Joaca senzoriala sau messy play – un alt fel de distractie pentru copilul tau
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/lovecatz/2860269417
Joaca senzoriala sau „messy play” inseamna dezvoltare si invatare prin intermediul jocului, folosind simturile si creand o inevitabila si relativa dezordine. Copiii devin creativi atunci cand folosesc diverse materiale si descopera mereu lucruri noi prin messy play.
Joaca senzoriala presupune si:
- explorarea activa a materialelor si a proprietatilor pe care acestea le au.
- libertate de a folosi materialele in mod spontan, fara presiunea de a obtine un rezultat anume
- experimentarea de lucruri noi
- ii ajuta pe copii sa isi exprime emotiile, sa se relaxeze, sa experimenteze textura diferitelor materiale si sa isi dezvolte coordonarea ochi-mana;
Ce materiale se pot utiliza in jocurile senzoriale?
Acuarele, nisip, apa, arome, condimente, graunte, sapun solid si lichid, cerneala, pietricele, lanterne, pasta de modelat, margele de apa (se gasesc de cumparat), spaghete etc.
Ce jocuri senzoriale poti desfasura la tine acasa impreuna cu cel mic?
Jocuri cu apa
1. Colorati apa. Puneti diferiti coloranti in sticlute mici cu apa si urmariti transformarile care se produc.
2. Faceti baloane din apa si sapun si adaugati un strop de acuarela pentru a obtine baloane colorate.
3. Experimentati starile prin care trece apa de la inghet, la evaporare si folositi pipete si diverse recipiente pentru a o muta dintr-un recipient in altul.
Jocuri cu mai multe tipuri de materiale
4. Explorati diverse materiale cu ochii inchisi incercand sa ghiciti ce sunt folosind doar simtul tactil (poti pune in mai multe vase materiale asemanatoare: malai, gris, nisip etc.)Creati diverse paste sau amestecuri combinand:
- apa, faina si coloranti alimentari,
- sapun ras, apa calda, hartie igienica sau servetele faramitate, sclipici colorat
- apa si nisip
- orez fiert, apa si colorant alimentar (poti adauga si suc de fructe, pentru ca cel mic sa miroase diverse arome: portocala, lamaie, pepene etc.)
- spuma de ras si coloranti alimentari sau creta faramitata
- apa si petale de flori, frunze, iarba.
5. Realizati colaje din diferite seminte (porumb, orez, floarea-soarelui, dovleac etc.) pe care sa le lipiti in moduri cat mai creative.
6. Cautati obiecte ascunse in ladite cu nisip, pietricele, pamant sau graunte.
Modelaj
7. Din faina si apa formati un aluat pe care sa il puteti modela in ce forme doriti si pe care sa le lasati ulterior la uscat, iar apoi sa le pictati.
8. Modelati cu ajutorul plastelinei sau al lutului diferite obiecte.
Pictura
9. Pictati-va pe fata sau pe corp folosind vopsea speciala pentru interactiunea cu pielea.
10. Pictati folosind palmele si talpile. Daca ai spatiu suficient, poti intinde o rola de hartie pe jos pe care copilul poate lasa urme de talpi sau palme.
Este important sa stai in preajma copilului pentru a te asigura ca nu va inghiti materialele de joaca si de asemenea, e important sa alegi un loc in care puteti face mizerie linistiti :). Curtea, balconul sau baia sunt locurile alese de obicei pentru asemenea activitati.
Joaca senzoriala imbina libertatea, creativitatea si spontaneitatea, lucruri de care orice copil stie in mod natural sa se bucure. Tu te-ai jucat cu copilul tau jocuri senzoriale?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: