characters characters

Cosmaruri in noapte

Propus de: Diana Apopi   |   04 mai 2009    |   3203 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

 

In mijlocul noptii auzi urletele copilului tau. Intri in camera si il vezi cu broboane de transpiratie pe frunte, dezvelit, dand din picioare si bolborosind ceva ce nici tu nu intelegi. Il trezesti si lunandu-l in brate simti cum o lacrima din ochisorii micutului iti cade pe umar. Ce s-a intamplat? Copilul tau tocmai a avut un cosmar si s-a trezit inspaimantat din somn. Chiar daca il linistesti, poate ducandu-l in patul tau pentru a-i oferi siguranta si un somn mai linistit, cosmarurile se pot repeta.

 

Cosmarurile sunt experiente foarte neplacute pentru copii, dar e ceva obisnuit pentru varsta lor. Ele au caracter universal si toti copiii trec prin astfel de situatii intre trei si cinci ani. Asa cum noi transpunem in vise ceea ce ni s-a intamplat pe parcursul zilei sau asa cum spunea Freud, “visele sunt calea catre inconstientul nostru”, la fel se intampla si cu copiii. Universul lor se invarte in jurul povestilor si, de cele mai multe ori, continutul cosmarurilor vizeaza tocmai personajele despre care i s-a citit sau despre care a auzit.

 

Pentru a-l ajuta sa aiba un somn linistit iata cateva recomandari pe care poti sa le iei in considerare:

 

1. Spune-i povesti inainte de a adormi, dar povesti care sa nu implice prea multa actiune sau care sa-i starneasca imaginatia, spaima si frica. Daca iti lipseste inspiratia si nu stii ce povesti sa-i mai citesti,  o poti alege pe cea mai potrivita de aici.

 

2. Incearca sa urmaresti si chiar tu sa alegi desenele animate la care se uita inainte de a adormi. El fiind atras de necunoscut nu are dezvoltata capacitatea de a alege ce e mai potrivit pentru varsta lui.

 

3. Atunci cand nu face ceva ce tu i-ai cerut nu folosi niciodata amenintari de genul: “Daca nu esti cuminte te dau la bau-bau / la tigani”. Prin asta, tot ceea ce faci este sa-i sporesti teama de intuneric si de acel “bau-bau” de care oricum nu stie ce inseamna, dar isi imagineaza ca trebuie sa fie ceva groaznic, un monstru care nu-i va da pace si care-l va rani.

 

4. Daca copilul tau are deja cosmaruri asigura-l ca tu esti aproape de el si lasa-i usa de la camera intre-deschisa promitandu-i ca vei veni la el de fiecare data cand va visa urat. De asemenea, pune-i langa pat o veioza mica si las-o aprinsa seara inainte de a adormi.

 

5. Amenajeaza-i camera in care doarme intr-un mod cat mai placut. Poti sa-i pictezi pe pereti personaje din povesti, sau lipeste-i cartonase ce reprezinta personaje (le poti cumpara de la orice magazin la un pret de 2-3 lei). Pentru o atmosfera mai calda, cumpara-i in loc de obisnuitul bec o instalatie electrica cu tot felul de forme astfel ca, atunci cand aprinzi becul sa apara reflectate pe pereti stelute, cerculete etc.

 

6. Asigura-te ca patul in care doarme este unul confortabil, iar lenjeria de pat nu e prea colorata sau cu nuante tipatoare.

 

7. Ofera-i o jucarie de plus de marime mare (un urs sau leu) care sa-l impresioneze pe copil atat prin dimensiune, cat si prin “puterile magice” pe care le-ar putea avea. Poti sa-i spui copilului ca acea jucarie il va proteja de toate rele si ii va veghea somnul.

 

Daca toate aceste lucruri le-ai incercat si nu au avut niciun efect, iar cosmarurile se repeta seara de seara, vorbeste cu el. Incearca sa-l trezesti de fiecare data cand il auzi tipand sau cand este agitat in somn si intreaba-l despre visul pe care l-a avut. Daca acelasi cosmar se repeta in fiecare seara sau daca, pur si simplu, somnul lui nu este unul linistit atunci consulta un medic psiholog. Acesta iti va fi de folos atat tie pentru a sti ce se intampla cu copilul tau dar si lui aducandu-i in final linistea.

 

Daca vrei sa cunosti mai multe despre originea cosmarurilor la copii si, in acelasi timp, sa citesti despre cateva cazuri cu cele mai frecvente cosmaruri, click aici

 

Autor: Diana Mariana Apopi
Facultatea de Psihologie, Cluj-Napoca
Pasionata de Psihologia Dezvoltarii si de universul copiilor.
Experienta in domeniul educational prin absolvirea liceului pedagogic dar si prin practica din timpul anilor de facultate la centre de plasament, centre maternale.
Interesata de politici educationale si reforme in sistemul de invatamant actual.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe