characters characters

Este copilul meu pregatit sa mearga in tabara?

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2010    |   3916 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Atunci cand se anunta o tabara la scoala exista mai multe aspecte de care ar fi bine sa tii cont daca te gandesti sa-l lasi pe copilul tau sau nu. Iata cateva dintre ele:


Care este rolul taberelor? Ele sunt oportunitati de cunoastere pentru copii. Exista tabere tematice, in care timp de cateva zile se organizeaza activitati pentru copii pe un anumit domeniu.. Spre exemplu, la orele de Stiinte ale Naturii se pot organiza astfel de iesiri la o pestera, in padurea din apropierea orasului, un traseu prin munti etc. Astfel de ocazii sunt foarte importante si utile pentru copii deoarece ii ajuta sa vada si sa experienteze practic ceea ce au invatat si ceea ce li s-a predat la nivel de teorie.

Ce ar putea sa schimbe la copilul meu?
In tabere copii invata sa relationeze unii cu altii, trec prin momente de rusine si se mai “calesc” putin. Invata sa fie mai deschisi, suporta cu haz situatiile in care devin personajele principale in glumele colegilor, la micile farse gandite de cei mai “dezghetati”. Taberele ii ajuta sa-si gaseasca prieteni cu interese comune, isi largesc orizontul cunoasterii si invata mai mult de la ceilalti, modalitati de comportare, de comunicare etc.

Care sunt dificultatile cu care s-ar putea confrunta? Unii copii nu sunt obisnuiti sa petreaca mult timp in afara casei, departe de parinti. Separarea de familie si de confortul de acasa s-ar putea sa fie un prim impediment. Apoi altii s-ar putea sa se simta exclusi grupului pentru ca nu reusesc sa relationeze prea bine. Aici rolul celui ce conduce tabara este foarte important. Un cadru didactic trebuie sa fie suficient de bine pregatit cu o serie de jocuri in minte pentru a-i implica pe toti copiii in activitati si a-i ajuta sa nu se simta marginalizati.
                                           
Este pregatit sa mearga in tabara? Pentru fiecare copil exista un prim moment de separare de parinti,iar acest monent poate coincide cu prima plecare in tabara. Dupa cum spuneam, unii dintre ei nu sunt foarte pregatiti sa doarma intr-un alt loc decat propria lor camera. Altora nu le place sa petreaca noptile altundeva decat acasa, iar dorul de parinti e destul de mare pentru a-i face sa planga si sa creeze disconfort pentru intreg grupul.
 
Cum iti dai seama daca este pregatit sa mearga in tabara? Daca a mai mers de cateva ori cu familia sau prietenii apropiati acesteia la iarba verde,  daca a participat la iesiri unde a fost nevoit sa ramana peste noapte in alt loc decat acasa, se poate spune ca ii va fi mai usor.  De asemenea, daca manifesta interes si curiozitate fata de tabere si daca nu se manifesta anxios atunci cand deschizi acest subiect, inseamna ca este moomentul sa il trimiti singur in tabara.
 
Iata ce informatii ai putea sa-i oferi:
  • Povesteste-i despre cei ce merg in excursii, care sunt motivele lor, ce lucruri pot sa invete pe parcursul iesirii;

  • Prezinta-i avantajele si dezavantajele: cunosti alti copii, inveti jocuri noi, dar s-ar putea sa dai si peste tantari, sa nu ai confortul de acasa, sa nu ai saltea ori perna sub cap etc.

  • Cititi impreuna povesti despre alti copii care merg in excursii;

  • Incearca sa gasesti printre cunostinte, persoane care au fost in taberele organizate de scoala, si cere-le sa va spuna cum s-au simtit, cu ce situatii extreme s-au confruntat, ce le-a placut si ce nu, daca ar mai merge, ce alte lucruri au aflat, daca se simt castigati de pe urma iesirii ori nu;

  • Invata-l despre lucrurile absolut necesare pe care ar fi bine sa le aiba in situatia in care merge in excursie: medicamente, plasture, pansament, cateva atele in caz de accident, o haina groasa, lanterna, mancare la conserva.

  • Asigura-te inainte de a-l lasa in tabara ca nu este alergic la tantari (daca merge in padure sau la mare), daca nu este foarte sensibil atunci cand nu are conditiile cu care a fost obisnuit acasa.

Copilul tau este pregatit pentru tabara? Cum a fost prima lui experienta de acest gen? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Ana Lugojana    23.05.2013 - 06:03
    Informatia din articolul mi se pare stupida in proportie de 50% si multa informatie e in neconcordanta cu titlul. Nu se mentioneaza nimic legat de varsta.

    In plus, nu este nicaieri mentionata situatia in care copilul este rusinos, iar daca i se intampla ceva care ii dauneaza integritatea, instinctual ascunde in loc sa tipe, sa se apere si sa comunice mai departe supraveghetorilor.

    De ex. al meu e cascador, ca atare in parc mimeaza DE UNUL SINGUR, fara a se socializa cu alti copii, tot soiul de caderi. Invariabil, INTOTDEAUNA, se gaseste un copil care sa se suie pe el.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe