characters characters

Prescolarul imprudent

Prescolarul neinfricat – cum il tii in siguranta

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 decembrie 2019    |   1782 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

prescolarul imprudent
Desi majoritatea parintilor intampina probleme cu prescolarii mai degraba pentru ca cei mici au tot felul de temeri, unii parintii se pot gasi in situatia de a creste un prescolar neinfricat si imprudent. Provocarea in acest caz este de a mentine copilul in siguranta si de a-l invata sa recunoasca riscurile si pericolele.

Citeste si:

Prevenirea accidentelor in primii trei ani de viata

Siguranta copilului: Ce poti sa spui in loc de Ai grija!


Cum recunosti copilul neinfricat?

  • Nu ii este frica de inaltime. Se poate catara la inaltimi mari, poate trece poduri peste rauri, fara a percepe adancimea ca pe o anxietate. Nu are probleme daca zboara cu avionul, ci mai degraba este intrigat. Va alege mereu jocuri „la inaltime”, chiar daca putini vor fi copiii care vor alege sa il urmeze.
  • Se apropie cu bucurie de straini, animale, insecte sau orice situatie necunoscuta.
  • Nu pare sa aiba temeri pe care le au copiii in primii ani de viata (teama de straini, de intuneric, de monstri, insecte etc. )
  • Nu trece nici macar o zi fara sa nu aiba cate o zgarietura sau lovitura, dar are o toleranta ridicata la durere.
  • Refuza ajutorul adultilor pentru ca vrea sa faca totul singur.
  • Se blocheaza in diferite locuri si obiecte. Fie isi baga degetele in sticle si apoi se chinuie sa si le scoata, fie isi baga capul intre gratiile unui gard sau in spatarul scaunului. 

In general, copilul neinfricat poate intra in tot felul de situatii dificile sau periculoase, iar bucuria parintilor de a avea un copil fara frica este umbrita de teama ca acesta isi va pune in pericol siguranta fizica sau ca ii va pune pe alti copii in pericol.

Ce poti face daca ai un prescolar imprudent?

Cand vine vorba de copiii excesiv de curajosi, scopul nostru este unul dublu: sa ii mentinem in siguranta si sa nu le inabusim spiritul de aventura si explorare (care se va dovedi extrem de pretios in timp).


Asadar, daca esti parinte de prescolar fara frica,te pot ajuta urmatoarele recomandari.

  • Nu il pierde din ochi atunci cand va aflati la locul de joaca sau in alte locuri publice.
  • Insista sa respecte regula: „Mai intai o intrebi pe mami/il intrebi pe tati” pentru situatiile in care copilul vrea sa abordeze o persoana straina sau sa atinga un animal. Opreste-l intotdeauna pe copil cand face acest lucru fara sa ceara voie. In timp, va retine aceasta regula importanta.
  • Asigura-te ca unele reguli in familia voastra sunt in afara negocierii. De exemplu, nu mergeti pe strada impreuna fara sa te tina de mana.
  • Ofera-i alternative sigure in care sa exploreze si sa isi asume riscuri. Sporturi practicate in conditii de siguranta (cataratul intr-o sala de catarat, inotul in apropierea unui adult, mersul pe bicicleta, plimbarile cu barca), plimbari in natura supravegheate de adulti, jocuri de miscare care ii epuizeaza energia fizica sau implicarea lui in sarcini casnice (pe care le poate realiza in siguranta) sunt modalitati prin care il mentii pe copil ocupat raspunzand la nevoia lui de actiune si adrenalina.
  • Asigura-te ca iei masuri de precautie suplimentare cand vine vorba de locul in care tii in casa substantele periculoase, felul in care inchizi ferestrele si incui usile, unde tii cheile (cel mic poate invata repede sa descuie usa si sa plece din casa) sau cat de usor are copilul tau acces la aragaz, obiecte ascutite sau periculoase.
  • Nu il respinge pe copilul tau pentru ca are energie si curaj, incearca doar sa veghezi asupra lui pentru ca acestea sa nu il puna in pericol si explica-i in mod constant riscurile.

In timp, prescolarul tau de nestapanit si de neoprit va creste si isi va dezvolta capacitatea de a analiza situatia si de a lua decizii mai bune. Pana atunci, va fi nevoie sa te inarmezi cu rabdare, sa iti descoperi propriul spirit aventurier alaturi de cel mic si sa ii apreciezi curajul si bucuria de a explora.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe