characters characters

Obezitatea- semnal de alarma!

Propus de: Echipa Intuitext   |   18 noiembrie 2009    |   2792 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

In 1982, 4% din copiii americani sufereau de obezitate, in timp ce acum, cifra depaseste 30%. Mai mult de un sfert dintre acestia manifesta simptome de dezvoltare a unor forme de diabet zaharat. 60% din ei prezinta si simptome de boli cardiovasculare. In Europa cifrele nu sunt atat de mari, dar numarul  copiilor supraponderali este in crestere.
Modificarea obisnuintelor alimentare din ultimii 20-30 de ani a contribuit la acest fenomen.Copiii americani ingereaza de doua ori mai multe lipide decat doza recomandata, iar europenii tind sa le calce pe urme.
 
In Romania, un studiu recent semnaleaza ca numarul cazurilor de obezitate la scolari s-a dublat in ultimii opt ani. Potrivit raportului dat publicitatii de Inspectoratul Bucuresti, problemele de metabolism si nutritie apar acum inca de la cresa si se mentin pana la nivelul liceului. Dintre elevii de clasa a IV-a, 3,6% sunt obezi, la fel si 2,8% dintre cei de-a XII-a (mai multe informatii gasesti aici).

Ce poti sa faci pentru sanatatea copilului tau?
  • Informeaza-te. Transforma-te intr-un doctor nutritionist pentru copilul tau. Explica-i acestuia care sunt dozele zilnice necesare de proteine, lipide, glucide si acizi grasi, vitamine si minerale de care are nevoie. Ai putea de asemenea sa realizezi un tabel sub forma de afis pe care sa-l lipesti in bucatarie.
  • Creeaza. Realizeaza un mic dejun copios si sanatos astfel incat copilul sa poata evita pofta de dulciuri de la ora 11. In meniu ar fi bine sa figureze cerealele, fructele si lactatele.
  • Limiteaza. Redu bomboanele, lactatele grase, mancarea de tip fast-food, prajelile, carnea grasa si televizorul. Televizorul este un factor important in obezitate. Copilul poate sa manance in fata televizorului uitand pur si simplu si mancand chiar daca a depasit deja portia normala. Pe langa acest lucru, vizionarea desenelor animate sau a emisiunilor pentru copii timp de mai multe ore pe zi poate sa duca la cresterea in greutate. Lipsa de miscare impiedica si arderea caloriilor, totul “asezandu-se” pe diverse zone ale corpului.
  • Incurajeaza. Convinge-l pe cel mic sa inceapa practicarea unei activitati fizice, un sport precum: karate, tenis de masa, box, ciclism, inot etc. Poti sa faci o regula in casa de genul: in fiecare miercuri seara, toata familia merge la inot. Daca promovezi la nivel de familie comportamente sanatoase, acestea vor aparea si la nivel individual, in comportamentul copilului.
  • Evita. Incearca sa-i oferi mancare gatita pe cat de mult se poate. Evita cantina sau mancarea de tip fast-food. Ele sunt pline de grasimi si afecteaza in mod negativ sanatatea copilului.
  • Inlocuieste. Elimina din alimentatia copilului rand pe rand aluaturile cu o felie de paine integrala si o bucatica de ciocolata neagra; in locul dulciurilor ofera-i cate un fruct: un mar, o banana sau o portocala.
  • Obisnuieste-l. Transforma intr-o obisnuinta consumul de apa, dar ai mare atentie. Chiar daca se recomanda un consum de 2 l de apa pe zi, exista persoane carora recomandarea e posibil sa le faca mai mult rau decat bine. Unele organisme retin apa, de aceea nu e indicata o cantitate atat de mare de apa.
  • Consuma bauturi si lichide, preferabil apa si incearca sa eviti bauturile acidulate, siropurile etc.
  • Respecta un program. Mancati la ore fixe.

Copilul tau are probleme cu alimentatia? Te ingrijoreaza santatea si forma lui fizica? Ce ai facut in acest sens?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • stefann
    stefann    23.12.2009 - 23:35
    aici iar o problema:aici copii se expun la dulciuri,mancaruri preparate rapide(fast-food)si nici un fel de sport ceea ce duce la obezitate sau mai grav la anumit tip de hepatita sau probleme respiratorii.
    ce ar trebui sa faca e sa respecte programul de masa cat mai putine dulciuri si ceva o alergare prin parc

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 5 feluri in care poti avea un An Nou mai activ
    5 feluri in care poti avea un An Nou mai activ
    05 ianuarie 2024   

    Unul din regretele cele mai frecvente ale parintilor este ca nu isi mai acorda suficient timp pentru miscare.

  • Stil de viata sanatos
    Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
    17 mai 2022   

    In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.

  • Bulimie
    Ce este bine sa stii despre bulimie
    03 decembrie 2021   

    Bulimia este o tulburare alimentara caracterizata prin episoade repetate de consum exagerat de alimente dintr-o data, urmate de comportamente imediate care sa compenseze excesul de consum alimentar

Mai multe