characters characters

Cum ii ajutam pe adolescenti sa defineasca succesul

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2020    |   2322 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

definitia succesului in adolescenta
Toti parintii isi doresc sa ii ajute pe copii si sa ii pregateasca sa atinga „succesul”. Prin succes, intelegem deseori rezultate excelente la scoala, admiterea la o facultate de renume sau rezultate foarte bune la competitii si concursuri. Insa performantele academice, artistice sau sociale ale copilului tau sunt doar un aspect al succesului. Cum ii ajutam pe adolescenti sa defineasca succesul astfel incat acesta sa reflecte cu adevarat dezvoltarea lor si astfel incat sa reducem presiunea pentru perfectiune si competitie excesiva?

Citeste si:

Cele sapte etape prin care trec adolescentele

Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor


Iata cateva perspective care te ajuta sa vezi succesul in adolescenta in nuante mai prietenoase si in termeni mai relaxati.

Succesul si rezultatele scolare

Nu este benefic sa evaluam succesul unui adolescent prin notele pe care le obtine la scoala, fiindca acestea masoara doar un aspect al eforturilor depuse. Judecand un copil dupa note, transmitem mesajul ca valoarea copilului sta in notele pe care le obtine, ceea ce il va impiedica sa isi inteleaga potentialul si oportunitatile ce ii apar in cale pentru a creste. Un adolescent care internalizeaza presiunea de a obtine note cat mai mari nu va avea suficienta forta pentru a se descoperi pe sine din punct de vedere al valorilor si al abilitatilor (elemente care pot prezice cu adevarat succesul copilului pe termen lung). In plus, rezultatele excelente la scoala nu garanteaza niciodata calitatile emotionale si sociale de care avem nevoie la maturitate pentru a depasi obstacole sau a depune eforturi pentru ce ne dorim. Desi educatia este un aspect esential al vietii copilului tau, este bine sa nu limitezi definitia succesului sau doar la aceasta.

Cum ii pregatim pe adolescenti pentru succes

In adolescenta, copilul tau isi poate forma o multime de abilitati care ii vor garanta succesul dincolo de performantele scolare. Iata cum il poti ajuta.


Incurajeaza-l sa descopere o viata cu sens. Adolescentii care exploreaza interese variate, care sunt curiosi in legatura cu felul in care pot contribui la binele celor din jur si care sunt incurajati sa faca aceste lucruri au multe sanse de a-si construi o viata cu sens si semnificatie. 


Ajuta-l sa isi dezvolte sentimentul puterii personale. Succesul, in orice domeniu, nu este posibil fara un strop de incredere in propria capacitate de a influenta mersul lucrurilor, de a incepe si de a directiona actiuni care sa ne ajute sa ne atingem obiectivele. Sentimentul puterii personale se formeaza de-a lugnul intregii copilarii, de cand copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca, dar ia avant in adolescenta, cand copilul se pregateste sa devina independent. Incurajeaza acest proces lasandu-l pe copil sa aiba initiative, fiind curios in legatura cu gandurile si planurile sale si lasandu-l sa invete din greseli.


Incurajeaza-l sa aprecieze eforturile consecvente. Constiinciozitatea
este o trasatura de personalitate strans asociata cu succesul.


Invata-l sa construiasca relatii sociale pozitive. In adolescenta, prieteniile devin extrem de importante. Deseori, prieteniile din adolescenta il pot invata pe copil o multime de lectii dificile, dar utile pe termen lung: ce inseamna loialitatea intre prieteni, cum se incheie o prietenie sau cum ne alegem prietenii potriviti. Fii alaturi de adolescentul tau in aceste situatii, fara a-i critica sau judeca alegerile, ci doar ajutandu-l sa le inteleaga mai bine. Aceste abilitati il vor ajuta la maturitate sa aiba relatii armonioase cu cei din jur. Iar relatiile sociale sunt una dintre principalele surse de fericire de-a lungul intregii vieti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe