characters characters

Poveste terapeutica despre furie

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 septembrie 2017    |   38309 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

poveste terapeutica pentru copii

Sentimentele de furie sunt extrem de frecvent intalnite in randul prescolarilor si al scolarilor. Specialistii le explica drept modalitati de exprimare a emotiilor negative de catre copiii care inca nu au dezvoltat un bun autocontrol.

Copiii isi exprima furia deseori prin comportamente agresive: tipa, lovesc, imping sau vorbesc urat celor din jur, iar adultii din jur incearca de multe ori sa corecteze aceste actiuni prin pedepse sau sanctiuni. Pentru dezvoltarea benefica a copiilor este insa nevoie ca acestia sa inteleaga care sunt efectele violentei lor asupra celor din jur, dar si modalitati mai putin agresive prin care isi pot exprima si gestiona furia.




In copilarie, numeroase functii executive inca se afla in proces de dezvoltare, astfel ca problemele de furie, comportamentele necontrolate si confuzia sunt de asteptat si de inteles.

Daca si copilul tau intampina probleme similare, iata o poveste terapeutica ce il poate ajuta sa inteleaga ce efecte are furia asupra relatiilor cu cei din jur, sa devina mai motivat sa isi controleze furia si sa gaseasca alte modalitati prin care isi poate folosi energia atunci cand este furios.

„Matei era un baietel placut de catre toata lumea, in majoritatea timpului. Si spun ca in majoritatea timpului fiindca uneori avea mici probleme. Se infuria dintr-o data mai ales daca lucrurile nu ieseau asa cum isi dorea el si avea tendinta de a tipa la cei din jur.  Se mai intampla sa tranteasca usile, sa ii impinga pe altii sau sa arunce cu lucrurile care se aflau in imediata sa apropiere. Mama si tatal lui Matei il sfatuiau mereu sa invete sa se controleze fiindca va creste si ar putea avea mari probleme mai tarziu. In timp, multi din cei ce fusesera prieteni cu Matt, au inceput sa se retraga si sa se indeparteze. Cu cat se infuria mai des, cu atat baiatul ramanea cu mai putini amici. Lucrul acesta l-a pus pe ganduri. Ii placeau prietenii sai si nu dorea sa ii piarda insa mereu se stia ca o persoana vulcanica si agitata, care isi pierdea controlul foarte repede. Ce era de facut? Intr-o zi de sambata, tatal lui Matei i-a oferit un cadou: un ciocan si o cutie de cuie.

- De fiecare data cand te enervezi, du-te afara si bate un cui in gardul din spatele casei, i-a spus tatal lui Matei.

La inceput, Matei a crezut ca tatal lui glumeste sau ca nu isi da seama prea bine ce spune. Dar pana la urma, pentru ca incercase alte metode care nu au dat roade, si-a spus „De ce nu?”.  Asa ca data viitoare cand s-a enervat, aluat ciocanul si a inceput sa bata cuie intr-o scandura din gard.

Treptat, Matei si-a facut obiceiul de a bate cate un cui pentru fiecare situatie in care s-a enervat. Cand se infuria la scoala, tinea minte de cate ori s-a certat sau suparat pe un coleg si cand ajungea acasa, batea numarul de cuie in gard. In timp insa, a inceput sa i se para plictisitor tot ritualul si a inceput sa prefere sa isi controleze reactiile decat sa tina minte de cate ori s-a enervat. Dupa o saptamana intreaga, baiatul s-a laudat tatalui sau ca a inceput sa se controleze mai bine si mai des.

- Ma bucur sa aud asta. De acum inainte, de fiecare data cand vei reusi sa te controlezi, am sa te rog sa mergi si sa scoti un cui din gard, ii spuse tatal.

Zis si facut. Incantat de noua sarcina, Matei scotea deja cate doua cuie in fiecare zi. Totusi, observa cu mirare ca scandura nu mai ramanea la fel de frumoasa ca inainte, dupa ce scotea cuiele. In locul fiecarui cui ramanea un gol.

-Cam asa se intampla si atunci cand te enervezi. Furia poate rani pe cineva si lasa rani despre care oamenii isi vor aminti mult timpdupa ce furia a trecut, ii explica tatal.

Din acel moment, Matei deveni mai atent la cuvintele si comportamentele sale. Atunci cand se enerva, cauta sa plece pentru cateva minute pentru a se linisti. Inceta sa mai tranteasca usile si sa mai arunce cu obiecte.

Intr-o zi se gandi cum poate repara ce a stricat. Cel mai bine, decise el, ar fi sa vopseasca gardul intr-un mod cat mai creativ. Iar cel mai frumos ar fi sa isi cheme si prietenii si sa picteze ceva impreuna. „Asta cu siguranta este mai frumos decat sa bati cuie cu furie.”, gandi Matei."


Poveste tradusa si adaptata din cartea "101 Healing Stories for Children and Teens" de George W. Burns


*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Poveste terapeutica. Cum il ajuti pe copil sa aiba imagine de sine pozitiva


Poveste terapeutica. Cum depasesti frica

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe