Depresia postnatala
Venirea unui copil pe lume este un moment de bucurie pentru intreaga familie, insa foarte putini parinti sunt pregatiti cu adevarat pentru schimbarile care urmeaza. In foarte multe cazuri, urmeaza anxietate si stari de tristete, care le afecteaza atat pe mame, cat si pe tati. Informatiile despre depresia si anxietatea postnatala sunt esentiale pentru a depasi mai usor aceste probleme.
Dupa nastere, sunt frecvente starile emotionale de tristete, plans sau stima de sine scazuta. Aceste stari se mai numesc in enegleza „baby blues” si incep in primele 3-10 zile de la nasterea copilului si pot dura de la cateva zile la la cateva saptamani. Tristetea dupa nastere este foarte frecventa, estimandu-se ca 80% dintre femeile care nasc sunt afectate de asemenea modificari ale dispozitiei. In general, aceste stari de tristete pot fi gestionate de catre mame si dispar repede.
Pentru a pune diagnosticul de depresie postnatala, durata simptomelor trebuie sa depaseasca cel putin doua saptamani.
Depresia postnatala - simptome
Cele mai comune semne ale depresiei postnatale sunt:
- stari de tristete
- plans fara un motiv anume
- lipsa de speranta cu privire la viitor
- devalorizare personala
- incapacitatea de a gestiona problemele care apar
- stari de iritare si furie
- sentiment de vinovatie
- stare de ostilitate fata de sot sau partener
- stare de ostilitate sau indiferenta fata de copil
Alte simptome pot include perturbari ale ciclului somn-trezire, dificultati de concentrare si de a lua decizii, apetit scazut si uneori ganduri de suicid, autoranire sau ranirea copilului. Oboseala si lipsa somnului pot da nastere la stari de tristete si iritare, insa acestea sunt reparabile prin odihna si relaxare.
„Depresia mea postnatala a aparut ca o umbra care incet incet te acopera. In fiecare dimineata ma trezesc cu o greutate enorma in piept, iar viata mea pare ca nu mai are nicio culoare. Singurele lucruri care-mi ofera confort sunt fanteziile mele personale despre cum mi-as dori sa se termine totul, sa scap de toate, de responsabilitati si de toti”. (o mamica diagnosticata cu depresie postnatala).
Depresia postnatala poate interfera cu activitatile zilnice si poate fi asociata si cu un nivel ridicat de anxietate. Unele mamici se afla in ipostaza de a nu-si accepta copilul, nu se simt capabile sa aiba grija de el si se simt foarte anxioase atunci cand trebuie sa iasa din casa.
In unele cazuri, pot sa apara ganduri de a-si rani copilul. Aceste ganduri nu apar in toate cazurile, iar procentul femeilor care pun in practica aceste ganduri inspaimantatoare este foarte redus. Este foarte important ca in cazul in care apar astfel de ganduri, mama sa apeleze la sprijin: psiholog, prieteni sau rude. In astfel de cazuri este deosebit de important suportul social si moral pe care il primeste tanara mamica.
Specialistii vorbesc si de asa numita psihoza postnatala, o conditie medicala foarte rara, care se dezvolta dupa nasterea copilului. Psihoza postnatala afecteaza 1 din 1000 femei, iar ca simptome putem aminti:
- simptome bipolare- trecerea foarte rapida de la tristete la bucurie si invers
- iluzii si halucinatii care sunt ilogice si legate de copil: halucinatii auditive (persoana aude voci care ii spun sa isi raneasca bebelusul)sau convingeri irationale (de exemplu, convingerea ca bebelusul are puteri magice)
Psihoza postnatala necesita o atentie deosebita si e privita ca o urgenta medicala fiind necesare interventii de specialitate.
Depresia postnatala - cauze
De ce apare depresia postnatala?
Specialistii sustin ca nu exista o cauza anume, insa au identificat factori care sunt asociati frecvent cu depresia postnatala:
- modificarile hormonale
- un istoric de probleme mintale
- experientierea unor forme de abuz in trecut
- stima de sine scazuta
- situatie financiara precara
- evenimente majore de viata
Ce tratament exista pentru a reduce simptomele depresiei postnatale?
Specialistii sustin ca tratamentul inseamna o combinatie de sprijin practic si moral, consiliere si psihoterapie. Sprijinul si intelegeerea partenerului de viata este foarte important. In unele cazuri in care simptomatologia este mai acuta, se recomanda si antidepresive.
Parintii au nevoie de indrumari si consiliere in timpul sarcinii si dupa sarcina, pentru a putea detecta semne care pot sa anunte depresia postnatala. De asemenea, contactul si suportul cu familia si cei jur este important, iar comunitatile online ale tinerilor parinti pot fi un ajutor suplimentar.
In plus, se recomanda proaspetilor parinti, exercitii fizice care sa ii ajute sa se relaxeze si sa se detaseze pentru cateva zeci de minute.
*Sursa foto: nenetus, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: