Esti un parinte perfectionist?
Presiunea sociala de a face totul si a da totul copilului, ii arunca pe parinti intr-o competitie pentru rolul de „parintele perfect”. Din pacate, aceasta presiune sociala nu este deloc benefica pentru functionarea familiei si nici pentru dezvoltarea copiilor. Mediul online a devenit si el o platforma de raportare a parintilor la niste standarde nerealiste, astfel ca nu e de mirare ca mamele devin tot mai stresate cand copilul incepe cresa, gradinita, scoala sau urmeaza un anumit curs/activitate extrascolara.
Citeste si:
De ce este asociat perfectionismul cu anxietatea si depresia
Efectele negative ale perfectionismului
Perfectionismul la parinti
Perfectionismul poate fi privit uneori ca trasatura de personalitate sau adesea ca o tendinta de comportament si stil de gandire. Unii oameni sunt perfectionisti in toate aspectele vietii lor si fac orice pentru a excela si a fi cei mai buni. Altii insa isi doresc sa fie cei mai buni si depun eforturi serioase pentru a-si schimba comportamentele si stilul de gandire astfel incat sa fie cei mai buni pentru ca asa „cere” societatea.
Parintii perfectionisti de multe ori dau viata copiilor peste cap fiindca se amesteca atat de mult in tot ceea ce fac copiii, ce isi doresc sa devina, incat cei mici uita cine sunt si incep sa se comporte si sa gandeasca dupa modelul impus de parinte.
Cum recunoastem parintii perfectionisti?
- sunt foarte critici fata de ei insisi si fata de copii.
- se invinovatesc atunci cand copilul esueaza
- se compara cu alti parinti si se vad mereu inferiori
- duc lupte puternice pentru a oferi totul copilului si nu sunt multumiti niciodata de ce au
- au asteptari prea ridicate de la copii si de la propria persoana
Cum afecteaza perfectionismul parintilor copiii?
- Relatia parinte-copil are de suferit pentru ca parintele perfectionist tinde sa il corecteze mereu fiindca nu suporta sa il vada ca nu face ce parintele vrea.
- Copiii se simt mereu criticati, iar situatiile in care se simt apreciati sunt prea putine.
- Parintii controleaza mereu ce fac copiii, nivelul la care au ajuns in indeplinirea unei sarcini si intervin de fiecare data.
- Adultii nu permit copiilor sa isi urmeze propriile vise
- Copiii isi pierd propria identitate si valoarea lor personala este perceputa doar prin prisma parintilor.
- Presiunea exercitata asupra copiilor este imensa, chiar si atunci cand e vorba de un test la matematica, un meci de fotbal amical sau o iesire in padure cu alti copii.
- In situatii de perfectionism extrem, copiii pot ajunge sa aiba simptome de anxietate de performanta, o stima de sine scazuta si pot crede ca nu valoreaza nimic daca gresesc, esueaza sau nu ating asteptarile parintilor.
- Creste riscul de a dezvolta probleme emotionale si de comportament.
Cu totii ne dorim sa fim parintii cei mai buni, uneori chiar ne dorim asta mai mult decat ar trebui, la un nivel irational, insa se pare ca cei care sufera cu adevarat si isi doresc cu tot dinadinsul sa fie parintii perfecti, sunt mamele care lucreaza. Acest lucru se explica prin faptul ca mamele care muncesc sunt cele care se implica la locul de munca si atunci vor face asta si acasa, in relatia cu copilul lor. Ca urmare, stresul resimtit de mame este foarte ridicat.
Statisticile arata ca 80% din mame se streseaza in legatura cu aproape orice, majoritatea au impresia la un moment dat ca vor esua si nu vor reusi sa le faca pe toate si mai mult de jumatate simt ca pierd zilnic momente importante din viata copilului lor. Si tatii se simt la fel de vinovati, insa asta nu ii determina sa aiba cote inalte de perfectionism. Daca in trecut tatii nu petreceau la fel de mult timp cu copiii lor, in prezent acestia reusesc sa fie mai mult prezenti in relatia cu copilul.
Perfectionismul parintilor nu ii ajuta pe copii sa fie mai buni. In realitate ei vor obtine performante mai slabe. Adesea perfectionismul vine la pachet cu procrastinarea, iar in mod ironic, perfectionismul tinde sa creasca sansele de aparitie a esecurilor.
Cum poti depasi perfectionismul?
Incepe prin a deveni constient de tendintele si gandurile pe care le ai. Uneori e bine sa le si scrii pe o hartie fiindca asa le vei constientiza cu adevarat.
Concentreaza-te pe tot ce este pozitiv in viata ta. Chiar daca nu esti cu adevarat multumit de cine esti, ce ai sau cu cine esti, cu siguranta sunt lucruri si persoane pe care le apreciezi.
Permite-ti sa faci greseli.
Stabileste obiective realiste, usor de atins.
Invata sa primesti critica.
Redu din presiunea pe care o pui pe tine. Invata sa fii bun cu tine si sa te accepti asa cum esti.
Pune accentul pe valoarea si semnificatia oricarui lucru pe care vrei sa il faci.
Incearca sa nu procrastinezi.
Elimina influentele negative din viata ta.
Cere ajutor atunci cand nu te descurci singur.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: