Muzicantii din Bremen.Prietenii la nevoie se cunosc sau nevoia i-a adus impreuna?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/wfryer/4131480804/
Am gasit si astazi o poveste pe marginea careia sa vorbim despre prietenie, o poveste cunoscuta, cu accente vesele si triste, ca orice poveste. Muzicantii din Bremen este povestea noastra de astazi, care, ca multe alte povesti incepe trist, cu un animal batran si osandit de stapanul lui intrucat nu mai putea munci. Unui copil ii este greu sa-si reprezinte batranetea, neputinta si tristetea magarului, dar il putem ajuta.
Va puteti uita la desenele animate:
Puteti asculta impreuna povestea de Fratii Grimm
„A pleca in lume”, „a-si incerca norocul”, „a-si gasi alta soarta” pot face si ele obiectul unor discutii cu copilul despre viitor, libertate, dorinte, sperante. De asemenea, „a fugi ca sa scapi” este o scena intalnita in multe povesti si despre care merita vorbit.
Dar sa revenim la povestea noastra, care contine patru animale, cunoscute copiilor, usor de reprezentat: magarul, cainele, pisica si cocosul. Ei se intalnesc in drumul lor spre o soarta mai buna decat cea care le era urzita acasa. Deci ce ii aduce impreuna este nevoia, necesitatea de a supravietui. Ei sunt toti patru confruntati cu o soarta tragica,amenintati sa fie alungati sau ucisi.
Sigur ca fata de o atare prspectiva a viitorului, apare o aparare psihica pe care fiecare dintre cei patru o construieste sub forma unei scene foarte vesele. Ei nu mai sunt batrani, bolnavi, neputinciosi, alungati, ci vor intemeia o formatie si se vor face cantareti. Fiecare isi etaleaza calitatile de muzicant si asta le aduce bucuria de a fi impreuna, ii face prieteni. La fel ca in Vrajitorul din Oz , drumul este cel care ii face prieteni, ceea ce adesea se intampla in realitate. Calatorind cu trenul sau avionul, vorbim cu cel de langa noi, ba de una, ba de alta si adesea descoperim in celalalt un om asemanator noua sau o persoana pe care o putem ajuta sau care ne poate ajuta ea.
Este adevarat ca desi multe numere de telefon se schimba la destinatie si oamenii isi promit sa se revada, acest lucru nu se intampla. Totusi, exista situatii in care cele cateva ore de mers impreuna pe drum sunt suficiente pentru a tese inceputul unei prietenii.
La sfarsitul povestii, gasim si un alt motiv pentru pastrarea si consolidarea prieteniei, a aliantei intre cei patru – aparitia unui dusman. A lupta impreuna contra cuiva sau contra a ceva, ii uneste pe oameni. Talharii sunt cei care ii forteaza sa se alieze, sa caute solutii de lupta, sa-si imparta rolurile si sa coopereze.
Revenim la intrebarea initiala: nevoia ii aduce si ii tine pe oameni impreuna intr-o legatura de alianta, in cazul nostru prietenia sau ei isi gasesc asemanari care ii aduc impreuna si in virtutea legaturii lor stranse, ei pot coopera si se pot ajuta la nevoie?
Ne putem gandi din aceasta perspectiva la prieteniile incepute de-a lungul vietii, la obstacolele peste care am trecut cu ajutorul prietenilor si ne putem uita la cum, cand, unde si de ce se imprietenesc copiii.
Anca Munteanu Presedinte al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie "Enrique Pichon Riviere" www.psihanaliza-de-familie.com
https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Romana-de-Psihanaliza-a-Legaturilor-de-Grup-si-Familie
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
-
Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)
Adauga tu primul comentariu: