5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
Fiecare copil are propriile sale nevoi cand vine vorba de somnul din timpul zilei. Unii vor dormi fara probleme 2-3 ore, in timp ce altii vor atipi pentru o jumatate de ora sau vor ramane in pat zvarcolindu-se in nestire pana cand parintele cedeaza si il lasa sa se ridice. Desi unii copii s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de somnul de dupa-amiază, ei tot au nevoie de un timp pentru a se linisti si odihni.
Citeste si:
Pana la ce varsta este necesar somnul de dupa-amiaza?
De cate ore de somn au nevoie copiii?
Intre 2 si 5 ani, copiii incep sa renunte la somnul de dupa-amiaza, unii mai repede decat altii.
Vor incepe prin a-si reduce timpul de somn pana cand vor sta in pat si vor canta sau vorbi singuri, isi vor pierde rabdarea si vor refuza sa se mai aseze in pat. Rolul somnului de la amiaza este de a reumple rezervoarele de energie ale copilului, la fel cum se intampla in timpul noptii cand copilul doarme.
Chiar daca cel mic refuza sa mai doarma la pranz, e important sa pastrezi inca un timp al relaxarii.
Copiii au nevoie in timpul zilei de o perioada de timp in care sa evite suprastimularea senzoriala. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa stea neaparat in pat cu o carte in mana sau uitandu-se pe pereti, ci pur si simplu pot sta singuri, facand ce vor.
Iata ce activitati linistite pot sa faca toddlerii in locul somnului de dupa-amiaza:
Povestile audio care il pot relaxa si distra in acelasi timp. Este o alternativa la timpul petrecut in fata televizorului si pot sa il insoteasca pe copil in timp ce face alta activitate. A asculta povesti il ajuta si sa isi dezvolte vocabularul si sa isi exerseze abilitatile de ascultare.
Coloratul este o alta activitate de relaxare pentru copii, importante si pentru dezvoltarea abilitatilor motorii. Desenatul sau pictatul pot fi o alternativa la fel de buna pentru desen.
Joaca cu papusile, cuburile/piesele lego sau puzzle-urile sunt activitati ce vor dezvolta creativitatea copilului si abilitatile cognitive. Abilitatile fine motorii se vor dezvolta mai bine, iar joaca imaginativa il va ajuta sa exerseze diferite roluri. In ceea ce priveste puzzle-urile, alege pentru aceste momente, unele usoare care sa nu ii creasca nivelul de frustrare, ci sa il relaxeze.
Activitati de sortare sau creare de tipare - de exemplu, poate sorta figuri gemeotrice de aceeasi culoare, poate aranja intr-o anumita ordine figurine sau figuri geometrice etc.
Sticle senzoriale - poti crea una cu usurinta - amesteca apa, sapun lichid si sclipici intr-o sticla de plastic transparenta. Este desigur, foarte important ca sticla sa fie inchisa bine si ca un adult sa fie in prezenta copilului in timp ce se joaca cu aceasta.
S-ar putea ca cel mic sa opuna rezistenta acestor jocuri sau momente de relaxare de dupa- amiaza. Poti folosi un ceas, o alarma sau o clepsidra pentru a-i indica vizual, cat timp trebuie sa petreaca in liniste. Incepe cu 10 minute si creste treptat timpul pana cand vei reusi sa il rupi din agitatia zilnica macar 45 de minute-o ora. A-l tine pe copil ocupat in tot acest timp este o provocare, de aceea, incearca sa gandesti activitati diferite pentru fiecare zi, care sa ii starneasca interesul, pe care sa le poata face singur si care sa nu il frustreze. De asemenea, este important sa il lasi pe copil sa aleaga singur ce activitate prefera.
Desi timpul pentru somnul de dupa-amiaza s-ar putea sa se fi terminat, copilul are nevoie in continuare, la fel ca adultii de momente de liniste si de relaxare. E nevoie de timp si rabdare pentru a crea astfel de momente, insa ele sunt utile pentru a evita crizele de oboseala de seara.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Joaca repetitiva la anteprescolari
De ce apar comportamentele repetitive la copii in primii ani de viata si cum ajuta la dezvoltarea celor mici.
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
-
Joaca senzoriala si povestile - mic ghid de pus in practica
In primii ani de viata, copiii exploreaza lumea cu ajutorul simturilor. De aceea, vor atinge, trage, arunca, gusta, mirosi obiecte de tot felul si vor privi si asculta cu atentie ce se intampla in jurul lor.
Adauga tu primul comentariu: