characters characters

Provocarea saptamanii: 7 zile pentru independenta si individualitate in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 ianuarie 2021    |   2460 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

independenta copilului
Inceputul anului poate fi momentul potrivit pentru a schimba in bine viata de familie si pentru a-i incuraja pe copii sa isi dezvolte abilitati si trasaturi dezirabile de personalitate. In ianuarie, iti propunem sa alegi o saptamana in care sa pui accentul pe independenta, identitate si individualitate. Ce inseamna acestea mai exact?

Citeste si:

Cum incurajezi joaca independenta a copilului

Cum cresti un copil independent


In familie, relatiile apropiate si afectiunea vin deseori impreuna cu lipsa granitelor interpersonale, cu sacrificii excesive ale propriilor nevoi si cu tendinte de a controla comportamentul celor apropiati. Toate acestea pot fi prevenite si diminuate daca invatam sa incurajam independenta fiecarui membru al familiei, indiferent de varsta.

Cum iti dai seama ca poate fi nevoie sa incurajezi mai mult independenta si granitele interpersonale in familie?

  • Apar numeroase conflicte in urma incercarilor tale de a influenta alegerile copilului tau.
  • Apare epuizarea fizica sau emotionala a parintilor.
  • Esti nevoit sa repeti de zeci de ori aceleasi reguli, fara succes.
  • Copilul tau nu vrea sa isi faca temele singur, sa se joace independent sau sa petreaca timpul pe cont propriu.
  • Cand unul dintre voi este nervos, trist sau descurajat, restul membrilor familiei preiau aceleasi emotii.
  • Te gandesti mai mult la ceilalti decat la propriile tale nevoi, dorinte si responsabilitati.
  • Unii membri ai familiei sunt frecvent ironizati sau ridiculizati pentru trasaturi de personalitate, reactii sau alegeri.

Nu putem creste un copil independent fara a incuraja independenta la nivelul intregii familii, pentru ca deseori din nevoia de a-i proteja, indruma si educa pe copii, reusim sa le impiedicam dezvoltarea independentei. Iata cum poti incuraja independenta in familie intr-o saptamana.

Luni

Cititi despre granitele sau limitele interpersonale, un concept esential cand vine vorba de independenta.

Marti

Ganditi-va separat la situatii in care granitele interpersonale au fost incalcate sau lipsesc in familia voastra. Acestea pot fi situatii in care va simtiti constransi sa actionati altfel decat ati dori (de exemplu, cand parintele se joaca impreuna cu copilul, desi nu ar vrea sa faca acest lucru), cand nu simtiti ca va puteti exprima deschis emotiile (de exemplu, cand copilul este pedepsit sau certat pentru ca nu ii place un fel de mancare, un cadou primit sau doar pentru ca isi exprima frustrarea) sau cand un membru al familiei continua un comportament desi v-ati exprimat neplacerea in legatura cu el. Atat copiii, cat si parintii au dreptul la limite interpersonale, iar existenta acestora nu inseamna ca parintii isi pierd din autoritate sau ca toate dorintele copiilor trebuie indeplinite. Granitele interpersonale ne ajuta doar sa ne aparam drepturile si nevoile personale. Sunt primul pas catre independenta. Copiii pot fi ajutati sa identifice situatiile in care granitele interpersonale sunt incalcate raspunzand la intrebarea: „Ce comportamente ale parintilor te deranjeaza?”.

Miercuri

Formulati fiecare dintre voi cateva reguli sau limite interpersonale pe care ati vrea sa le stabiliti in familie. De exemplu, parintii pot avea nevoie de 30 minute de liniste sau relaxare cand vin de la serviciu ori cand termina munca de acasa, copiii pot avea nevoie sa refuze fara teama lucrurile care nu le fac placere sau fratii ar putea stabili reguli prin care sa evite conflictele.

Joi

Incepeti ziua cu un exercitiu de reflectie: ce activitate veti face azi doar pentru voi insiva? Poate fi vorba de un nou hobby, de 30 minute de lectura individuala, de miscare fizica sau de odihna.

Vineri

Propune-i copilului tau un exercitiu de imaginatie: sa descrie pe hartie ce fel de persoana si-ar dori sa devina cand va fi adult. Ce fel de preocupari va avea? Ce profesie si-ar dori? Care sunt obiceiurile eului sau din viitor? Cum arata casa lui si cum arata o zi din viata sa? Poti realiza si tu acest exercitiu, scriind pe hartie cum iti imaginezi ca ar putea arata viata ta ideala.

Sambata

Scrieti pe hartie, separat, care sunt valorile voastre cele mai importante. Ce conteaza cel mai mult in viata voastra? Care sunt lucrurile care va deranjeaza cel mai mult in lume (nedreptatea, saracia)? Comparati apoi valorile fiecarui membru al familiei.

Duminica

Exercitiu de reflectie: care sunt calitatile si trasaturile de caracter care va fac diferit de cei din jur? Poate copilul tau este extrem de sensibil in fata suferintei altor oameni sau animalelor, poate tu ai un simt al dreptatii mai intens decat majoritatea sau o vointa mai puternica. Oricare ar fi diferentele dintre voi, azi este momentul sa le scoateti in evidenta si sa le sarbatoriti.

Alte modalitati prin care incurajezi independenta in familie:

Lasa-l pe copil sa faca alegeri singur: ce vrea sa manance, cum vrea sa se imbrace sau orice alta alegere care nu ii pune in pericol siguranta. Nu interveni, chiar daca alegerea lui nu ti se pare cea mai potrivita.

Independenta inseamna si riscul de a gresi. Propune-ti ca de acum inainte, greselile sa devina ocazii de invatare in familia voastra, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Vorbeste deschis despre greselile pe care le-ai facut tu si despre cum le-ai fi putut evita. Astfel, il incurajezi pe copil sa isi asume responsabilitatea pentru propriile sale greseli si sa invete din ele.


Incearca sa adopti acceptarea si aprecierea pozitiva neconditionata fata de membrii familiei tale. 

Cand independenta fiecarui membru al familiei este incurajata si cand granitele interpersonale sunt respectate, numarul conflictelor scade, atmosfera in familie este mai relaxata, iar copiii si parintii isi pot concentra atentia mai bine asupra lucrurilor care sunt importante pentru ei. Respectul pentru independenta si individualitatea fiecaruia dintre voi inseamna mai multa siguranta emotionala, mai putine tensiuni interioare si mai multa energie si pofta de viata.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe