characters characters

Joaca cu obiecte casnice

Beneficiile sale pentru dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 aprilie 2022    |   647 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

joaca cu obiecte casnice
In primii 3 ani de viata, majoritatea copiilor sunt atrasi de obiectele casnice, pe care incearca sa le foloseasca in diverse feluri, fie imitand adultii, fie integrandu-le in joaca lor. Cum poti incuraja acest tip de joaca si de ce este importanta pentru dezvoltarea copilului tau?

Citeste si:


Sase tipuri de joaca


Greseli pe care le fac parintii in joaca cu copiii

 

Joaca cu obiecte casnice


Studiile
 arata ca in primii 3 ani de viata, joaca orientata asupra obiectelor casnice este frecventa in randul copiilor si aduce aceleasi beneficii acestora ca joaca folosind jucariile. La aceasta varsta, specialistii descriu “joaca exuberanta”, in care copilul trece de la un obiect la altul dupa un interval scurt (de pana la 10 secunde) in care se joaca cu fiecare. Copiii pot oscila intre jucarii si obiecte casnice. Aceasta aparenta lipsa de atentie sau instabilitate a atentiei este naturala si benefica pentru cei mici, iar joaca exuberanta reprezinta felul in care acestia isi ocupa cea mai mare parte a timpului. Joaca exuberanta ii ajuta pe cei mici sa descopere si sa inteleaga functiile si proprietatile obiectelor si sa isi dezvolte abilitati sociale si de comunicare.

Beneficiile jocurilor cu obiecte casnice

Copiii isi pot urma tendinta naturala de explorare si isi consolideaza autonomia

Libertatea de explorare si urmarea propriei curiozitatii ii ajuta pe copii sa isi dezvolte un sentiment de autonomie si incredere in propriile reflexe si interese.

Isi dezvolta imaginatia

Folosind obiecte obisnuite in joaca simbolica, copiii dau obiectelor alta semnificatie si utilizare decat cea normala (de exemplu, o lingura de lemn devine o sabie). Abilitatea de a gasi asemanari intre obiecte diferite si de a gandi utilizari alternative pentru un obiect sta la baza creativitatii. 


Isi exerseaza motricitatea

Avand acces la diferite materiale si texture, dimensiuni si forme decat cele ale jucariilor, copiii care sunt lasati sa se joace cu obiecte casnice au de castigat din punct de vedere motric. Pe termen lung, acest lucru inseamna o indemanare si o siguranta mai mare a miscarilor.

Se familiarizeaza cu obiectele din mediul in care traiesc

Din perspectiva adultilor, casa in care traiesc nu are secrete. Din perspectiva copiilor, in primii ani de viata, fiecare obiect pe care nu il pot atinge poate fi invaluit in mister si o sursa de curiozitate. Pe masura ce cresc, copiii isi pierd aceasta curiozitate, dar o data cu ea, si ocazia de a-si dezvolta autonomia. Cu cat copiii sunt mai familiarizati cu mediul in care traiesc in primii ani de viata (stiu sa deschida un sertar sau sa inchida o usa corect, stiu sa manuiasca obiecte diverse), cu atat sansele sunt mai ridicate ca in urmatorii ani, sa devina autonomi si increzatori in propriile abilitati.

Ce obiecte casnice pot fi integrate in joaca copiilor

Din motive legate de siguranta, obiectele casnice pe care le vor folosi copiii in joaca lor trebuie selectate cu atentie de catre parinti. Iata cateva idei:

  • cutii de carton sau plastic
  • oale si cratite
  • perne
  • linguri de lemn
  • palarii, pantofi si alte haine

Tot in categoria "joaca cu obiecte casnice" intra si actiuni aparent haotice pe care le fac cei mici atunci cand li se permite acest lucru: inchid si deschid usi sau sertare, imping scaune sau alte obiecte pe podea, inchid si deschid cutii etc.


Cat timp copilul se afla in siguranta jucandu-se cu obiectele casnice, este benefic pentru el sa aiba libertatea de a le folosi  - este primul pas catre explorarea mediului in care traiesc si catre adaptarea la acesta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe