„Mami, vreau sa fac temele mai tarziu!” Tehnici de negociere cu un scolar
Despre copii se spune ca sunt ”negociatori innascuti”. Pe masura ce cresc, copiii isi imbunatatesc tehnicile de negociere, prin exersarea lor in relatiile cu alti copii sau cu parintii lor. De aceea, multi parinti simt ca nu mai tin pasul cu ei si sunt nevoiti sa le ofere copiilor ce isi doresc, doar pentru a evita un conflict sau o discutie prelungita.
Situatii in care esti nevoit sa negociezi cu copilul
1. Copilul amana sa-si faca temele
Cum reactionezi?
In prima instanta, poti incerca sa aplici ceea ce noi numim „tehnica argumentarii”. Ajuta-l pe copil sa vada avantajele si dezavantajele amanarii temelor pentru mai tarziu si sa inteleaga importanta temelor.
Daca tehnica argumentarii nu da rezultate, poti incerca sa ii explici ca pe masura ce amana realizarea temelor, timpul rezervat pentru joaca scade considerabil, pentru ca mai intai trebuie sa termine temele si apoi se poate juca.
O alta modalitate de a-l convinge pe copil sa isi faca temele este sa imparti tema in bucatele mai mici. „Uite, poti sa incepi cu doua exercitii de matematica, apoi iei o pauza.” Dupa pauza, poti sa revii cu alta parte de tema. Tehnica se numeste „Felia de salam”, deoarece presupune formularea rand pe rand a unor cereri care pot fi acceptate, cereri care se vor succeda precum feliile de salam. O data ce copilul tau a acceptat prima propunere, este foarte probabil sa le accepte si pe urmatoarele
2. Copilul vrea sa stea mai mult la joaca
Cum reactionezi?
In functie de cat timp isi doreste sa stea in plus, ii poti propune copilului un „targ”: il lasi sa stea mai mult la joaca daca te ajuta sa faci curat sau daca sta mai putin timp la televizor in ziua respectiva. Tehnica de negociere se numeste „Primeste-ofera” si se bazeaza pe principiul „win-win” (ambele parti castiga), fiecare participant obtinand ceva ce isi doreste. Este bine sa ai grija ca cel mic sa isi respecte partea de intelegere si sa faca ce a promis ca face in schimbul timpului in plus petrecut la joaca.
3. Copilul sta prea mult la calculator
Cum reactionezi?
Ii poti propune sa ramana mai mult timp la calculator, dar numai daca foloseste acel timp intr-un mod constructiv. „Da, mai stai la calculator, dar numai daca imi arati ca ai invatat ceva in timpul petrecut in plus in fata computerului.” Metoda „Da, dar...” te ajuta sa refuzi direct cererea copilului si sa transformi o influenta negativa intr-una pozitiva.
4. Copilul vrea alte jucarii
Cum reactionezi?
Ai putea sa-i atragi atentia spre o alta papusa mai ieftina pe care o observi in magazin, ai putea sa-i spui ca acum e nevoie sa cumparati lapte de la raionul cu lactate si dupa aceea va veti intoarce pentru papusa. Daca accepta, este bine sa-i ocupi mintea si privirea indicandu-i tot felul de obiecte pe care sa le priveasca din magazin si despre care sa-i vorbesti- in final va uita de papusa dorita. De asemenea, poti sa-i spui ca nu ai suficienti bani acum, dar va intoarceti mai tarziu dupa ea etc. Acestea sunt exemple tipice pentru tehnica tergiversarii. Este bine totusi sa nu folosesti aceasta tehnica in exces, pentru ca nu va functiona de fiecare data. In plus, este posibil ca cel mic sa nu uite de obiectul promis si sa isi piarda increderea in tine in momentul in care vede ca nu iti vei indeplini promisiunea.
O alta modalitate de a depasi aceasta situatie este sa ii dai exemplu un alt copil, care a trebuit sa depuna un efort pentru a obtine o jucarie noua. De exemplu, ii poti spune „Acum nu avem suficienti bani pentru a cumpara ce iti doresti. Verisorul tau a strans bani pentru a-si cumpara o bicicleta noua. Vrei sa procedam la fel si noi?” Tehnica exemplului functioneaza destul de bine daca este insotita de explicatii si il poate motiva pe copil sa se implice activ in obtinerea a ceea ce isi doreste.
5. Nu vrea sa faca miscare ( de ex. sa mearga la un sport )
Cum reactionezi?
Desi nu este recomandabil sa insisti prea mult pentru ca cel mic sa urmeze un anumit sport, daca el nu isi doreste acest lucru, este bine sa incurajezi miscarea. Asadar, cum explici importanta miscarii copilului?
Vorbeste-i despre lucrurile pe care le va castiga invatand un anumit sport: abilitatile specifice sportului respectiv, mai multa energie fizica, o stare de bine fizica, dar si psihica, noi prieteni, mai multa rezistenta fizica si mobilitate, care ii vor fi de folos la orele de educatie fizica etc. Aceasta este tehnica argumentarii.
Daca nu reusesti sa il convingi astfel si crezi ca totusi ar avea de castigat de pe urma unui curs de sport, ii poti propune o mica „afacere”: sa mearga la cateva cursuri, doar pentru a vedea daca ii plac sau nu si pentru a decide daca vrea sa le urmeze. Pentru a-l convinge, ii poti oferi ceva in schimb, punand in aplicare principiul tehnicii „Primeste-ofera”.
De asemenea, este bine sa il lasi pe el sa aleaga sportul care i-ar face placere. Daca va face el alegerea, va fi mult mai dispus sa urmeze cursurile.
6. Nu vrea sa manance
Cum reactionezi?
Una dintre tehnicile care pot da rezultate este sa ii trezesti copilului interesul fata de felul de mancare pe care i-l oferi. Inainte de a gati sau inainte de a pune masa, ii poti povesti lucruri inedite despre fiecare ingredient (de unde provin, cum se pregatesc, de ce este bine sa le consume etc.). Il poti intreba despre ce gust crede ca vor avea sau cum va arata mancarea. De asemenea, este important sa il faci sa doreasca sa guste din felul pregatit de tine, inainte de a se aseza la masa. Ii poti cere sa te ajute la gatit, pentru a fi mai curios in final sa vada ce gust are mancarea la care a participat si el. Aceasta tehnica poarta numele AIDA (acronim de la cele patru etape ale sale: Atrage atentia, Starneste interesul, Fa-l sa-si doreasca ce ai de oferit si Actioneaza).
Important de retinut
- In orice situatie de negociere, trebuie sa pornesti de la intelegerea nevoilor copilului tau si de la motivul care sta la baza cererii lui.
- Cea mai buna tehnica de „negociere” este aceea de a-i explica copilului punctul tau de vedere sau motivele pentru care este bine sa realizeze o anumita actiune.
- Exista mai multe tehnici de negociere care se pot aplica in viata de zi cu zi in relatia cu copilul tau.
- Pentru o anumita situatie cu care te confrunti este posibil sa poti aplica mai multe tehnici de negociere.
- O anumita tehnica de negociere nu functioneaza la fel pentru toti copiii.
- Fii creativ si aplica si metode de negociere pe care nu le folosesti in mod curent.
- Cand negociezi, evita sa apelezi la sentimentele copilului pentru tine sau la iubirea ta fata de el, precum: „Daca ma iubesti, o sa faci cum iti spun eu” sau „Stiu ca esti un baiat cuminte si te iubesc. De aceea, vei face cum iti spun eu.” Astfel de tehnici intra in categoria „santajului emotional” si au efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copilului.
Tu in ce situatii negociezi cu copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
-
Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele? 1
“Vreau o masinutaaaa!”, “Mama, trebuie sa imi schimb telefonul, cel pe care il am acum e demodat!”, “Imi trebuie haine noi!”, “Vreau sa merg in vacanta in Europa!”. Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Sau au nevoie de mai multe lucruri? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, te vei confrunta in curand cu dilema urmatoare: “As vrea sa stiu unde sa trag linie intre ceea ce ii ofer si ceea ce ii refuz. Am doar un copil si vreau sa fiu sigura ca primeste t
-
Cand copilul vrea ceva si tu nu... Ce e de facut? 4
Ce faci cand copilul tau vrea sa ii cumperi ... de toate? Poate uneori ii cumperi. Imediat. Poate uneori ii cumperi peste cateva zile. Dar daca nu poti sau nu vrei sa ii cumperi deloc? Ce ii spui?
Comentează: