Sfaturi pentru parinti – cum il ajuti sa se pregateasca pentru Evaluarea Nationala
Cum supravietuiesc parintii atunci cand adolescentii au examene
Examenul copilului tau, emotiile tale. Iata ce sfaturi avem pentru parintii copiilor care urmeaza sa dea primul examen important din viata lor. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.
- Seteaza-ti asteptari realiste. Fiecare copil are interese si capacitati diferite. Din acest motiv nu este indicat sa facem comparatii, sa pretindem rezultate la fel de bune ca ale altor copii si nici sa cerem mai mult decat copilul poate sa ofere.
- Pastreaza-ti calmul: stresul tau se transmite copilului. Chiar daca nu o arata, cu siguranta adolescentul tau intelege importanta examenului care se apropie, iar nivelul lui de stres este destul de ridicat. Aminteste-ti ca stresul tau se transmite foarte usor copilului, chiar daca nu ii spui nimic. Asadar, analizeaza cat mai obiectiv temerile tale, observa-ti reactiile si gaseste modalitati prin care sa te linistesti. Il poti ajuta cu adevarat pe copilul tau daca poate gasi la tine o atitudine plina de calm, optimism si incredere.
- Recunoaste semnele stresului la copil. Durerile de cap sau de stomac apar frecvent in cazul copiilor care se simt stresati. “Nu am mai vazut nimic in fata ochilor”, “Parca mi s-a golit mintea”, sunt alte simptome declarate de copii in momentele de stres.
- Intelege faptul ca stresul inainte de examen este absolut normal. Reactiile specifice apar la toata lumea, chiar daca la unii se observa mai repede ca sunt stresati, in timp ce altii par ca nu au absolut nimic. Stresul poate aparea din teama ca nu vei obtine ceva ce iti doresti. Stresul poate fi si o reactie emotionala cu rol pozitiv, activand copilul sa invete inainte de examen, dar si sa se concentreze asupra subiectelor, in timpul examenelor. Asadar, stresul nu este intotdeauna un dusman de evitat:).
- Cauta sprijin emotional in cercul social. Atat copiii, cat si parintii au nevoie sa discute despre emotiile si stresul resimtit. In aceste momente, prietenii adolescentului devin deosebit de importanti, fiindca ei vor fi cei cu care acesta va impartasi ingrijorarile si temerile. Prietenii adolescentului tau ii pot reduce intensitatea emotiilor doar ascultandu-l si povestind despre propriile lor experiente si dificultati, dar pot oferi si solutii concrete, facand schimb de idei referitor la tehnici de invatare sau surse de informatie. Poti observa ca adolescentul tau va fi mai linistit dupa ce va descoperi ca si alti colegi de varsta lui au aceleasi temeri sau intampina diverse dificultati in pregatirea pentru examene.
- Foloseste tehnici de relaxare. Acestea pot fi eficiente in momentul in care anxietatea ta sau a adolescentului incepe sa creasca. Chiar si inaintea unui examen, puteti folosi o astfel de tactica. Spre exemplu, ascultati piese care va fac placere si care va relaxeaza (pe internet poti gasi numeroase surse cu muzica de relaxare) intindeti-va si respirati adanc si rar. Creierul se oxigeneaza si veti obtine pe langa relaxare, o stare de bine mai ridicata si un nivel mai bun de concentrare.
- Ajuta-l sa pastreze un program de odihna si miscare fizica. Daca ai un copil care tinde sa se suprasolicite, aminteste-i din cand in cand sa ia o pauza, sa se odihneasca si sa faca miscare:).
Experienta multor parinti ne arata ca este foarte important sa iti mentii echilibrul atunci cand copilul are un examen... Tu cum treci prin momentele in care adolescentul tau are examen?
Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: