characters characters

Managementul banilor pentru preadolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 august 2013    |   1961 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Motto: “Aproape orice om stie sa castige bani, dar nici macar unul dintr-un milion nu stie cum sa ii cheltuiasca.” (Henry David Thoreau)  

Multi preadolescenti  se vor lasa influentati de moda sau “trend-uri” in alegerile pe care le fac atunci cand cumpara produse. Prin urmare, la aceasta varsta copiii sunt usor de convins si influentat de reclame si publicitate, iar banii devin mai ales un mijloc de a obtine hainele si accesoriile la moda sau de a iesi in oras cu prietenii. Cu siguranta, vor aparea in continuare alegeri gresite de gestionare a banilor. Insa bunele obiceiuri formate pana la aceasta varsta trebuie consolidate in continuare.

Cum il ajuti sa cheltuiasca banii in mod responsabil


Ajuta-l sa planifice economiile.

Daca isi doreste sa cumpere ceva foarte mult, ajuta-l sa afle in cat timp va reusi acest lucru. Stabileste suma pe care este nevoie sa o stranga. Calculeaza cati bani va fi nevoie sa puna deoparte pe zi sau pe saptamana si timpul in care va reusi sa stranga suma.
Poti realiza cu el un tabel in care sa scrie: obiectul dorit, suma totala de care are nevoie,  termenul limita pana la care va strange banii precum si ritmul de economisire a banilor: suma economisita pe saptamana sau pe luna. Tocmai ai schitat impreuna cu el un plan de economii

“Cumpar doar ce am nevoie!”/Cum sa reduci cheltuielile.

Propune-i o provocare copilului tau: aceea de a reduce cheltuielile. Pentru doua saptamani, propune-i sa incerce sa cheltuiasca cat mai putin. Stabileste impreuna cu el ca pentru o perioada veti folosi banii doar pentru lucrurile necesare.Veti elimina iesirile in oras (puteti pretrece timpul in mod placut si acasa sau in parc) si cumparaturile spontane (acea pereche de cercei pe care “trebuie” sa o cumpere).

Pare dificil, dar tomai de aceea se numeste “provocare” . Beneficiul este insa pe masura efortului. Dupa doua saptamani, va veti da seama cat puteti economisi renuntand la lucrurile de care nu aveti nevoie neaparat si va veti da seama pe ce anume se “duc” banii vostri. In plus, puteti folosi banii economisiti pentru a cumpara ceva ce va doreati.

“Ce inseamna raportul calitate-pret?”

Explica-i un principiu important in alegerea produsului cumparat: cu cat calitatea este mai ridicata, iar pretul mai scazut, cu atat alegerea este mai potrivita. Cand faci cumparaturile importante (televizor, calculator, masina), poti sa exemplifici acest concept comparand impreuna cu el preturile si calitatea produselor existente pe piata.

“Ai vazut reclama la..?”/ Cum influenteaza reclamele decizia de a cumpara:

Atrage-i atentia asupra principalelor “trucuri” la care apeleaza publicitatea pentru a vinde produsele: formulari precum” adevaratul gust al..”, “studiile arata ca..”, “succes garantat..” etc. Spune-i ca multe reclame se adreseaza in primul rand copiilor si tinerilor pentru ca acestia sunt categoriile de cumparatori cel mai usor influentabili.

Comenteaza reclamele cu copilul tau. Ajuta-l sa analizeze critic ceea ce vede sau aude. Atrage-i atentia asupra exagerarilor folosite in descrierile din reclame. Ajuta-l sa isi dea seama daca reclama respectiva evidentiaza caracteristicile reale ale produsului. De asemenea, atrage-i atentia asupra modului in care sunt folosite sunetele si imaginile pentru a crea anumite senzatii sau stari emotionale.

Cand copilul tau isi doreste ceva care depaseste limitele bugetului tau si nu reprezinta o nevoie urgenta, cere-i sa stranga jumatate din suma. Unul din avantajele acestei metode este ca daca obiectul dorit este foarte scump, este probabil sa se orienteze catre unul mai ieftin. Alt avantaj evident este acela ca il responsabilizezi.

Pentru alte idei de activitati si exercitii pe care le poti propune copilului pentru a-l invatamanagementul banilor, citeste Ghidul Banilor.

A invata sa alegem responsabil si inteligent pe ce cheltuim banii este un proces care poate dura toata viata. Asadar, nu te descuraja daca observi ca incercarile tale de a-l invata pe copil sa gestioneze eficient banii nu dau rezultate din prima si tine cont si de temperamentul copilului tau. Copiii impulsivi sunt mai dispusi sa ia decizii grabite si au nevoie de mai mult ajutor pentru a-si dezvolta autocontrolul. Copilul tau pentru ce foloseste banii de buzunar?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe