Liceal: cum te implici in educatia copilului?
La liceu, destul de putini parinti considera ca este necesara o implicare activa in educatia copilului, majoritatea tinzand sa verifice doar rezultatele scolare si prezenta copilului la ore. Adolescentii au nevoie de un anumit nivel de independenta, pentru a deveni mai responsabili si pentru a-si forma diverse abilitati. Cum poti sa pastrezi echilibrul intre rolul tau de parinte si nevoia de libertate a liceanului? Iata ce spun cadrele didactice si psihologii despre implicarea parintelui in educatia liceanului.
Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului la liceu?
Ce spun cadrele didactice
• Se intereseaza frecvent de comportamentul copilului la scoala si de evolutia sa in ceea ce priveste invatarea.
• Discuta cu profesorii despre pregatirea pentru bacalaureat a copilului si le cere sfatul referitor la modalitati prin care il poate sprijini pe copil. • Discuta cu profesorii copilului despre optiunile legate de facultate, pentru a le cere parerea referitor la alternativele pe care le are in vedere adolescentul. • Acasa ia atitudine pentru a modifica diverse comportamente nedorite ale copilului, in functie de recomandarile si informatiile date de profesorii copilului. Ce recomanda o doamna diriginta: “sa se intereseze de prezenta, note si de comportamentul copilului la scoala si sa ia atitudine acasa.” • Cere sprijinul consilierului scolar sau dirigintelui atunci cand se confrunta cu probleme de comportament ale copilului: absenteism, rezultate scolare scazute, violenta la scoala, comportamente de risc (consum de alcool, tutun, droguri) etc. • Sprijina dirigintele in organizarea activitatilor extrascolare in care sunt implicati copiii (excursii, drumetii, scoli de vara etc.). • Acorda incredere evaluarii realizate de cadrele didactice si nu incearca sa conteste notele mici ale copilului, ci sa gaseasca impreuna cu profesorul o solutie pentru ca rezultatele copilului sa se imbunatateasca. |
Ce spune psihologul
• Comunica cu profesorul diriginte nu numai in timpul sedintelor cu parintii colective, ci si in consultatii individuale, pentru a cunoaste evolutia copilului. |
Este randul tau sa ne spui care sunt lucrurile pe care le face un parinte implicat in educatia adolescentului sau. Asteptam raspunsurile tale cu interes.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
Relatia dintre profesori si elevi este poate cel mai important aspect cand vine vorba de motivatia copiilor pentru invatare, siguranta lor emotionala si atitudinea fata de dificultatile in invatare.
Comentează:3 comentarii
Din pacate sistemul de invatamant este unul putred si nimeni nu are interes sa schimbe din temelii aceasta mizerie care se cheama INVATAMANT.
Domnilor ministrii si fosti ministrii ai acestui minister, cunoasteti cati profesori labili exista in invatamant, cunoasteti activitatea profesorilor de la clasa, cunoasteti cati profesorinu au nici cele mai elementare notiuni de pedagogie si psihologia copilului? O cunoasteti , dar nu va pasa.
O vad de pe la TV pe d-na ex-ministru Andronescu,sau pe dl. Marga care dau lectii de cum ar trebui sa fie invatamantul. Uitam cu totii ca acesti ministrii au falimentat invatamantul . Mai ieri criticam acesti doi ex -ministri, iar azi ii chemam pe la toate TV sa ne dea lectii.
Avem atatia oameni valorosi care pot sa reformeze invatamantul, dar politicienii se incapataneaza sa promoveze non-valorile ca Marga si Andronescu.
Pacat de acesti 21 de ani care s-au scurs pe linga noi fara sa reusim sa facem ceva pt tarisoara noastra astfel incat sa o ducem mai bine cu totii.
Pana ce populatia nu va fi una instruita, educata, civilizata, manierata ne vom afla intr-o permantenta deriva. Pacat!