characters characters

Jocurile senzoriale potrivite pentru bebelusul tau

Dezvoltare prin jocul senzorial

13 mai 2019    |   3064 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.



In educatia timpurie, joaca inseamna mai mult decat distractie si voie buna, aceasta angajeaza simturile copilului si ajuta la intelegerea rapida si pastrarea informatiilor noi pentru o lunga perioada de timp. Jocurile senzoriale care ar trebui introduse in activitatile zilnice cu bebelusul, inca de la 5-6 luni ii ofera acestuia oportunitatea de a explora, dezvoltandu-i in acelasi timp abilitatile cognitive, sociale si emotionale, fizice, creative si lingvistice.


Conform cercetatorilor de la Center on the Developing Child, Harvard University, pana la varsta de 3 ani, creierul uman sufera schimbari majore si se dezvolta mai mult decat o va face
in tot restul vietii. Peste 1 milion de noi conexiuni neuronale se realizeaza in fiecare secunda, sporind astfel functii ale corpului, emotii si procese cognitive.


Iar experientele si activitatile la care copilul ia parte in aceasta perioada ajuta la conturarea, diversificarea si dezvoltarea abilitatilor sale. Un exemplu de activitate amuzanta, ce ofera posibilitati nemasurate de explorare si invatare este jocul senzorial.


Ce este jocul senzorial?

Jocul senzorial este orice activitate care stimuleaza simturile copilului si poate avea loc oriunde, acasa, in masina, la gradinita sau in cadrul unor ateliere dedicate. Acest fel de joc poate fi impartit in cinci categorii care corespund simturilor pe care le antreneaza: atingere, vedere, auz, miros si gust. Jocul senzorial poate include orice din jurul nostru si nu se refera doar la jucariile copiilor de pe podea. De la apa din baie sau chiuveta, la nisip si vopsea, exista atat de multe moduri pentru ca cei mici sa se distreze, in timp ce exploreaza si invata.


Beneficiile activitatilor senzoriale pentru copii intre 7 si 26 de luni


Jocul senzorial dezvolta abilitatile motorii

 



Imbunatatirea abilitatilor cognitive

Prin rezolvarea problemelor intampinate in timpul jocului si prin deciziile care trebuie luate in timpul acestuia, in creierul copilului se produc o serie de conexiuni. De la cunostintele matematice, cum ar fi compararea dimensiunii (mare cu mica), potrivirea, sortarea si clasificarea (folosind nasturi, fasole sau orez) si pana la abilitatile stiintifice, cum ar fi determinarea cauzei si efectulului (ce se intampla atunci cand adaugam apa peste nisip?), gravitatia (apa aluneca jos in palnie, nu in sus) si starile de agregare (gheata se topeste), toate sunt abilitati ce pot fi dezvoltate prin jocuri senzoriale.


Jocul si abilitatile lingvistice si sociale

Copiii se pot exprima mult mai bine abia dupa ce au experimentat adevaratul sens al cuvintelor pe care le folosesc. Jocul senzorial incurajeaza copiii sa foloseasca un limbaj descriptiv si expresiv si sa gaseasca inteles in spatele cuvintelor care nu ar avea altfel nici o semnificatie pentru ei. Jocul senzorial poate, de asemenea, sa-i invete pe copii despre cooperare si colaborare. "Pe masura ce copiii lucreaza impreuna sau alaturi, ei invata sa inteleaga punctul de vedere al altcuiva. Copiii au, de asemenea, ocazia de a se exprima si de a deveni increzatori in impartasirea ideilor lor cu altii" – mentioneaza Angie Dorrell, specialist NAEYC (National Association for the Education of Young Children).


Care sunt cele mai populare jocuri senzoriale?

Oglinda este un obiect ce atrage copiii pentru ca isi pot observa propria reflexie sau aceea a obiectelor. Un mijloc excelent pentru auto-studiere si cunoastere de sine, oglinda perfectioneaza si aptitudinile de observare.

Pastele colorate si de forme diferite, malaiul, nisipul kinetic, panglicile sau amidonul si gelatina sunt alte obiecte care pot fi folosite pentru ca cei mici sa exploreze texturi, materiale, culori si cantitati si sa invete sa foloseasca cuvinte si adjective pentru a descrie lucrurile cu care intra in contact: alunecos, subtire, moale, sclipitor sau lipicios.

Avand diferite compozitii, culori si texturi, cosurile senzoriale sunt variante simple de jocuri ce pot fi pregatite si acasa. Aveti nevoie de o cutie de plastic, iar optiunile de materialele si obiectele pe care le puteti folosi pentru a o umple sunt nelimitate. De la orez, cereale, boabe de porumb sau fasole si pana la bucati de hartie sau obiecte din plastic, toate pot fi folosite pentru a crea un cos senzorial, adaptat temei alese, a lectiei sau a ideii de joc.


Unde poti invata despre activitatile senzoriale cele mai eficiente pentru bebelusul tau

Centru de training pentru parinti si educatori FIRST7 organizeaza periodic workshop-uri cu activitati senzoriale in sediul din Popa Soare al gradinitei Acorns Nursery. Temele diverse abordate de organizatori sunt din cele mai interesante atat pentru copii, cat si pentru parintii bucurosi ca reusesc sa contribuie la dezvoltarea optima a bebelusului si sa creeze o legatura speciala cu micutii.

Exemple de teme abordate la atelierele senzoriale pentru bebelusi: textura si culoare, de la catifelat la lucios, rece si metalic, intelegerea contrastelor, descoperirea miresmelor si texturii florilor de primavara.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe