characters characters

Parentingul autentic

Ce inseamna sa fii un parinte autentic si de ce este benefic acest lucru

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 august 2021    |   829 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parenting autentic
Cum arata relatia parinte-copil cand la baza acesteia sta respectul pentru unicitatea copilului si autenticitate in comunicare.

Citeste si:

Vulnerabilitatea in relatia parinte-copil

Doua metafore pentru doua stiluri parentale: tamplarul si gradinarul


Parentingul autentic porneste de la importanta autenticitatii in relatia parinte-copil. Atat copiii, cat si parintii se simt liberi sa se exprime si sa faca alegeri care corespund cu propriile preferinte, nevoi si valori morale. Ce inseamna in mod concret acest lucru?

Copilul are libertatea de a descoperi si alege ce il intereseaza si pasioneaza. Ei ofera suficienta libertate incat copiii sa isi dezvolte propriile hobbyuri, sa practice sporturile pe care si le doresc si sa se orienteze singuri spre ce ii intereseaza din lume. In parentingul autentic, parintii vor sa inteleaga ce le place copiilor si ii sprijina sa isi dezvolte propriile interese. Unicitatea fiecarui membru al familiei este incurajata si lasata sa se exprime.

Copiii nu sunt tratati ca inferiori, ci ca persoane diferite fata de parinti, cu nevoi si dorinte specifice. Acest lucru inseamna ca parintele nu simte nevoia sa protejeze copilul excesiv de emotiile dificile, de situatii incomode sau de esecuri, ci il sprijina in depasirea acestora. De asemenea, parintele nu simte nevoia sa il controleze excesiv pe copil, mai ales cand vine vorba de gusturi si preferinte.

Subiectele dificile nu sunt evitate, ci abordate in mod adecvat pentru varsta copilului. Educatia sexuala nu este considerata un tabu, intrebarile dificile ale copiilor primesc raspunsuri, iar problemele si dificultatile familiei sunt discutate astfel incat copiii sa nu fie coplesiti de ele, dar nici protejati in mod excesiv.

Parintii isi asuma vulnerabilitatea emotionala in fata copiilor. Parintii nu considera ca trebuie sa isi ascunda emotiile dificile fata de copii, dar nici nu le transmit acestora ideea ca nu le pot gestiona. De asemenea, parintii nu cauta perfectiunea, nici la ei insisi, nici la copii.


Respectul nu este unilateral. Atat copiii, cat si parintii, merita respect in familie, iar adultii sunt cei care dau tonul in aceasta privinta, prin felul in care interactioneaza cu copilul. 


Conflictele si certurile din familie sunt reparate, nu evitate cu orice pret.


Efectele unui parenting autentic:

  • Copiii invata in mod constant despre emotii prin comunicare deschisa cu proprii parinti.
  • Copiii invata sa fie curajosi si autentici cu ei insisi si cu cei din jur.
  • Conexiunile copiilor cu cei din jur sunt mai reale, mai deschise si mai oneste.
  • Copiii se simt apreciati si valorizati.
  • Creativitatea este mai mare, iar copiii simt ca isi pot exprima adevaratul sine fara a fi judecati de ceilalti.
  • Parintii sunt un model de sanatate si echilibru emotional pentru copiii lor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe