De ce consuma alcool adolescentii
Sondaje recente realizate in randul adolescentilor din intreaga lume ridica o problema grava care devine din ce in ce mai extinsa: consumul de alcool. Se pare ca varsta celor ce incep sa consume alcool frecvent, scade tot mai mult astfel ca, adolescentii ocupa un loc fruntas printre consumatorii obisnuiti. Diferite ONG-uri care au realizat studii pe acest domeniu sustin ca adolescentii consuma frecvent o cantitate exagerata de alcool, ajungand la stari de intoxicatie insotite de voma.
*Sursa foto: Flickr.com
Cand apare consumul exagerat de alcool?
Specialistii sustin ca acest fenomen poate fi observat in jurul varstei de 13 ani, cu tendinte de crestere majora pana in perioada de adult tanar (18-22 de ani). Asociat acestui fenomen sunt dependentele de alcool, episoadele depresive si anxietatea.
Comportamentul adultilor si consumul de alcool al adolescentilor
Principalul motiv al consumului exagerat de alcool, spun studiile, il reprezinta societatea in care traim.
Consumul de alcool face parte din viata oricarui adult, devenind in unele contexte la fel de firesc precum consumul de alimente. Iesirile in oras cu prietenii, intalnirile de afaceri, sarbatorile, toate acestea sunt incepute cu un pahar de alcool.
Adultii pun valoare pe acest comportament, il afiseaza in cele mai diverse situatii, atat in fata copiilor, cat si in absenta lor, adolescentii crescand cu ideea ca alcoolul este o parte normala din viata oricarui om.
Un studiu arata ca 51% din adolescentii de 17 ani si-au vazut cel putin o data parintii in stari euforice datorate alcoolului si nu considera ca acest consum este un comportament gresit.
Tot studiile arata ca daca adolescentii isi vad mai des parintii consumand alcool, vor avea cel putin un episod lunar in plus de abuz de alcool, comparat cu adolescentii care nu isi vad parintii in astfel de ipostaze.
Mai mult, se stie ca in familiile in care exista un istoric de alcoolism, copiii sunt predispusi la o adictie similara atunci cand devin adulti.
Ideea ca fara alcool, nu se pot distra cu adevarat, este extrem de intalnita, atat in randul adultilor, cat si in randul adolescentilor.
Asadar, pentru reducerea consumului de alcool la adolescenti se recomanda o mai mare atentie din partea parintilor referitoare la modul in care sunt perceputi de catre copiii lor, asta insemnand si a se evita consumul de alcool in fata lor. In plus, atunci cand exista si o dependenta de astfel de substante, e indicat apelul catre un specialist, deseori psiholog. Chiar si in terapia adultilor cu dependenta de alcool se practica implicarea intregii familii tocmai din cauza efectelor si a influentei pe care acest comportament de risc il are asupra tuturor membrilor familiei.
Alte comportamente de risc asociate consumului exagerat de alcool
- Adolescentii care fac abuz de alcool in mod frecvent (cel putin o data pe luna) sunt supusi unui risc mai mare de a consuma si alte substante, precum marijuana, ecstasy, LSD sau cocaina.
- Multe comportamente violente apar in contextul consumului de alcool excesiv, simple neintelegeri devenind rapid conflicte fizice.
- Un alt comportament riscant il reprezinta condusul masinii sub influenta alcoolului, dar si comportamente sexuale iresponsabile.
Asadar, inainte de a da vina pe anturaj, pe "societate" sau pe propriul copil pentru alegerile nesanatoase pe care le face, este bine sa ne intrebam ce comportamente are ocazia sa observe la adultii semnificativi din viata lui (nu numai la parinti, ci si la alte rude, prieteni de familie, vecini etc.).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Dependenta de alcool a parintilor. Efectele asupra copiilor la maturitate
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor?
-
Copiii si adolescentii „problema”. Noua lucruri de care au nevoie acestia din partea parintilor
Cand descoperim ca suntem depasiti de comportamentele unui copil, ajungem destul de repede la concluzia ca este un copil „problema” sau un copil „dificil”
-
Cum sa discuti cu elevii la clasa despre pericolul consumului de alcool
Recent lansat, ghidul educational “Ramai in joc! Adolescenta fara alcool!” este un instrument de lucru adresat cadrelor didactice si consilierilor scolari, cu ajutorul caruia acestia sa poata discuta cu elevii la clasa despre efectele negative ale consumului timpuriu de alcool.
Adauga tu primul comentariu: