characters characters

Familia fericita

Obiceiurile care te ajuta sa ai o familie fericita

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 februarie 2022    |   1769 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

familia fericita
Mitul familiei perfecte sau fericite tot timpul poate insemna in continuare o sursa majora de stres, mai ales pentru proaspetii parinti. Realitatea contrazice insa rapid acest ideal, inca din primii ani de viata ai copiilor. Fericirea in familie inseamna deseori flexibilitate, compromisuri, lectii de compasiune si acceptare si, nu in ultimul rand, simtul umorului si renuntarea la seriozitatea excesiva.

Citeste si:


Familia functionala versus familia disfunctionala


Siguranta emotionala in familie – ce inseamna si de ce este importanta


Familia fericita. Obiceiuri care o caracterizeaza


Coeziune
 versus codependenta

O familie unita nu este o familie codependenta. Sentimentul de coeziune a familiei este rezultatul unei atitudini generale de bunavointa reciproca, de a fi in „aceeasi echipa” indiferent de conflicte sau dorinte opuse si a unei comunicari deschise intre parinti si copii. Pe de alta parte, codependenta se refera la lipsa granitelor interpersonale dintre membrii familiei si convingeri precum: „Daca tu esti furios, si eu sunt furios.” sau „E datoria mea sa iti gestionez starile tale emotionale.”. Codependenta inseamna deseori ca membrii familiei nu isi pot exprima deschis emotiile, preferintele sau dorintele, pentru ca acestea ar afecta echilibrul precar al familiei. Copiii se pot simti obligati sa indeplineasca visurile parintilor sau aleg sa isi ascunda adevaratele interese si preferinte, iar parintii isi proiecteaza asupra copiilor propriile dorinte sau temeri.

Gestionarea conflictelor

Cand parintii reusesc sa nu evite excesiv conflictele si nici sa nu reactioneze emotional intens la ele, nivelul fericirii in familie are toate sansele sa creasca. Conflictele in familie sunt inevitabile, iar existenta lor nu inseamna ca familia are probleme, ci ca este normala.

Gestionarea stresului

Stresul parintilor  duce la relatii detasate emotional, la conflicte numeroase si la lipsa bucuriei din viata de zi cu zi a familiei. In plus, copiii care cresc observandu-si parintii extrem de stresati invata sa reactioneze la fel in fata problemelor.

Efort constient pentru mai multa bucurie in familie

Bucuria, simtul umorului si uimirea sunt emotii care pot fi (si ar trebui sa fie) cultivate in mod constient atat in familie, cat si la nivel personal. Starea de bine psihologica apare ca urmare a actiunilor si deciziilor pe care le luam. Asadar, pentru a avea o familie fericita, organizati activitati care aduc bucurie tuturor, descoperiti impreuna lucruri noi si nu uitati sa radeti impreuna.

Acceptarea de sine si acceptarea celorlalti

Critica excesiva adresata celor dragi, incercarea de a controla excesiv alegerile si comportamentele acestora, aprecierea conditionata a acestora (doar cand au anumite comportamente) este deseori asociata cu lipsa acceptarii de sine. Atunci cand ne este greu sa ne acceptam propriile limite, defecte sau greseli, ne este greu sa le acceptam si la cei din jur si sa le privim cu compasiune. De aceea, familiile fericite au un nivel ridicat de acceptare reciproca. Acest lucru nu inseamna ca acele comportamente neplacute sau agresive sunt tolerate, ci ca greselile sunt vazute ca ocazii de invatare, ca interesele si talentele fiecarui membru al familiei sunt acceptate fara incercarea de a le corecta si ca potentialul unic si natural al copiilor este incurajat si explorat fara presiuni excesive pentru performanta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe