characters characters

Interviu EXCLUSIV cu IOANA GINGHINA

24 iulie 2018    |   1327 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ioana ginghina
Ioana, fiica ta, Ruxi, a terminat clasa a III-a, e deja scolarita mare. Cum au fost acesti primi 4 ani de scoala pentru ea?

Scoala nu este cel mai dragut loc pentru Ruxandra, dar a inteles ca fara nu se poate. Nu pot spune ca este usor, nici macar pentru noi, parintii. De exemplu acum, chiar in aceasta perioada traim o goana dupa manuale. Dar am invatat ca aceste neajunsuri ale scolii e bine sa devina lectii de viata si pentru Ruxi si pentru noi.

Ati avut momente de emotie, de teama?

Sunt multe momente dificile in timpul scolii, de aceea iubesc vacantele mai mult acum decat cand eram copil. „Lupta” cu lectiile si cu stimularea Ruxandrei la invatat, la rigoare si la citit, nu este usoara. Sunt atatea tentatii pentru ei in aceste timpuri, incat invatatul nu are cum sa mai fie pe primul loc. Totusi, Ruxandra este un copil bun, cu care se poate discuta si atunci nu ne putem plange de mari probleme.

Anul trecut, Ruxi a sustinut Evaluarea Nationala de la finalul clasei a II-a. Cum a perceput acest prim examen important din viata ei?

Sincer, nu am pus presiune pe ea nici noi si nici invatatoarea de la clasa. Nu ne-am dorit ca acest examen sa fie un factor de stres pentru Ruxi. Normal ca a stiut ca este ceva mai important decat un test de la clasa, dar noi nu am presat-o in niciun fel.

Ioana Ginghina si fetita ei Ioana Ginghina si fetita ei, Ruxi. Credit foto:Snapyourmoment


Cum s-a pregatit pentru acest examen?

Am avut un fel de culegere cu teste speciale asemanatoare celor de la evaluare si am mai lucrat din ele. In rest, nimic special.

In fata examenelor, si parintii simt un gol in stomac. Ce mesaj i-ati transmis lui Ruxi pentru a nu-i induce anxietatea de performanta?

Chiar nu am avut emotii la acest „examen” si nici nu l-am privit ca pe un mare test. Stiu exact la ce nivel este Ruxandra si nu aveam nevoie de aceasta evaluare pentru a-mi spune ce si cum. Sunt actrita si stiu cum o zi proasta iti poate lua din energie si, chiar daca joci un rol de mai multi ani, poti ca in acea zi sa gresesti mai mult decat in alte dati. Asa si cu evaluarea din clasa a II-a, nu o consider inutila, dar nici nu trebuie bagata prea mult in seama.

Sistemul romanesc de invatamant pune un pret mare pe calificative, rezultate si performante. De aceea, multi parinti nu sunt constienti de drumul pana la nota si insista doar pe punctul final al parcursului educational. Cat de importante sunt pentru tine, ca parinte, rezultatele scolare ale lui Ruxi si cum reactionezi cand feedback-ul invatatoarei nu este, poate, cel asteptat?

Am marele noroc de o invatatoare extraordinara, care chiar nu incurajeaza concurenta intre copii si face echipa cu noi, parintii. Cred ca aceste 4 clase trebuie sa fie luate ca o cultura generala, o baza si nimic mai mult. In clasele primare copilul invata sa scrie, sa socoteasca, mai mult decat e cazul, ce e drept, apoi mai invata putina biologie, istorie si geografie.

Din clasa a V-a mi se pare ca trebuie sa fim mai atenti la cat de mult invata copilul si, bineinteles, sa urmarim si rezultatele. Insa daca cel mic prinde ura pentru scoala incepand cu invatamantul primar, nu cred ca mai ajunge sa-i placa vreodata scoala.

Ioana Ginghina si fetita eiIoana Ginghina si fetita ei, Ruxi. Credit foto:Snapyourmoment


Psihologia moderna vorbeste tot mai apasat despre inteligenta emotionala a copiilor si despre dezvoltarea acelor abilitati sociale pe care le avem o viata. Cum incurajati tu si Alexandru aceasta latura a personalitatii ei, ce metode functioneaza?

Noi incercam sa petrecem cat mai mult timp cu Ruxandra. Pentru mine este pe primul loc. Cred ca o mama care sa o inteleaga si sa o ajute atunci cand are nevoie este exact ceea ce trebuie. Eu sunt cea care face lectiile cu ea si tot eu ma joc, ma plimb, merg la film sau vorbim despre youtuberi. Nici nu stii cate am invatat de la ea :).

Cred ca pe un fond emotional bazat pe incredere si echilibru in familie se asaza mai bine si problemele de la scoala. Totul e sa avem deschiderea de a asculta ce mai zice copilul.

Se intampla uneori ca, avand un parinte celebru, copiii sa devina vanitosi si sa-si „poarte“ mama sau tatal ca pe o decoratiune in piept. Ai observat ca Ruxi sa aiba o mandrie exacerbata pe motiv ca este „fiica Ioanei Ginghina si a lui Alexandru Papadopol“?

Nuuuu... nici pe departe. In primul rand ca noi nu ne purtam ca niste vedete. Puterea exemplului este mult mai buna decat orice educatie, iar modestia trebuie continuta si zicem ca la noi exista.

ioana ginghina, alexandru papadopol si fetita lorIoana Ginghina, Alexandru Papadopol si fetita lor. Credit foto:Snapyourmoment


Esti fondatoarea MiniArtShow, program nascut din dorinţa de a promova importanţa si beneficiile aplicarii conceptului de Educaţie Timpurie realizata prin arta teatrului si a creativitatii. Apoi ai pus bazele scolii de actorie, film si Tv MiniArtShow, un proiect de dezvoltare personala pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3-16 ani. Ce te-a determinat sa te implici atat de mult in dezvoltarea frumoasa a copiilor?

Pot spune, acum dupa 18 ani de lucru cu si pentru copii, ca a fost destinul. Nu mai am niciun dubiu in sensul acesta. Am inceput sa lucrez in proiecte care se adreseaza copiilor inca din anul 2 de facultate, deci chiar cred ca nu a tinut doar de mine.

Acum, cand sunt in prag de a realiza cel mai frumos proiect trait de mine vreodata, Brave Kids, si in Romania, chiar cred ca m-am nascut sa lucrez cu copiii. Abia astept sa-i vad pe toti participantii in proiect cum se vor „transforma”, asa cum ne-am transformat si eu si Ruxi si toti copiii care am participat acum doi ani, in Polonia, in acest proiect.

Probabil ca Ruxi a inteles deja daruirea ta si dragul cu care vrei sa faci bine la un nivel mai larg decat propria familie. Constientizeaza, crezi, importanta de a-i ajuta si pe cei din jur, de a oferi?

Da! De cand era mica, Ruxandra a luat parte la proiectele mele sociale si astfel a intrat in contact cu copiii speciali. Astfel ca a inteles ca sunt in jurul nostru oameni mai putin norocosi ca noi si ca trebuie ajutati.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe