Cum incurajezi joaca independenta a copilului
Copiii au capacitatea de a se juca independent inca din primii ani de viata, daca parintii si adultii care ii ingrijesc le ofera timpul si spatiul de a-si urma curiozitatea. In vacanta de vara din acest an, joaca independenta a copilului devine cu atat mai necesara si mai recomandabila pentru ca multe planuri de vacanta au fost anulate sau modificate.
Citeste si:
Joaca initiata si condusa de copil – de ce este importanta
Cum evolueaza joaca si jocurile copiilor
Idei de joaca independenta pentru vacanta de vara:
- jocuri cu apa in aer liber
- vanatoare de comori in casa sau in aer liber
- intreceri
- sotronul
- sedinte foto si video
- pictura si desen
- gradinarit
Cum incurajezi joaca independenta a copilului tau
La varste mici, fa trecerea de la joaca impreuna cu copilul tau la joaca pe care o observi. Daca l-ai obisnuit pe copilul tau sa va jucati impreuna, treptat, transforma-te din participant activ in observator. Desigur, este recomandat si placut sa petreci timp impreuna cu copilul tau, dar la fel de benefica este pentru el joaca independenta. Asadar, daca observi ca petreci prea mult timp jucandu-te cu copilul tau sau daca refuza sa se joace si singur, inseamna ca e momentul sa incurajezi joaca independenta.
Incurajeaza joaca independenta a copilului atunci cand apare natural. A incuraja in acest context inseamna a nu-l intrerupe pe copil din activitate, a nu interveni cu sugestii sau sfaturi si a nu te implica activ in joc.
Permite-i copilului sa te intrerupa - putin. Atunci cand esti ocupat, iar copilul vine sa iti ceara atentia, acorda-i-o pentru scurt timp. Il asiguri astfel de afectiunea si disponibilitatea ta, indeplinindu-i nevoia de conectare si eviti intreruperile ulterioare mai insistente.
Introdu joaca independenta in rutina zilnica a copilului tau. Cea mai simpla modalitate prin care formam un obicei este de a-l repeta zilnic, la aceeasi ora si aproximativ in acelasi loc. Incurajand treptat joaca independenta a copilului aceasta poate deveni o parte obisnuita a programului sau zilnic.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Adauga tu primul comentariu: