Primul prieten, prima prietena: cum ne descurcam?
Copilul tau, elev de gimnaziu, iti spune ca s-a indragostit si vrea sa-si invite perechea in oras. Are nevoie de bani si prefera sa nu iti spuna exact unde va merge sau cat va sta pentru ca nu stie cum vor decurge lucrurile. Cum reactionezi? Accepti ideea ca a ajuns sa aiba primul prieten sau prima prietena?
A sosit si momentul in care copilul tau prefera sa lase deoparte jucariile si sa caute compania celor de sex opus. Inca din perioada gimnaziala, copiii incep sa fie interesati sa-si petreaca mai mult timp cu cei de o varsta lor, in grupuri mai mari unde au posibilitatea de a cunoaste fete si baieti. Ca parinte, este bine sa ai in vedere dorinta de intimitate a copilului, dar si alte aspecte.
Ce trebuie sa stii despre adolescenti si relatiile lor
1. Secretele sunt firesti. E normal ca in aceasta perioada sa fie interesat de cei de sex opus si sa aiba “mici secrete”. Asadar, nu te mira daca nu iti spune chiar totul sau refuza sa iti raspunda la toate intrebarile. Incearca sa porti discutiile pe un ton degajat si sa abordezi subiectul relatiilor cu cei de sex opus ca pe ceva normal.
2. Iti poti ajuta copilul vorbind cu el despre primul prieten. Copiii de gimnaziu nu stiu prea multe despre ce inseamna o intalnire si o relatie, de aceea este posibil sa aiba nevoie si de ajutorul tau. Ca parinte, vei fi considerat o importanta sursa de informatii si ar fi bine sa accepti rolul, pentru ca in caz contrar va cauta sa afle de la altcineva ceea ce-l intereseaza. Vei pierde oportunitatea de a deveni confidentul copilului tau.
3. Copilul are nevoie de respectul tau. Copiii care pot sa vorbeasca cu parintii lor despre primul prieten sau prima prietena, despre sentimentele lor si despre primele intalniri vor fi mai informati si mai fericiti. Chiar daca te gandesti ca este un copil si nu are de unde sa stie ce e iubirea, chiar daca pare atat de serios cand iti spune ca s-a indragostit si ca nu mai poate fara sa-si intalneasca perechea, incearca sa nu ii iei trairile in gluma. Acorda-i respectul care i se cuvine, asculta-l si bucura-te impreuna cu el de aceasta noua experienta. Este prima relatie de acest gen a copilului tau si trebuie sa fii multumit ca iti permite sa o cunosti si ca puteti impartasi impreuna acest moment.
4. Copilul tau are nevoie de intimitate. Nu-l bombarda cu intrebari, nu ii cauta prin haine, prin ghiozdan sau in telefon. Lasa-l sa iti ofere atat cat crede el ca e necesar. Accepta faptul ca a crescut si acum e momentul sa faci un pas in spate pentru a-l lasa sa traiasca sentimentele pe care le are. La inceput te vei simti anxios si nervos, ca si cum ceva nu e bine din ceea ce se intampla. Este normal. Rolul tau de parinte se schimba. Acum incepi sa joci rolul prietenului, al confidentului, al partenerului. La inceput va avea o groaza de intrebari pe care va dori sa ti le adreseze. Asculta-l si raspunde-i, pastrandu-ti starea de calm si nu incerca sa vezi dincolo de intrebari, lucruri si intelesuri ascunse. Sunt pure curiozitati, iar daca vrei ca viata sentimentala si mai apoi cea sexuala a copilului tau sa fie buna si sa nu va dea dureri de cap, informeaza-l cat poti de bine pe toate planurile.
Intalnirile si primele iubiri sunt subiecte pe care majoriatea parintilor prefera sa le evite pur si simplu pentru nu cred ca este momentul potrivit. Dar ar fi bine sa incepeti destul de devreme pentru ca niciodata nu vi se va parea ca este momentul potrivit. De asemenea, regulile se formeaza si se definitiveaza de cele mai multe ori numai dupa ce au fost incalcate. Increderea se formeaza in timp, dar e nevoie de multa practica. Tu ce probleme ai intampinat in discutiile cu copilul tau despre primul prieten sau prima prietena? Ce sfaturi i-ai dat?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce invata copilul tau din relatia ta de cuplu
Perceptia copiilor cu privire la calitatea relatiei dintre parinti le influenteaza modul in care se implica in interactiuni sociale.
-
Ce este bine sa ii invatam pe adolescenti despre relatiile de cuplu
Cum ii pregatim pe adolescenti pentru relatii de cuplu armonioase, care sa ii ajute sa se dezvolte si sa fie impliniti?
-
Despartirea in adolescenta. Cum il ajuti pe copil sa o depaseasca
Relatiile romantice pot avea efecte emotionale puternice asupra adolescentilor, chiar daca parintii tind sa subaprecieze importanta acestora. Iar studiile arata ca baietii tind sa fie mai afectati decat fetele.
Comentează:4 comentarii