ne pot face sa publicam informatii despre acestia fara sa le cerem parerea. Cu cat ii respecti dreptul la intimitate, cu atat copilul tau va sti sa isi apere informatiile private si limitele interpersonale.
Voi prioritiza timpul petrecut doar cu tine.
Fie ca ai un copil in clasele primare, fie ca esti parinte de licean, timpul petrecut doar voi doi este extrem de benefic pentru relatia voastra, dar si pentru echilibrul emotional al fiecaruia dintre voi. Copiii, dar si parintii, au nevoie sa petreaca timp in care se pot apropia emotional in mod autentic, se pot bucura de prezenta celuilalt si se pot simti apreciati si acceptati.
Iti voi spune mai rar „nu acum”, „mai tarziu” sau „nu e momentul”.
Pe cat posibil, este benefic sa prioritizam timpul petrecut alaturi de copii si sa evitam sa amanam momentele frumoase impreuna. Desigur, nu este posibil sa facem asta tot timpul, insa cu cat incercam, cu atat mai usor poate fi.
Vom petrece cel putin o seara impreuna, in care vom face ce iti doresti tu.
O idee de ritual de familie - o seara pe saptamana petrecuta asa cum isi doreste copilul tau, in limitele regulilor de familie si de siguranta, desigur. Este o modalitate simpla prin care poti aduce bucurie, dar si independenta si inspiratie, copilului tau.
Cand voi gresi, imi voi cere scuze si voi incerca sa imi corectez comportamentul.
Ii invatam pe copii sa isi asume responsabilitatea pentru greseli atunci cand le aratam ca noi insine putem face acest lucru. Poate fi foarte dificil pentru adulti sa recunoasca in fata celor mici ca au gresit, insa este posibil sa facem acest lucru cu demnitate si compasiune fata de noi insine.
Te voi asculta cand vii de la scoala sa imi povestesti ce s-a intamplat.
Comunicarea despre scoala este extrem de importanta pentru echilibrul emotional al copilului tau. Cu cat esti mai dispus sa il asculti fara sa il judeci, cu atat mai usor vei afla despre relatiile sale sociale cu alti copii, conflicte sau comportamente problematice, despre temerile si grijile sale legate de teste, lectii sau cadre didactice.
Promit sa nu iti judec prietenii pe care ti-i vei face, ci voi incerca sa ii accept asa cum sunt.
Este mai benefic atat pentru tine, cat si pentru copil, sa incerci sa ramai curios si interesat in legatura cu prietenii sai. Cand observi comportamente sau atitudini mai putin adecvate ale acestora, incurajeaza-l pe copil sa reflecte asupra acestora in mod independent in loc sa ii explici tu de ce acestea sunt gresite.
Te voi sustine cand iti va fi greu si te voi ajuta oricand vei cere ajutorul.
Aceasta promisiune este poate cea mai importanta - copilul tau are nevoie sa stie ca oricat de dificila este situatia in care se afla, poate sa iti ceara ajutorul fara teama.
Iti voi da libertatea de care ai nevoie, atata timp cat stiu si dai dovada ca pot avea incredere in tine.
Libertatea si responsabilitatea merg mana in mana, de aceea pe masura ce copilul tau creste, ii poti oferi mai multa independenta, atat timp cat da dovada de responsabilitate.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.
Adauga tu primul comentariu: