Neplacere sau provocare - tema pentru acasa
Tema pentru acasa ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca performantele intelectuale. Pentru copil rezolvarea temei reprezinta un nou exercitiu de aplicare a cunostinelor de la scoala dar si un mod de a invata cum sa invete. Ca parinte, aceasta este unul dintre momentele in care trebuie sa fiti alaturi de copilul dumneavoastra pentru a-l invata cum sa finalizeze cu succes o sarcina, cum sa reuseasca in general in atingerea unui scop.
Copiii din clasa I sau a II-a au nevoie de mai mult ajutor din partea parintilor. In aceasta situatie se afla si Andrei, elev in clasa a II-a. Atunci cand mama ii spune ca este timpul sa isi faca temele, Andrei trage cat mai mult de timp invocand diverse motive ca de exemplu: a uitat sa isi noteze tema, nu isi gaseste cartea, este obosit sau ii este foame. Dupa ce a scris sarcina exercitiului in caiet, spune : ..chiar nu inteleg ce trebuie sa scriu aici. In timpul rezolvarii temei se opreste deseori. Ii pune intrebari mamei in legatura cu alte subiecte decat temele sale, face observatii despre obiecte din camera. Isi .exprima nemultumirea pentru faptul ca, fiind o ora tarzie de dupa-amiaza, nu va mai avea timp sa se joace in aer liber.
Pentru a va proteja copilul de astfel de emotii negative puteti avea in vedere si urmatoarele recomandari:
1. sa va pastrati o atitudine calma si binevoitoare.
2. sa ii dezvoltati capacitatea de organizare ( incepeti cu asezarea pe birou a instrumentelor de scris, a caietelor si cartilor necesare etc).
3. sa respectati un program zilnic in care rezolvarea temelor sa se faca la aceeasi ora, in momentul in care copilul este suficient de odihnit.
4. camera in care lucreaza copilul sa ofere conditii corespunzatoare privind iluminatul, temperatura , absenta elementelor care distrag atentia (jucarii, reviste, jocuri, telefoane).
5. sa va exprimati entuziasmul, atitudinea pozitiva fata de aceasta activitate, atat prin cuvinte, cat si prin gesturi
6. sa il incurajati permanent pe copil laudandu-l pentru orice aspect al temei care este bine realizat (a scris mai intai data, a respectat alineatul, o litera este foarte frumos scrisa etc)
Obiceiurile bune pe care le formam copiilor nostri pentru rezolvarea temelor scolare au efecte benefice pe termen lung.
Autor: Nicoleta Beznea
Institutor
Scoala nr. 4, Fetesti, Ialomita
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Comentează:3 comentarii