characters characters

Managementul timpului pentru parintii ocupati

Cum supravietuiesc parintii supraaglomerati?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 mai 2015    |   2494 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiica jucandu-se
Intre munca, sarcini casnice, activitatile extrascolare ale copilului, cumparaturi si alte probleme pe care trebuie rezolvate, putini parinti simt ca au destul timp pentru ce vor sa faca. Cum reusesc parintii supraaglomerati sa supravietuiasca? Alegand cu atentie prioritatile, facand apel la strategii eficiente si rutine.

Prietenii nostri de la Parentime au stat de vorba despre acest subiect cu psihologul american Lawrence Cohen:

Iata cateva idei pentru un management mai bun al timpului:

Mai multa energie, mai mult timp. Multi oameni se simt coplesiti pentru ca trebuie sa faca lucruri atunci cand au putina energie pentru ele, consumand astfel mai mult timp realizandu-le. Cu exceptia situatiilor in care din motive obiective esti nevoit sa astepti sau sa actionezi incet, poti realiza sarcinile mai repede daca esti in forma fizica si dispozitie mintala potrivita pentru ele. Asa ca ia pauze dese in timpul zilei, dormi suficient si hraneste-te adecvat. Nu exista prea multe scurtaturi care sa te duca la starea fizica si mintala optima pentru a face fata stresului si programului incarcat, asa ca este prioritar sa iti faci timp pentru odihna si relaxare.

Fa un exercitiu de sinceritate. Uneori, poti fi coplesit pentru ca iti propui sa faci prea multe lucruri. Cate dintre lucrurile care iti ocupa timpul sunt cu adevarat importante si te fac cu adevarat fericit? Care sunt lucrurile la care poti renunta fara pierderi majore? Poate este mai important sa petreci 20 minute cu copilul tau atunci cand vrea sa iti povesteasca ceva decat sa fie curatenie luna in casa, de exemplu:).

Identifica obiceiurile care iti consuma timp. Poate in fiecare seara te rasfeti cu 10 minute pe internet care se transforma foarte usor in 30, poate iti verifici emailul din 10 in 10 minute sau pagina de Facebook. Cu totii avem obiceiuri care ne consuma timp. Poate alti membri ai familiei au obiceiuri care iti dau de lucru mai mult decat este nevoie.

Apeleaza la rutine. Desi cuvantul “rutina” are conotatii negative si ne duce cu gandul la monotonie sau plictiseala, rutinele de dimineata si de seara pot sa va ajute sa fiti eficienti.

Apeleaza la ajutor. Nu ezita sa ceri ajutorul altor persoane pentru a face lucrurile pe care tu nu ai timp sa le faci. Poate fi vorba de o bona, o prietena sau alte rude.

Imparte sarcinile complexe in sarcini mai mici. De exemplu, in loc sa faci curatenie toata sambata in toata casa, poti curata in timpul saptamanii cate o camera, pe rand.

Deseori rolul de parinte poate deveni coplesitor. Iata cele mai comune exemple cand comportamentul copilului incepe sa il copleseasca pe parinte:

  • copilul cere atentie in permanenta,
  • copilul se comporta in mod deliberat intr-un anumit fel anticipand faptul ca te vei enerva,
  • copilul are cerinte care nu sunt rezonabile sau sunt chiar imposibile,
  • copilul porneste discutii care sunt incarcate emotional sau irationale,
  • copilul pare sa ameninte in mod intentionat alt copil,
  • copilul este furios

Atunci cand disciplinarea copilului incepe sa devina coplesitoare este nevoie sa iti reamintesti ca NU copilul este cauza starii tale. Faptul ca ne impunem anumite lucruri, avem anumite asteptari sau standarde de la noi insine ne face sa fim de multe ori coplesiti de situatie.. De aceea, este important sa faci diferenta dintre comportamentul copilului si reactiile tale. Aminteste-ti ca tu poti controla doar propriile tale reactii.

Printre toate lucrurile pe care “trebuie” sa le faci, asigura-te ca faci loc si lucrurilor pe care iti doresti sa le faci. Doar astfel vei fi un parinte fericit, care va creste copii fericiti :). Tu cum reusesti sa nu devii supraaglomerat?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/israelphotogallery/15374407461/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe