characters characters

Joaca repetitiva la anteprescolari

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 februarie 2023    |   882 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

joaca repetitiva la anteprescolari
Daca ai un copil de 2-3 ani, cu siguranta ai observat ca prefera aceeasi poveste inainte de culcare desi o stie pe de rost deja sau ca prefera aceleasi jocuri sau jucarii. De ce apar comportamentele repetitive la copii in primii ani de viata si cum ajuta la dezvoltarea celor mici.

Citeste si:


Sase tipuri de joaca


Joaca initiata si condusa de copil - de ce este importanta


Comportamentele repetitive - beneficii pentru dezvoltarea copiilor


Studiile arata ca repetarea comportamentelor ii ajuta pe copii sa invete.
De exemplu, copiii invata mai multe cuvinte noi daca li se citeste in mod repetat aceeasi poveste decat daca o asculta doar o data sau de doua ori. De asemenea, expunerea repetata la o singura actiune (de exemplu, o miscare de dans) ii ajuta pe copii sa o invete mai usor. Asadar, preferinta naturala a copiilor pentru comportamente repetitive ii ajuta sa se dezvolte cognitiv.


Comportamentele repetitive ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta. Cand copiii au aceeasi rutina zilnica, stiu la ce sa se astepte si au mai putine motive de ingrijorare sau incertitudine. Astfel, se pot concentra si bucura mai mult de activitatile pe care le realizeaza. O urmare indirecta a acestui lucru este ca invatarea este din nou favorizata de siguranta psihologica a copilului.

Intrebarile repetate ofera de asemenea siguranta si confort emotional celor mici. Nesfarsitele intrebari "De ce?" se pot datora anxietatii copiilor - vor sa fie siguri ca primesc un raspuns corect sau asteapta un anumit raspuns din partea parintilor, dar si nevoii de a se conecta emotional cu acestia. In acest ultim caz, intrebarile repetate asigura continuarea conversatiei, chiar si dupa momentul in care aceasta inceteaza sa mai aiba sens.


Joaca repetitiva ii ajuta pe copii sa isi consolideze abilitatile motrice si de gandire, dar si sentimentul de competenta.
Cand copilul tau repeta aceleasi miscari cand se joaca - de exemplu, arunca o minge, muta jucariile dintr-o parte in alta sau roteste un cilindru la nesfarsit, isi exerseaza abilitatile motrice implicate in aceste actiuni si, pentru ca le realizeaza din ce in ce main bine, isi dezvolta increderea in propriile abilitati. Din acest motiv, pentru ca sunt actiuni pe care le poate realiza cu succes, copilul le repeta pana cand o alta actiune ii trezeste interesul. 


Cum este bine sa reactionezi la comportamentele repetitive ale copilului tau?

Pentru multi parinti, joaca repetitiva sau lectura aceleiasi povesti la nesfarsit pot deveni frustrante. Este benefic pentru tine, dar si pentru copil, sa iei pauze cand simti ca iti pierzi rabdarea atunci cand esti implicat in comportamentele repetitive ale copilului. Poti incerca sa ii redirectionezi atentia catre o alta activitate sau poti lua pur si simplu o pauza.

Cand este comportamentul repetitiv al copilului un semn de ingrijorare?

Cand joaca repetitiva persista dupa varsta de 3 ani sau cand copilul are miscari repetitive (precum leganatul sau scuturarea mainilor), poti cere ajutorul medicului pediatru pentru a verifica daca exista suspiciunea unor tulburari de dezvoltare precum cele din spectrul autist.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe